27 Ekim 2024
weather
15°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Faydalı Bilgiler Gözümüzü kapattığımızda oluşan ışık çakmaları neden olur?

Gözümüzü kapattığımızda oluşan ışık çakmaları neden olur?

Işıklı kıvılcımların görülmesinin farkında olunmayan birkaç nedeni vardır. Nadiren de olsa, özellikle doğrudan güneşe veya kameranın flaşına bakıldığında, parıltılar normaldir; ancak bazen durum daha ciddi olabilir. Bir kişi bu durumu düzenli olarak yaşıyorsa, göz sağlığına dikkat etmek önemlidir. Işıklı kıvılcımların göz hastalıklarının belirtisi olabileceği unutulmamalıdır.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Gözümüzü kapattığımızda oluşan ışık çakmaları neden olur?

Uzman Troy Bedinghaus, buna fotopsi dendiğini ve bunun görüşünüzü bozan küçük ışık yıldızlarını tanımladığını açıkladı. Gözdeki baskıya bağlı da olabilir, ancak uzun süre devam ederse, altta yatan bir nedene yönelik tedavi almanız gerekir.

Bu görsel bozuklukları gördüğünüzde, bunlar parıltılar, çizgiler veya prizmalar şeklinde ortaya çıkabilir. Aynı zamanda stresli bir dönemde veya migreniniz olduğunda da ortaya çıkabilir.

BU IŞIKLARI NEDEN GÖRÜYORSUNUZ?

Bu ışık çakmalarını görmek, genellikle retinanın arka kısmının ışık dışındaki bir şeyi algılaması ve optik sinire mesaj göndermesiyle, optik sinirin de bunu beyne iletmesiyle ve beyne bir görüntü göndermesiyle gerçekleşir.

Fosfen olarak bilinen bu ışıklar, bir şeyin gözünüze baskı yapması veya beyindeki ya da gözdeki sinir hücrelerinin anormal şekilde uyarılması sonucu meydana gelebiliyor.

Bedinghaus, gözlerdeki basıncın sert hapşırma, çok öksürme, tuvalette zorlanma, gözleri çok fazla ovuşturma veya kusma gibi şeylerden kaynaklanabileceğini açıkladı. Başka bir şey olmadığı sürece, bu durum yalnızca birkaç saniye sürecektir.



DİĞER SEBEPLERİ NELERDİR?

Işık çakmalarını uzun süre veya sık sık görüyorsanız, buna neden olabilecek birçok şey vardır.

Auralı migren olarak da bilinen migren baş ağrıları

Genellikle 20 ila 30 dakika kadar süren bu rahatsızlıklar, görüşünüzde kör noktalar, ışık parlamaları, prizmalar, yıldızlar veya ışıltılar, hatta zikzak çizgiler görmenize neden olabilir.

Arka vitreus dekolmanı

Uzman, "Arka vitreus dekolmanı (PVD), yaşlanmaya bağlı olarak göz kürenizdeki vitreusu etkileyen yaygın bir rahatsızlıktır." dedi.

Diyabetik Retinopati

Tedavi edilmeyen diyabetli bazı kişilerde, yüksek kan şekerinin retinadaki küçük kan damarlarına zarar vermesiyle oluşan bu durum gelişebilir. Bu damarlar daha sonra makulaya kan ve sıvı sızdırabilir. Bu gerçekleştiğinde bulanık görme, çift görme ve tünel görüşüne neden olabilir. Ayrıca göz küresinin içine baskı yaparak parıltı gibi görme bozukluklarına da neden olabilir. Kan şekeriniz düzenlenmediğinde görme kaybına yol açabilen ciddi bir rahatsızlıktır.

Bedinghaus, "Sızıntı aynı zamanda göz küresinin içindeki basıncı artırarak retinayı sıkıştırabilir ve parıltılı ışık noktaları gibi görme bozukluklarına neden olabilir" dedi.

Preekampsi (gebelik zehirlenmesi)

Preeklampsi, kişinin ışıltılar görmesine neden olan bir diğer rahatsızlıktır ve bu rahatsızlığı tedavi etmeden bırakmak inanılmaz derecede tehlikelidir. Bedinghaus, preeklampsinin hamile kadınlarda gelişen bir durum olduğunu ve yaklaşık 20. haftadan sonra yüksek tansiyonun devam etmesiyle ortaya çıktığını söyledi. Kişide baş ağrısı, karın ağrısı, bulanık görme ve ışık çakmaları, ayrıca ayaklarda hızlı şişme görülür. Ancak görme bozuklukları genellikle preeklampsinin ilk belirtileridir ve hemen yardım almak hayatınızı ve doğmamış bebeğinizi kurtarabilir.

IŞIK ÇAKMALARI İÇİN NE YAPMALISINIZ?

Fotopsinin tedavisi altta yatan nedene yöneliktir. Bazı kişilerde fotopsi doğrudan tedavi edilebilirken, bazılarında ise öncelikle altta yatan nedenin düzeltilmesi gerekir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İbrahim Tatlıses'i yıkan haber! Gelini paylaştı

İbrahim Tatlıses'i yıkan haber! Gelini paylaştı