Düğünlerin olmazsa olmazı, en çok göz yaşartan ve duygulu anlardan biri de gelinlere kırmızı kuşak bağlanmasıdır. Gelinlere kırmızı kuşak bağlamasının sebebi, gelinin evinde gayretli ve kudretli olmasını dilemektir. Kuşak bağlama merasimi genel olarak gelin evden çıkmadan önce yapılır. Geline kuşak bağlamadaki geleneklerden bir tanesi de salavat getirilip dua okunmasıdır.
Gelinin beline iki defa dolanıp üçüncüde bağlanan kırmızı kuşak, bereket ve gayreti temsil eder. Bu nedenden ötürü kırmızı kuşak, ‘’gayret kuşağı’’ olarak da bilinir. Kuşağın, gelinin beline üç kez bağlanmasının nedeni de evine bereket, huzur ve gayret getirmesidir. Gelin kuşağının 3 kez bağlanması sebebi de budur.
Gelinlere Kırmızı Kuşak Takılmasının Anlamı Nedir?
Kırmızı gelin kuşağı, baba tarafından bağlandıktan sonra gelinin abisi, amcası ya da kardeşi tarafından bağlanır. Orta Anadolu’da bu kuşağa ‘’gayret kuşağı’’ adı verilirdi. Bunun nedeni de gelinin, evinde gayretli ve güçlü olması içindir. Bu şekilde nesiller boyu günümüze aktarılan gayret kuşağı, zamanla kırmızı kuşak adını almıştır. Gelinin babasının kırmızı kuşağı kızının beline dolamasının nedeni de her şeyinden kocasının sorumlu olduğunu belirtmesidir. Gelin kuşağının 2 kez döndürülüp üçüncüde bağlanmasının bir diğer nedeni de babası veya abisi tarafından gelinden ayrılmanın zor olduğudur.
Gelin Kuşağını Kim Bağlar?
Gelin kuşağını gelinin erkek kardeşi ya da abisi bağlar. Eğer gelinin erkek kardeşi veya abisi yoksa, babası bağlar. Eğer hiçbiri yoksa gelinin amcası kuşağı bağlayabilir. Yakın akrabalardan herhangi bir erkek de kuşağı bağlayabilir. Ancak en makul olanı gelinin erkek kardeşi, abisi tarafından kuşağın bağlanmasıdır.
Gelin Kuşağı Neden 3 Kez Bağlanır?
Gelin kuşağının 3 kere bağlanması bolluk, bereket ve uğur getirmesinden kaynaklanır. Bu sayede çiftlerin evlilik hayatları boyunca bereket ve huzur içinde yaşanacağına inanılmasıdır. Kurdelenin uzunluğu da kişinin tercihine bağlıdır. Bu uzunluğun çiftin omuzlarına bağlanacak düzeyde uzun olması beklenir fakat yine de kişinin talebine bağlıdır. Ancak tercihe göre daha uzun ya da kısa kuşak kullanılabilir. Kuşak bağlanırken gelin önde, kuşağı takacak kişi arkada olmalıdır.
Kuşak bağlanırken 2 kez gelinin belinden dolanarak serbestçe bağlanmalı, üçüncü turda sıkıca bağlanmalıdır. Adetlere göre dualar okunarak kuşak bağlama işlemi tamamlanır. Gelin kuşağı her bağlama işleminde dualar okunur ve hepsine besmele ile başlanır. İlk kuşak çevirmede, ‘’Allah mesut etsin’’, ikinci kuşak bağlamada ‘’Allah ayırmasın’’, üçüncü kuşak bağlamada ise ‘’Allah yuvanızı bozmasın’’ diyerek dua edilir. Sonrasında gelin tüm aile büyüklerinin elini öper. Gelini evden çıkarırken de aile büyüğü dua okur ve gelin baba evinden çıkarılır.
Ayrıca, yeni evlenecekseniz ve çeyiz dizme telaşındaysanız çeyiz listesi ile ilgili içeriğimize göz atabilirsiniz.