Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
28°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Faydalı Bilgiler Deprem Çantasında Olması Gerekenler Nelerdir?

Deprem Çantasında Olması Gerekenler Nelerdir?

Deprem anında hazırlıksız yakalanmamak için deprem çantası önemlidir. İçinde bulunması gereken temel malzemeler arasında el feneri, ilk yardım kitı, battaniye, konserve gıdalar ve acil durum para bulunmalıdır. Ayrıca hastalığa özel ilaçlar ve kesici aletler de unutulmamalıdır. Peki, deprem çantasında olması gerekenler nelerdir? Detaylı bilgi ve deprem çantası hazırlama önerileri haberimizde...

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Deprem Çantasında Olması Gerekenler Nelerdir?
KAYNAK: Haber Merkezi

Hazırlıksız yakalanmanın en acı sonuçlarını ortaya çıkaran doğal afetler listesinde deprem, birinci sırayı almaktadır. Yarattığı tahribatın boyutu, bu alanda deprem öncesi olarak alınması gereken tedbirleri de zorunlu hale getirmektedir. Mevcut önlemler içerisinde deprem için çanta hazırlığı yapmak, deprem sonrasında olası mahsur kalma senaryolarında hayatta tutacak araç ve gereçlerin bir arada olmasına olanak sağlar. Ayrıca deprem sonrası birincil öneme sahip; sağlık, beslenme ve haberleşme şeklindeki ihtiyaçların giderilmesi de deprem çantasında olması gerekenler malzemeler ile tamamlanmaktadır. Bu noktada deprem için çanta hazırlığı yapabilmek için öncelik derecesi yüksek ürünlerin muhafaza edilmesi gerekmektedir. İlgili ürünlerin güncelliğini koruması ve kullanıma hazır bir halde yer alması ise deprem için çanta hazırlığı olarak kilit ögelerden birisi olmaktadır. 

disaster supply kit for earthquake on white background - deprem çantası stok fotoğraflar ve resimler

Deprem Çantasında Neler Olmalıdır? 

Deprem çantasında olması gerekenler listesine bakıldığında; temel yaşam malzemelerinin varlığına dikkat edilmelidir. Ancak mevcut malzemelerin, olası bir deprem anında kolay bir şekilde tüketilebilir ve kullanılabilir olması gerekmektedir. Bu noktada beslenmeye konu olabilecek gıdaların seçimi veya ısınmayı sağlayacak nesnelerin kullanım kolaylığı yaratması gibi faktörlere odaklanılmalıdır. Ayrıca depremden sonra meydana gelebilecek artçı sallantıların yaşanması ihtimaline karşı, ilk 24 ve 36 saat aralıklarında büyük bir sorun yaşatmayacak; gıda, ısınma ve haberleşme malzemelerinin yer aldığı bir deprem için çanta hazırlığı süreci izlenmelidir. 

light beam from electric flashlight - el feneri stok fotoğraflar ve resimler

El Feneri

Ortamı aydınlatma ve arama kurtarma ekiplerine işaret verme amaçlarına hizmet etmesinden dolayı el feneri, deprem çantasında olması gerekenler listesinde bulunmaktadır. Bu noktada önemli bir konum bildirme aracı olarak da bir işleve sahip olan el feneri, belirli sıklıklar ile gerekli kontrollerinin yapılarak (pil sağlığının durumu vb.) çalışır bir durumda yer almalıdır. 

whistle - düdük stock illustrations

Düdük

Deprem anı ve sonrasında haberleşme ve yer bildirme amaçlarına ulaşmak için kullanılan bir düdüğün önemi, hayat kurtarıcı bir zeminde yer almaktadır. Bu yüzden deprem için çanta hazırlığı aşamasında yer alması, sağlıklı önlemler çerçevesinin güçlü bir halkasını oluşturmaktadır.

paper knife - falçata stok fotoğraflar ve resimler

Kesici Alet

Gıda ürünlerini açma ve kesme işlemlerine ek olarak ortamdaki sıkışan nesneler üzerinde de kullanımı söz konusu olduğundan dolayı kesici bir alet, deprem çantası içerisinde mevcut olmalıdır. 

passenger holding sanitized and sealed wool blanket in plastic bag provided to passengers to keep warm and comfortable during flight - battaniye stok fotoğraflar ve resimler

Battaniye

Soğuk hava şartları ve deprem sonrası şok etkisinin yarattığı psikolojik etki durumlarından ötürü battaniye temini, deprem için çanta hazırlığı konusunda önemli bir boyutta yer almaktadır. 

ecza tıbbi malzeme ile - ilk yardım malzemeleri stok fotoğraflar ve resimler

İlk Yardım Malzemeleri

Depremden dolayı çatı çökmeleri veya ortamdaki eşyaların devrilmesi sonucu oluşan kazalar için ilk yardım malzemelerinin, deprem çantasında olması gerekenler sınıfında var olması gerekmektedir. 

hands holding turkish lira banknotes - para stok fotoğraflar ve resimler

Bir Miktar Para

Deprem sonrası hızlı para ihtiyacı ve kart sisteminin çalışmaması ihtimalinin oluşmasından dolayı bir miktar nakit para bulundurulması gerekmektedir. Gerekli ihtiyaçların temin edilmesi bakımından para desteğine gereksinim duyulması, deprem çantasında olması gerekenler olarak bir miktar paranın da çanta içerisinde yer almasını gerektirmektedir. 

tablet hap ve şurup tıp - hap ve şurup stok fotoğraflar ve resimler

Hastalığa Özel İlaçlar 

Acil durum kapsamlarından birisi olan hastalık süreçleri, bulunması zor ilaç gereksinimlerini de beraberinde getirmektedir. Bu gereksinimin deprem sonrasında da devam ettiği bir noktada ihtiyaç duyulan ilaçların, kullanım sürelerini geçmemesi şartı ile deprem çantası içerisinde de yer alması gerekmektedir. 

çeşitli sebze, et, balık ve teneke kutular içinde meyve konserve. - konserve yemek stok fotoğraflar ve resimler

Konserve Gıdalar 

Deprem çantasında olması gerekenler listesinin hayati ögelerinden birisi, konserve gıdaların varlığıdır. Konserve gıdalar, hızlı bir şekilde açılarak belirli bir süre de olsa doygunluk hissi yaratacağı için deprem için çanta hazırlığı aşamasında yer verilmesi gereken bir besin unsurunu kapsamaktadır. Ancak son kullanma tarihi konusunda güncel olarak takip etme ve olası bir deprem anına kadar ilgili tarihe ilişkin değiştirme zamanlarına da dikkat edilmelidir. 

Deprem çantalarında, kimi durumlara göre daha farklı malzemeler de yer alabilir. Bunlara ilave olarak hem bireysel hem de kurumsal çıkarlarınızı korumak adına önemli evrak, yazışmalar, sözleşmeler, belgeler de çanta içerisinde en azından birer nüshaları olarak yer alabilir. Birçok belgenin dijital ortamda yer alması bu açıdan bir mecburiyet doğurmasa da en azından işini sağlama almak isteyenler için de bir öneri olabilir. Fakat, unutulamamalıdır ki asıl önemli olan deprem sonrası hayati değeri olan ve yukarıdaki listede yer alanlara mutlaka deprem çantası içerisinde yer verilmesi gerekiyor.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ya Vedud Ne Demek? El Vedud Duası Anlamı ve Faziletleri

Ya Vedud Ne Demek? El Vedud Duası Anlamı ve Faziletleri