20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Faydalı Bilgiler Fren Balatası Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Fren Balatası Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Araç sürüşünde güvenlik oldukça önemlidir. Sadece sizin değil, çevrenizdeki insanların da güvenliği için araçlarınızın bakımlarını sürekli olarak, aksatmadan yapmanız gerekmektedir.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Fren Balatası Bittiği Nasıl Anlaşılır?
KAYNAK: Haber Merkezi

Fren balatası bittiğini anlama yolları balatanızın değiştirilme zamanının gelip gelmediğini bilmek için oldukça önemlidir.

Biten balatalar durmanızı engelleyerek kazalara neden olabilmektedir. Düzenli olarak kontrol edilmesi gereken bu parçalar bittiklerinde değiştirilmeden kullanıldığında kaza olmasa bile farklı konularda ekstra masraflar edinmenize neden olabilmektedir.

Fren Balatası Bittiğinde Ne Olur?

Balatalar bittiğinde olanlar can ve mal kaybına neden olabilecek önemli sonuçlardır. Balatanın bitmesi ile birlikte ya da bitmeye yaklaşması ile birlikte ortaya bazı etkenler çıkar, söz konusu etkenleri gözlemleyerek bitip bitmediğini daha kolay anlayabilirsiniz.

Balatanızın bitmesi ile birlikte aracınızda bunlar olur;

Fren Performansında Azalma:

Fren balatanız aşınmaya başladığında ve bitmeye yaklaştığında performansında ciddi düşüşler olur. Araç durma mesafeniz artmaya başlar, frene bastığınızda ayaklarınızda titreme hisseder ve sürtünme hissine kapılırsınız.

Titreşim Sorunları:

Fren balatanız bittiği zaman frene basmanız durumunda metaller sıkılarak araç durdurulmaya çalışılır. Söz konusu metallerin sıkışması istenmeyen bir durum. Fren kaliperleri aracınızın balatalarını değil metallerini tuttuğunda titreme, ses çıkartma ve ısınma sorunları ile birlikte fren mesafesinde artış yaşanabilir.

Fren Sıvısının Azalmaya Başlaması:

Balatalar bittiğinde ya da bitmeye yaklaştığında aracınızdaki fren sıvısında azalmalar gözlemlenebilir. Bu, fren balatalarınızın azalması nedeniyle fren sisteminizdeki basıncın dengelenememesi ile oluşabilir.

Söz konusu durumu gözlemlemeniz durumunda fren merkeziniz dışında fren balatasını da gözden geçirmeniz en doğrusu olacaktır.

Fren Balatası Bittiğinde Nasıl Sesler Çıkar?

Balatalar bittiğinde olanlar sayesinde balatanın bitişi kendini fiziksel olarak gösterdiği etkilerden farklı olarak sesli şekilde de gösteremeye başlar. Fren balatası bittiğini anlama yolları bu nedenle birkaç şey ile sınırlı değildir.

Pek çok araç kullanıcı söz konusu durumları bilemediği için araçlarından gelen sesleri kimi zaman farklı arızalar ile bağdaştırmaya çalışabiliyor. Ancak, bilinen en önemli ses nedeni fren balatalarının bitmesidir.

Gıcırtı ve Bağırma Sesleri:

Kulağa garip gelebilir ancak fren balatanızın azalması ile birlikte aracınızdan çığlık sesleri gelmeye başlayabilir.

Frene basmanız ile birlikte kaliperlerin balataları değil metalleri tutması ile ortaya çıkacak olan sorun, çığlık ve metale sürten gıcırtı seslerine neden olacaktır.

Demir Ezilme Sesleri:

Çığlık sesinde olduğu gibi, frene her bastığınızda aracınızdan bir metal öğütme sesinin gelmesi fren balatalarınızın bittiğinin habercisidir.

Balatalarınızın bitmesi ile birlikte kaliperleriniz, frene her bastığınızda fren metal alaşımlarında çizikler oluşturarak parçada eksilmeye neden olacaktır.

Söz konusu durumu bir torna tezgahında metal işleme yapılması olarak da değerlendirebiliriz. Yüksek hızda dönen tekerlekleriniz, kaliperlerinizde sürtünme ve basınç etkisi sağlayarak ses çıkmasına neden olur.

  • Fren balata sisteminizin değişmesi gerekebilir,
  • Aşırı ısınma sorunları sonrası aracınızda yangın çıkabilir,
  • Aracınız duramayacak noktalara gelebilir.

Söz konusu metal sesi ile birlikte uzun yollar kat etmemeli, en kısa sürede aracınızın parça değişimini gerçekleştirmelisiniz.

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Alkali Su Nedir?

Alkali Su Nedir?