23 Aralık 2024
weather
6°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Faydalı Bilgiler Babasıyla oturan kişi zekat vermeli mi?

Babasıyla oturan kişi zekat vermeli mi?

Ramazan ayında en çok merak edilen konulardan birisi de zekat. Zekatın Ramazan ayında verilme şartı yoktur. Zekat düşen mallara bir yıl içinde düşen paydan verilir. Babasıyla aynı evi paylaşan kişi zekat vermeli mi? Ya da babasıyla ortak iş yapan kişi zekatını nasıl vermeli? Zengin çocuk da zekat vermeli mi? Bu sorulara Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yanıtı haberimizde..

1 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Babasıyla oturan kişi zekat vermeli mi?

Diyanet İşleri Başkanlığı zekat ile ilgili sorulan iki soruya şu yanıtı vermiştir:

Büluğ çağına ermemiş zengin çocukların malından zekât vermek gerekir mi?

Bir kimsenin zekâtla mükellef olması için âkil ve bâliğ olması gerekir. Bu bakımdan Hanefîlere göre zengin de olsa büluğ çağına girmemiş çocukların mallarından zekât vermek gerekmez. Ancak, çocuklara ait tarım arazilerinden elde edilen tarım ürünlerinin öşrü yani zekâtının verilmesi gerekir. Şâfiî mezhebine göre zekât vermek için akıl ve büluğ şart değildir. Çocuk ve aklî yeterliliği olmayan (mecnun) kimsenin de zekât vermesi gerekir.

Babası ile birlikte oturan kimse zekât ile mükellef midir?

İslam’da mülkiyetin şahsîliği esastır. Buna göre bir kimse babasıyla birlikte oturuyor olsa bile zekâta tâbi nisap miktarı mala sahip ise zekât ile mükelleftir. Ancak babası ile mallarını ayırmamışlar da ortak kazanıp ortak harcıyorlarsa, bu takdirde ellerindeki birikim üzerinde tasarruf yetkisine sahip olan kişi zekâtla yükümlü olur.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Beşiktaş'ın toplam borcu belli oldu

Beşiktaş'ın toplam borcu belli oldu