Dijital çağın gelişmesi ile birlikte alışveriş anlayışı da bir hayli değişiklik gösteriyor. Dijitalleşme sürecinde doğru adımları atmak ve en doğru şekilde web sitenizi kurmak sizi rakiplerinizden öne geçireceği gibi kazanç oranlarınızda da artış olmasını sağlayacaktır.
E-Ticaret Sitesi Kurmak Zor Mudur?
E-Ticaret sitesi kurmak özellikle ilk defa bu konuda adımlar atacak olan işletmeler için zor olabilir ancak zorluk, karşınıza çıkacak olan sorunlar ile mücadele etme yöntemlerini bildikten sonra yerini kolay ilerleyen bir sürece bırakacaktır.
Bazı temel adımları izlemek sürecin kolay geçmesini sağlayabilir, bu temel adımlar genellikle şu şekildedir;
- Pazar araştırması: Hedef kitlenizin internet ortamında da var olup olmadığı, alıcı bulup bulamayacağınız,
- Satış için doğru platform: Satış için kendi web sitenizi kurabileceğiniz gibi bazı satış platformlarını da değerlendirebilirsiniz. İhtiyacınızı karşıladığından emin olmalısınız.
- Alan adı ve hosting işlemleri: Markanızın internette ulaşılabilir olması için uygun bir adres yani alan adı ve alan adının bağlanacağı, güçlü ve ödeme alt yapılarına uygun hosting seçmelisiniz.
- Tasarımcı ile çalışın: Web sitenizin tasarımı ve yerleşimi satışlarınızı doğrudan etkiler, alanında uzman bir tasarımcı ile çalışmak en doğrusu olacaktır,
- İçerik oluşturma: İnternette barınmanın ve satış yapmanın en temel kuralı içerik oluşturmaktır. SEO uyumlu içerikler ile rakiplerinizden öne çıkmaya çalışın.
E-Ticaret Sitesi Kurmak Maliyetli Midir?
E-Ticaret sitesi kurma maliyeti ilerlemek istediğiniz sektöre, kullanmak istediğiniz satış platformuna, hosting, alan adı ve içerik üretimine göre değişiklik gösterebilir.
Maliyet konusunda net bir şey söylemek mümkün değildir ancak süreç içerisinde maliyet oluşturması beklenen başlıklar genelde şu şekildedir;
- Alan adı ve hosting maliyetleri,
- E-Ticaret platformu için ücretlendirmeler,
- Web tasarımı, kurulumu, içeriklerin eklenmesi,
- Web siteniz için düzenli olarak içerik oluşturulması,
- Pazarlama ve reklam için bütçeler,
- Yasal giderler.
Söz konusu başlıklar için net bir fiyat belirtmek mümkün değildir. Ancak, alan adı, hosting gibi hizmetlerin dolar üzerinden değerlendirildiğini ve yıllık olarak ödendiğini eklemekte fayda var. Web tasarım, kurulum ücretleri de kendi web sitenizi oluşturarak ilerlemek istediğinizde karşınıza çıkabilir ve ücretlendirme konusunda farklılıklar gösterebilir.
E-Ticaret Sitesine Ödeme Entegrasyonu Nasıl Yapılır?
E-ticaret sitesi kurmak için her şeyi hazırladıktan sonra bir de ödeme işlemleri için entegrasyon hizmetleri ile anlaşmanız gerekmektedir. Söz konusu özellik internet siteniz üzerinden satış yapabilmenizi sağlar.
Satış yapmanızın yanı sıra güvenli, doğru çalışan bir ödeme sistemi sayesinde müşteri kazanma potansiyelinizi de arttırabilirsiniz. Ödeme entegrasyonu yapabilmek için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir;
- Ödeme entegrasyonu sağlayan şirketlerden size en uygun olanı seçin, komisyon oranlarını ve şartlarını araştırın,
- Web sitenizi ödeme entegrasyonunuzun istediği şekilde kurun,
- SSL Güvenli anahtar sertifikanızı ödeme yöntemleri için olan özel versiyondan seçerek alın ve web sitenize kurun,
- Ödeme entegrasyonu tarafından sağlanan teknik bilgileri yazılımcınıza veya çalıştığınız e-ticaret platformuna iletin.
Tüm bu işlemlerden sonra web siteniz ödeme alımına uygun hâle getirilecektir.
E-Ticaret Sitesi Açmak İçin Şirket Lazım Mı?
E-Ticaret sitesi için şirket kurmak gereklidir. Ödemelerinizin vergilendirilmesini sağlamak, müşterilerinizin işlemleri için fatura kesmek için şirkete ihtiyaç duyulur.
- İşinize uygun olacak şekilde şahıs, limited veya anonim şirketi seçeneklerinden birini seçin,
- Vergi işlemleri için vergi dairesi işlemlerinizi halledin ve mükellef olun,
- Alanında uzman bir muhasebeci ile anlaşın ve süreci devralmasını isteyin,
- İşletme sigortalarınızı tamamlayın.
Söz konusu adımlardan sonra web sitenizden ödeme almaya başlayabilir ve kazançlarınızı faturalandırarak ödemekle yükümlü olduğunuz vergileri ödeyebilirsiniz.