19 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Faydalı Bilgiler Ayakkabı Kokusu Neden Olur?

Ayakkabı Kokusu Neden Olur?

Ayakkabı kokusu, özellikle sıcak havalarda artan yaygın bir sorundur. Sıcak hava, mantar ve bakteriler, yanlış ayakkabı ve çorap seçimi gibi nedenlerle oluşan bu kokuyu gidermek için doğal yöntemler ve pratik çözümlerle ayakkabı hijyenine dikkat edin. Ayakkabı Kokusu Nasıl Giderilir? Detaylar haberimizde....

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ayakkabı Kokusu Neden Olur?
KAYNAK: Haber Merkezi

Ayakkabı kokusu pek çok insanın yaşadığı ve rahatsızlık duyduğu bir durumdur. Oluşumunda pek çok neden olsa da özellikle sıcak havalarda koku oranının arttığı bilinen bir gerçektir.

Ayakkabı kokusunun oluşma nedenleri ve ayakkabıdaki kötü kokuyu giderme yolları hakkında bilgiler sunduğumuz içeriğimiz ile birlikte ayakkabınızın neden koktuğunu ve kokudan nasıl kurtulabileceğinizi gözlemleyebilirsiniz.

Sıcak hava koşullarında ayakkabı kokusu oluşumunun artmasının yanı sıra kullanılan ayakkabının hava alımına uygun olmaması da sorunun başlıca sebeplerinden birisi olabilir. Elbette bu sorunlar dışında ayaklarda oluşan mantar ve benzeri bakteriler de kokulara neden olabilmektedir.

Her ne kadar ayakkabı kokusu oluşumu can sıkıcı olsa da kokunun giderilmesi sanıldığından daha kolaydır. Bazı adımları izleyerek ayakkabı kokusundan sorunsuzca kurtulmak mümkündür.

Ayakkabı Kokusu Neden Olur?

Peki, ayakkabı kokusunu gidermek isteyenlerin izlemesi gereken adımlar nedir? 
Sebepleri, liste ve detayları ile inceleyelim.

Ayakkabı Kokusunun Oluşma Nedenleri

Ayakkabı kokusundan kurtulmadan önce oluşma nedenleri bilmek ve buna göre önlemler alarak koku sorunundan kurtulmak bir sonraki koku oluşumunun da önüne geçecektir.

  • Sıcak Havaların Etkisi
    Havaların sıcaklık durumuna göre ayakkabının koku yapma oranı da değişiklik gösterecektir. Özellikle hava alışı az olan ayakkabılarda koku oranı artış gösterecektir.
  • Ayak Mantarı ve Bakteriler 
    Ayakta oluşan terleme her zaman kokuya neden olamamaktadır ancak terleme ile birlikte ayak mantarları ve benzeri bakterilerin etkileşime girmesi ayak kokularına neden olacaktır.
  • Eskimiş ve Sahte Ayakkabılar
    Ayakkabıların orijinal olması sadece ayak sağlığı açısından değil ayakkabı kokusu için de önemlidir. Her ne kadar orijinal olsa da ayakkabıların eskimiş olması ile birlikte terlemiş olan ayakların etkileşime girerek koku oluşumunu sağlaması oldukça normaldir.
  • Ayak ve Ayakkabı Hijyeni Eksikliği
    Her ne kadar sadece ayak hijyeni önemli gibi gözükse de ayakkabıların da düzenli olarak içi ve dışının temizlenmesi. Pudralanması ve kokular sıkılarak bekletilmesi gerekmektedir. Aksi durum kokulara neden olacaktır.
  • Yanlış Çorap Seçimi
    Naylon, polyester ve benzeri malzemelerde olan, ayakların hava almasını engelleyen çorap türleri ekstra terlemeye ve bu terleme sonucunda ayakkabı kokularının oluşmasına neden olmaktadır.

Ayakkabı kokusunun oluşma nedenleri öğrenmek sorunu çözerken en büyük yardımı sağlayacaktır. Peki, ayakkabıdaki kötü kokuyu giderme yolları nelerdir?

Ayakkabı Kokusu Neden Olur?

Ayakkabı Kokusu Nasıl Giderilir?

Ayakkabıdaki kötü kokuyu giderme yolları arasında kimyasal çözümler bulunsa da doğal yöntemler de bulunmaktadır. Özellikle ayakkabı satış noktalarından alınabilecek olan ayakkabı içi kokuları sayesinde düzenli olarak spreyleme yaparak kokulardan kurtulmak, oluşumunu engellemek mümkündür.

Ancak, bunların dışında koku oluşumunu doğrudan engelleyebilmek için farklı yöntemler başvurmak da gerekebilir.

  • Terli bir günden sonra ayakkabınızı doğrudan güneşe koymadan havadar bir alanda bekletin,
  • Kapalı ayakkabılıklardan uzak durun,
  • Ayakkabı kokularını düzenli olarak kullanın,
  • Ayakkabınızı çıkarttıktan sonra içerisine birer tane karanfil atın,
  • Jel, koku giderici ortopedik tabanlıklar kullanın,
  • Ayakkabı tabanlarınızı yaz mevsiminde çıkartarak tamamen havalandırın.

Tüm bu yöntemlerin dışında daha çok hava alan ayakkabı modellerine geçebilir, daha az terleten çorap modellerini kullanabilirsiniz.

Acil olarak ayak koku giderme işlemleri için taze nane, karanfil ya da ayakkabı spreyi gibi kokuları bir poşet içerisine sıkarak/koyarak ayakkabının ağızını bağlayabilirsiniz. Bu tip uygulamaları özellikle geceleri evinizdeyken veya gece uykusu sırasında yapmanız daha etkili olacaktır.

Kısa süre içerisinde ayakkabıdaki yoğun kokunun giderilmesi sağlanacaktır.

Ayakkabıdaki Kötü Kokuyu Gidermek İçin Doğal Yöntemler

Ayakkabıdaki kötü kokuyu giderme yolları arasında kimyasal çözümlerden farklı olarak doğal çözümlere de başvurulabilir. Doğal çözümler yan etki açısından daha az etki gösterdiği gibi ayak sağlığı açısından daha doğru olacaktır.

  • Geceleri ayakkabı içine karbonat serpmek,
  • Ayakkabı içine sirke sıkarak bakterilerden arındırmak,
  • Kullanılmış, kurumuş çay poşetlerini ayakkabı içerisine bırakmak,
  • Kedi kumu ile içindeki nemi çektirmek.

Oluşan ayakkabı kokusundan kurtulmak ve sonraki oluşumunu engellemek için kullanılabilecek doğal yöntemlerden sadece birkaçı. Tüm bunların yerine bazı aroma verici esanslar da kullanılabilir:

  • Lavanta yağı,
  • Portakal esansları,
  • Limon esansları,
  • Bitki yağları.

Yaş, cinsiyet fark etmeksizin ayakta çalışanlardan tutunda ayak kokusundan mevsimsel muzdarip olanları da hesaba katınca, nerdeyse herkes için ortak bir sorundan bahsettiğimizi tekrar vurgulamak isteriz.

 

Yorumlar
Z
Ziyaretçi 2 ay önce
BU YARARLI BİLGİLENDİRME İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.
begenme BEĞENME
0
cevapla CEVAPLA
Tekerlekli Sandalye Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tekerlekli Sandalye Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?