Bu kavram sayesinde alıcı kişinin ürün ya da hizmetinizi alacağı kesinleştirilmiş olur. Alıcı eğer sözleşmeden vazgeçerse kapora cayma bedeli olarak geçer ve ürün-hizmet sahibi bu durumdan karlı çıkar.
Ürün ya da hizmet satıcısı olarak kapora aldıktan hemen sonra ürün ya da hizmet satışını durdurmak zorundasınız. Çünkü siz o objeyi karşı tarafa satmış ya da kiralamış bulunursunuz. Kaporanın amacı da karşılıklı sözleşmek, karşılıklı güven kazanmaktır. Alıcı ödeyeceği kapora bedeli ile ürünü ve hizmeti kendisi için ayırmış bulunur. Özellikle evlerde çok karşımıza çıkan bir bedeldir. Ev satın alınacağı zaman alıcı kapora bedeli ödeyerek evi satın alacağına söz vermiş olur.
Kapora bedelinin ne kadar verileceği tartışma konusu olsa da pek çok gayrimenkul uzmanı satış değerinin %10 değeri kadar verilmesi gerektiğini savunuyor. Örnek vermek gerekirse 600.000 TL’lik bir ev için ödenmesi gereken kapora bedeli 60.000 TL olabilir. Gayrimenkul satışı yapan kişiler kapora bedelini hazırlarken karşı tarafı mağdur etmeyecek rakamlarda bir değer biçmelidir. Çok fazla talep edilecek tutar alıcıyı zora sokarak rahatsız eder. Hem kendinizi güvene alacak hem de karşı tarafı mağdur etmeyecek bir rakam belirlenmesi en doğrusudur.
Kapora Nasıl Yazılır?
Kapora nasıl yazılır sorusuna ‘’KAPORA’’ şeklinde yanıt verebiliriz. Pek çok kişi kaparo diyerek kavramı yanlış telaffuz etmiş olur. Genelde kaparo demek daha kolaydır ancak TDK kurallarına göre doğru yazılış biçimi kapora şeklindedir. Sözleşme hazırlarken de bu kritere dikkat ederek bilinçli hazırlık yapmak önemlidir.
Kapora Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?
Taşınmaz alım satımı ve kiralaması yapmak isteyen bireyler mal sahibi ya da emlakçı ile anlaşma sağlamak için kapora ödemek durumunda kalabilir. Bu durumda kapora sözleşmesi hazırlamak gerekir. Bu sözleşme sayesinde mal sahibi veya emlakçı taşınmazı bir başkasına kiralayamaz ya da satamaz. Bu sayede alıcı malı almaktan vazgeçerse ödediği kapora bedelini geri alamayacağını bilip, aynı şekilde taşınmaz sahibi – emlakçı da malı başkasına kiralaması ya da satması halinde aldığı kaporayı geri vereceğini bilir.
Kapora sözleşmesinin geçerlilik süresi hakkında da resmi bir prosedür yoktur. Ancak gayrimenkul danışmanları genel olarak konutlar için 2 hafta, büyük hacimli ticari gayrimenkuller için de sürenin 1 ay olması gerektiğini savunuyor. Çünkü bu süre alıcı için kredi çekilmesine, satıcı için eksiklerin giderilmesine yeterlidir.
Peki, kapora sözleşmesi nasıl hazırlanır? Kapora sözleşmesinin hazırlanması için belli bir zaman dilimi yoktur. Ancak sözleşme içinde bulunması gereken birtakım bilgiler vardır. TC kimlik numaraları, taşınmaz bilgileri ve fiyatlandırma gibi kritik bilgiler mutlaka kaporada yer almalıdır. Kapora sözleşmesi bilgisayar çıktısı olarak alıcı ya da satıcı tarafından hazırlanabileceği gibi noterden tasdikli kapora belgesi çıkarttırmak da mümkündür. Burada belgenin nasıl hazırlandığından ziyade her iki tarafında ıslak imzasının bulunmasıdır.
Kapora Sözleşmesinde Bulunması Gereken Unsurlar
Kapora sözleşmesinde bulunması gereken unsurlar aşağıdaki gibidir;
· Alıcı ve satıcının ad soyad bilgileri,
· Alıcı ve satıcının T.C kimlik numaraları,
· Satışa çıkarılan gayrimenkule ait tüm bilgiler,
· Gayrimenkul ada parsel numarası, gayrimenkul özellikleri, metrekaresi ve içinde bulunan eşyalar,
· Kapora şirket adına ise şirket vergi numarası, şirket adı ve yetkili adı bulunmalıdır.
· Gayrimenkul fiyat bilgisi mutlaka yer almalıdır.
· Alıcı, satıcı ve şahitlerin imzası
Bu bilgiler hazırlanacak kapora sözleşmesinde mutlaka yer almalıdır. Böylece her iki taraf için de gerekli güven sağlanmış olacak ve kapora amacına ulaşılmış olacaktır. Peki, alıcı ya da satıcı sözleşmeden cayarsa ne olur?
Sözleşmenin feshedilmesi durumunda kapora bedelinin ne olacağı tamamen alıcı ya da satıcının arasındaki anlaşmaya bağlıdır. Kapora kısmen de iade edilebilir, tamamen de iade edilebilir veya hiç iade edilmeyebilir. Bu kriter sözlü olarak belirlenebileceği gibi kapora sözleşmesine de belirtilebilir. Ancak iki yabancı alıcı-satıcı için cayma durumunun sözleşmeye belirtilmesinde fayda vardır.