22 Aralık 2024
weather
6°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Faydalı Bilgiler Dövme Yaptırmak Sağlığa Zararlı Mıdır?

Dövme Yaptırmak Sağlığa Zararlı Mıdır?

Dövme yaptırmak geçmişten günümüze kendini ifade etme biçimi ve sanatı yaşatma amaçları ile ilerlemiştir. Özellikle belirli bir görüşe sahip olduğunu belirtmek için yapılan dövmeler günümüzde sadece görünüşlerinin hoş olması nedeniyle de yapılabilmekte.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Dövme Yaptırmak Sağlığa Zararlı Mıdır?
KAYNAK: Haber Merkezi

Her ne kadar kozmetik açıdan kimilerine hoş görünen detaylar sunsa da sağlık açısından beklenmedik sorunlara yol açabiliyorlar. Dövme yaptırmanın sağlığa zararları sanıldığından daha fazla.

Dövme yaptırmadan önce yaptırılacak olan yerin hijyeni başta olmak üzere bilindik/bilinmedik bir alerjinizin olup, olmadığını öğrenmek için doktorunuzdan yardım almanız en doğrusu olacaktır. 

Dövme Mürekkebinin İçeriği Sağlık Açısından Güvenli Midir?

İlk defa dövme yaptıracaklar başta olmak üzere daha önce dövme yaptırmamış kişilerin, çevresinde yaptıranlar adına mürekkep içeriği hakkında endişe duyması oldukça normal.

Kimyasal maddeleri ile öne çıkan dövme mürekkepleri karbon bazlı yapıları nedeniyle yüksek sağlık riski taşımaktadır.

Renkli dövme modellerinin siyah modellere göre daha tehlikeli olduğu da bilinen bir gerçek. Renkli modeller içlerinde barındırdığı metal tuzları ve organik boyalar ile tehlike saçmakta. Boyalar he ne kadar organik olsa da cilt altında tahriş, enfeksiyon ve alerji sorunlarına neden olabilmektedir.

Dövme yapımında kullanılan mürekkepler ne kadar kaliteli olsalar da içlerindeki etken maddeleri nedeniyle kanserojen olma riskinden uzak değiller.

Deri altına işlenen bu modeller çıkartılması oldukça zor bir hal almakla birlikte sindirim sistemi ile atılması nedeniyle kişinin uzunca süre sorunlar çekmesine neden olabilmektedir.

Dövme Yaptırmanın Enfeksiyon Riski Nedir?

Dövme yaptırma konusunda alerjik riskler en az derecede karşımıza çıksa da enfeksiyon riski oldukça yüksektir. Dövme sonrası enfeksiyon riski, dövme yapılan bölgenin ciddi zarar görmesine neden olabilir.

Bakteri Bazlı Enfeksiyonlar:

Dövme yaptırma konusunda yaptırmak istediğiniz dövmecinin hijyenik olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Kimi enfeksiyonlar dövme malzemelerinin steril olmamasından kaynaklanmaktadır.

Düzenli temizlik yapılmayan ve herkes için aynı iğnenin kullanılması kan yolu ile bulaşabilen hastalıklar başta olmak üzere pek çok enfeksiyona neden olabilmektedir.

Viral Enfeksiyon Riskleri:

Dövme yaptırılan dövmecinin steril olmayan malzemeler kullanması genel enfeksiyon riskinden farklı olarak Viral enfeksiyonlara da neden olmaktadır.

  • Hepatit B,
  • Hepatit C,
  • HIV.

Başta olmak üzere pek çok kan yolu ile bulaşan hastalık bir önceki müşteriden size geçebilir. Dövme yaptırmak isteyenlerin steril malzemeler kullanıldığından emin olması, dövmeci hakkında araştırma yapması önerilmektedir.

Dövme Alerjik Reaksiyonlara Neden Olabilir Mi?

Dövme yaptırmanın sağlığa zararları arasında alerjik reaksiyonlar da bulunmaktadır. Kimi reaksiyonlar boya modeline karşı olurken kimisi kullanılan malzemenin kalitesine de oluşabilir.

Alerjik reaksiyon çok yaygın olmamakla birlikte meydana geldiğinde geri dönüşü zor sonuçlara neden olabilmektedir.

  • Akut alerjiler: Dövme mürekkebine karşı olur kızarma, kaşıntı, şişme gibi reaksiyonlar ile ortaya çıkarlar.
  • Kronik alerjiler: Kimi alerjiler aynı gün içinde değil haftalar sonrasında ortaya çıkabilir. Boya ve malzemeye karşı olan alerjiler ile tetiklenebilir.
  • Güneş ışığı hassasiyeti: Özellikle renkli dövmelerde görülen bu sorun güneş ışığına maruz kalınması durumunda dövme bölgesinde hassasiyet, kabarma ve şişme sorunlarına neden olabilir.

Dövme Sonrası Bakım Nasıl Yapılmalıdır?

Dövme bakımı en az dövme yaptırma süreci kadar önemlidir. Dövme bakımını doğru şekilde yapmak dövmenizin kalıcılığını arttırabileceği gibi kimi sağlık sorunlarının da önüne geçecektir.

  1. Ilık su ve sabun ile sürekli olarak temizlenmeli, sargılar ile desteklenmeli,
  2. Dövmeler için özel olan bakım kremleri ile nemlendirilmeli, bölgenin kuruması engellenmeli,
  3. Doğrudan güneşten korunmalı, iyileşme sürecince güneş görmemeli,
  4. Dövme bölgesi iyileşene kadar dokunan, sürten ve tahrişe neden olan giysiler giyilmemeli,
  5. Dövme bölgesi temaslardan korunmalı, temaslar sonrasında yıkanmalı ve kaşınılmamalıdır.
Yorumlar
Z
Ziyaretçi 4 ay önce
Nasıl çıkartılır. Yani tamamen silinir Bu makaleyi hazırlayan kişi bunu da araştırırsa memnun oluruz.
BEĞENME
0
CEVAPLA
2024 Yılında Düğün Yapmanın Maliyeti Ne Kadar?

2024 Yılında Düğün Yapmanın Maliyeti Ne Kadar?