27 Eylül 2024
weather
25°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Faydalı Bilgiler Karınca Yuvalarının Ağzı Hangi Yönü Gösterir?

Karınca Yuvalarının Ağzı Hangi Yönü Gösterir?

Doğada çalışkanlığı ve disiplinliği ile bilenen karıncalar, sistematik bir dayanışmanın en önemli temsilcileri arasında yer alırlar. Ağırlıklarının yaklaşık 50 katı kadar taşıma kapasitesine sahip olan karıncalar, yuvalarını oluşturma konusunda da coğrafi bir avantaj sunarlar.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Karınca Yuvalarının Ağzı Hangi Yönü Gösterir?
KAYNAK: Haber Merkezi

Beslenme konusunda daha kolay bir yol haritasının izlenmesi adına yuva ağızlarının genellikle toprağın tersi yönünde bir tarafta olduğu gözlemlenir. Bu gözleme dayalı olarak ise karınca yuvalarının ağzının baktığı yön, yol tarifi noktasında yardımcı olmaktadır. İncelemelere göre bu durumun belirli açılara göre meydana geldiği ve karınca yuvalarının yönünü belirleyen faktörler olarak mevcut olduğu sonucu bulunmaktadır.

Karınca Yuvalarının Ağzı Hangi Yönü Gösterir?

Karınca yuvaları, doğadaki mükemmel mühendislik örneklerinden birisine ait olmaktadır. Aşağı doğru uzun koridorlar ve birçok işleve sahip odalar şeklinde bir mimarinin eseri olan bu yuvalar, kaybolma ve yön tespit etme süreçlerinde de önemli roller oynamaktadır. İlgili açıdan karınca yuvalarının ağzının baktığı yön, ulaşılmak istenen bir konuma yönelik ipuçları vermektedir. Çeşitli ögeler neticesinde şekillenen yuva ağızları, temel yönlere gelecek bir biçimde tasarlanmıştır. Bu yönler, kuzey ve güney yönlerine ait bir doğrultuyu göstermekte ve etkili bir yön bulma aracı olarak yer almaktadır. Özellikle zor koşulların mevcut olduğu coğrafi bir noktada doğadan yararlanmayı gerektiren bir durum söz konusu olduğunda, karınca yuvalarının ağzının baktığı yön avantajına başvurulmaktadır. Bu ölçüde ulaşılmak istenen yerin de ne tarafta olduğu bilinmesi üzerine karınca yuvalarının ağız kısmına bakılarak önemli bir destek sağlanmaktadır. Ancak dikkat edilmesi gereken unsurlar ise iklimsel koşullar ve sıcaklık dengesi gibi karınca yuvalarının yönünü belirleyen faktörler ve devamında varlık gösteren karınca yuvalarının ağzının baktığı yön tayinidir. Bu unsurların gözetilmediği bir düzeyde karınca yuvalarının ağzının baktığı yön tahmini, yanlış sonuçları ortaya çıkarabilmekte ve yön bulma konusunda hatalar yapılabilmektedir.

Karınca Yuvalarının Yönünü Belirleyen Faktörler Nelerdir?

Yön bulma süreçlerinde yer alan, karınca yuvalarının ağzının baktığı yön desteği; çeşitli ögelere dikkat edildiği taktirde fayda sağlamaktadır. Bu ögeler, içerisinde yer alan yarım kürenin özelliklerine göre karınca yuvalarının meydana geldiği düşüncesine bağlı olarak gelişmektedir. Dünya üzerinde farklı iklim çeşitlerinin ve sıcaklık döngülerinin varlık gösterdiği bir noktada karınca yuvalarının yönünü belirleyen faktörler ışığında,

·         İklim çeşitliliğin yarattığı hava koşulları

·         Güneş ışığının geliş açısı

·         Sıcaklık unsuruna bağlı olan seviye

·         Karıncanın cinsi

·         Toprak ve taş özellikleri

·         Güvenilir bir konuma göre şekillenen gözetim faktörü

·         Yuvanın büyüklüğü ve çevreye göre olan boyutu

·         Yüksek verimlilik sağlanması adına beslenmenin daha kolay bir şekilde gerçekleştiği yol güzergahı

Şeklindeki maddeler bulunmaktadır. Bu maddelerin dikkate alındığı bir noktada karınca yuvalarının ağzının baktığı yön; giriş yönü olarak Güney Yarım Küre üzerinde genellikle kuzey tarafına, Kuzey Yarım Küre üzerinde ise genellikle güney tarafına bakmaktadır. Ancak bu durumun değişiklik gösterebileceği ihtimali de bulunmaktadır.

Peki günlük hayatta evinizdeki karıncalardan nasıl kurtulabilirsiniz? Bu sorunun cevabı için karıncalardan kurtulma yolları içeriğimize göz atabilirsiniz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ağda Kızarıklığına Ne iyi Gelir?

Ağda Kızarıklığına Ne iyi Gelir?