19 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Faydalı Bilgiler Çinko Nedir? Hangi Besinlerde Bulunur?

Çinko Nedir? Hangi Besinlerde Bulunur?

Çinko, vücut için gerekli olan bir mineraldir. Vücutta mineral varlığı sayesinde sindirim ve metabolizma gibi pek çok faktör düzenlenebilir. Eksikliğinde veya fazlalığında hastalıklar ortaya çıkabilir.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Çinko Nedir? Hangi Besinlerde Bulunur?
KAYNAK: Haber Merkezi

Genel olarak deniz ürünlerinde ve bakliyatlar da bol miktarda bulunurlar. Bu sayede de herkes kolayca erişim sağlayabileceği besinlerden çinko mineralini alabilirler. 

Çinko Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Çinko eksikliğinin belirtileri farklı şekillerde kendini gösterebilir. Özellikle çocukların da çinko açısından zengin besinleri tüketmesi gereklidir. Bu sayede kemik ağrıları veya kemik gelişiminin aksaması gibi durumlar yaşanmaz. Genellikle çinko eksikliğinin belirtileri arasında kemik eğriliği ve kas ağrıları bulunur. Ayrıca bu mineralin eksikliğinde saçlarda ve tüylerde de dökülme gözlenir. Pek çok kişi üzerinde yapılan araştırmalarda çinko eksikliğinin belirtileri arasında sadece saç dökülmesine rastlanmaz. Aynı zamanda metabolizmanın düzensiz çalışması ve hormon dengesinin bozulması da rastlanan belirtiler arasında yer alır. Bu nedenle de çeşitli minerallerin yanı sıra özellikle çinkonun da her mineral gibi yeterli seviyede alınması önerilir.

Çinko Eksikliği Nelere Yol Açar?

Çinko eksikliğinin yol açtığı sorunlar genellikle çocuklarla gelişim bozukluğu ve yetişkinlerde ise metabolizmanın bozulmasıdır. Yavaşlayan sindirim ve metabolizma sebebi ile diğer minerallerin ve vitaminlerin emilim seviyesi oldukça fazla düşer. Bu da çeşitli hastalıkları beraberinde getirirken aynı zamanda saç dökülmesi ve göz bozukluğu gibi birtakım rahatsızlıklara sebep olabilir. Deniz ürünleri ve bakliyatlardan bu minerali Oldukça rahat bir şekilde temin edebilirsiniz. Ayrıca farklı besinlerde bulunması her öğünde çinko mineralinin vücuda alınmasına yardımcı olur. Çinko eksikliğinin yol açtığı sorunlar bu mineralin vücuda alınması ile giderilebilir. Genellikle besinler ile alınabilen bu takviye doktorların önereceği ilaçlar ile de alınabilme avantajına sahiptir. Çinko eksikliğinin yol açtığı sorunlar açısından bir sıkıntı yaşamamak için beslenme düzeninize muhakkak avokado nohut pirinç balık gibi ürünleri dahil etmeniz önerilir.

Çinko Bakımından Zengin Meyveler

Pek çok meyve hem çocuk hem de yetişkinler açısından rahatlıkla ve sevilerek tüketilenler arasında yer alır. Çinko açısından zengin besinler sayesinde vücudun ihtiyacı olan bu çok önemli minerali güvenle temin edebilirsiniz. Dağınıklığı ve sağlıklı bir vücudu teşvik eden çinko minerali özellikle avokado meyvesinde bolca bulunur. Genellikle bu avokado meyvesini zeytinyağı ve limonla yiyebileceğiniz gibi çeşitli yemeklerin içerisine de kullanmanız söz konusu olur.  Ayrıca portakal ve mandalina gibi besinlerde de bol miktarda bulunur. Meyveleri sade tüketebilir veya suyunu çıkararak da içebilirsiniz. Her öğüne eklenen meyveler sayesinde çinko alımınızı garanti edebilirsiniz. Çinko açısından zengin besinler ile çocuk gelişimi desteklenebilir. Özellikle yeni anne adayları ek besinlere geçtiklerinde mineral bakımından zengin meyveleri mamalarına katabilirler.

Çinko Bakımından Zengin Sebzeler

Çinko açısından zengin besinler arasında yeşil sebzeleri de bol miktarda görebiliriz. Özellikle salatası ve çorbası yapılan brokoli sebzesinde bol miktarda çinko elementi bulunur. Bu minerali sebzeler dışında bakliyatlardan da alabilmek söz konusudur. Her öğün bu minerale sahip bir besini rahatlıkla yiyeceklerinizin arasına dahil ederek tüketebilirsiniz. Sayede oldukça zengin içeriye sahip bir beslenme programı ile sağlığınızın çok daha iyi olmasını ve takviye edilmesini sağlayabilmeniz söz konusu olur. Özellikle bağışıklık sistemini desteklemesi ile metabolizmanın aktif bir şekilde gelişmesini destekler. Çeşitli sebzeleri çiğ veya uygunsa sıcak yemek olacak şekilde pişirip tüketebilirsiniz. Sindirim sistemlerini düzenlemesi ile bağırsak fonksiyonlarını da düzenler. Bu da emilimin daha iyi olmasına yardımcı olur. Eğer alerjen bir etken yaratmıyorsa düzenli olarak tüketebilirsiniz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Milli tekvandocu Merve Dinçel Kavurat çeyrek finalde

Milli tekvandocu Merve Dinçel Kavurat çeyrek finalde