18 Eylül 2024
weather
24°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
KAPALI
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Faydalı Bilgiler Ceviz Ağacı Altında Neden Oturulmaz?

Ceviz Ağacı Altında Neden Oturulmaz?

Ceviz ağacı altında oturulmaması gerektiği uzun yıllardır bilinen ve nesillerdir aktarılan bir bilgidir. Özellikle kırsal bölgelerde daha yaygın olan bu inanış, ceviz ağacı altında geçirilen zamanın insan sağlığını etkileyecek şekilde zarar vereceğine yöneliktir.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ceviz Ağacı Altında Neden Oturulmaz?
KAYNAK: Haber Merkezi

Her ne kadar kuşaklar arası aktarılan bir bilgi olsa da doğruluğu kesin olarak bilinmemektedir. Ancak, yaşanan olaylara bakıldığında bu durumun hurafe olmama ihtimali de bir hayli artmış durumdadır.

Söz konusu düşünce, sadece ilim açısından değil bilim açısından da pek çok noktadan desteklenmektedir.

 Ceviz ağacı, kocaman gövdesi ile birlikte yoğun yaprakları ile öne çıkmaktadır. Sağladığı serin gölgelik, güneş ışınlarından korunmanızı sağlarken serin bir alana kavuşmanızı da sağlar. Her ne kadar bu etkileri öne çıksa da yapraklarının yoğunluğu nedeniyle gece olduğunda salgıladığı karbondioksit oranında da artış gözlemlenir.

Sadece ceviz ağacının altında oturmak değil, ceviz ağacının yakınlarında yaşamak sürekli olarak uykulu bir halde olma sorununa da neden olmaktadır. Ceviz ağacı altında dinlenen kişilerin uykulu olmaları ve ruhsal olarak da ağır hissetmeleri ceviz ağacının altında oturulmaması gerektiğine dair bir görüş oluşturmaktadır.

Sadece karbondioksit açısından değil, ceviz ağacı yaprağından salgılanan “sülfür gazı” da sürekli solunması durumunda pek çok büyük soruna neden olabilmektedir.

Ceviz Ağıcının Altına Oturulmaz Sözü Hurafe Midir?

Ceviz ağacı altında oturulmama sebepleri arasında en yaygın olanı insan sağlığını doğrudan etkilemesi, halsizlik yapması, baş dönmesine neden olması ve uyku sorunlarına neden olmasıdır.

Her ne kadar bu sorunlara neden olduğu bilinse de inanç açısından ceviz ağacı altında oturulmaz sözünün hurafe olup olmadığı da tartışılmaktadır. İnanç açısından cevaplamakta güçlük çekildiği zaman bilimsel cevaplara yönelinebilir. Ancak, bilimsel cevaplara göre de ceviz ağacı altında oturmak kimi zaman sağlık konusunda sorunlara neden olabilmekte.

Hurafe değil demek doğru olmayacağı gibi bilimsel desteklerden de dayanak bulunduğunda hurafe değil demek daha doğru olacaktır.

Ceviz ağaçları sadece insan sağlığı için değil çevresindeki bitkilerin sağlığı açısından da büyük bir tehdittir. İçeriğinde bulunan Juglon maddesi, ceviz ağaçlarının büyük bir çevresinde bitki popülasyonunun azalmasına neden olmaktadır. Yeni bitkilerin yetişmesini engelleyebildiği gibi hali hazırda bulunan bitkilerin de yaşamının son bulmasına neden olmaktadır.

Juglon maddesi, toksik özelliği nedeniyle ceviz ağacının gövdesine dokunan kişiler için de alerjik etkiler oluşturulmasına neden olabilmektedir.

Bunlardan bağımsız olarak, ceviz ağaçlarının altı sürekli nemlidir güneş ışınlarını engelleyen yaprakları sayesinde bu nemin atılması da pek mümkün olmaz. Bu durum mantar ve böcek popülasyonunda artışa neden olur. Söz konusu artış, orada oturmak isteyenlerin rahatsız olmasına neden olabilir.

Ceviz ağacı altında oturulmaz inanışı da söz konusu durumdan türemiş olarak düşünülebilir.

  • Böcek ısırmaları,
  • Cilt alerjileri,
  • Juglon maddesinin sağladığı toksisite özellik,
  • Ceviz ağacının geceleri salgıladığı karbondioksit oranı,
  • Zararlı mantarların yetişmesi,
  • Sürekli nemli olması ile nemli bir hava solunmasına neden olması.

Ceviz ağacının neden olduğu sorunlardan sadece bir kaçıdır. Uzun süreli oturmak elbette sorunlara neden olacaktır ancak kısa zamanlı oturmalar ve gündüz yapılacak oturma aktivitelerinde insan sağlığını etkileyen zararlardan doğrudan etkilenmek çok da mümkün değildir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Güçlü Erkek İsimleri

Güçlü Erkek İsimleri