Türkgün Faydalı Bilgiler Kızgınlık Dönemindeki Dişi Kedi Nasıl Rahatlatılır?

Kızgınlık Dönemindeki Dişi Kedi Nasıl Rahatlatılır?

Kızgınlık dönemindeki dişi kedi nasıl rahatlatılır? Kızgınlık dönemine giren dişi kedi için neler yapılabilir?

KAYNAK: Haber Merkezi

Kızgınlık dönemi sadece dişi kedi için değil erkek kediler için de büyük sorunlar ile geçirilen bir dönemdir. Özellikle kedilerin kısırlaştırılmamış olduğunu göz önünde bulunduracak olursak söz konusu süreç daha bir sancılı geçecektir.

·         Üreme isteğinin kabarması,

·         Doğasının getirileri,

·         İçgüdüsel davranışlar,

·         Hormonlarının değişikliğe uğraması,

·         Üreme çağına gelmiş olmaları,

·         Mevsimsel olarak üremesinin tetiklenmesi.

Gibi nedenler ile birlikte dişi kedilerin ve erkek kedilerin kızgınlık dönemine girmesi tetiklenebilir. Söz konusu durum ile birlikte kedilerinize çözüm olarak üreme konusunda rahatlamalarını sağlayan çözümler sunmalı ya da veteriner desteği ile birlikte onların rahatlamasını sağlayacak adımlar atmalısınız.

Evde yapılabilecek çözümler arasında onunla sürekli ilgilenmek, enerjisini atabileceği ortamlar hazırlamak ve en önemlisi dışarıdan, diğer kedilerin kokularından uzak tutmak gerekmektedir.

Dişi Kedi

Kızgınlık Dönemindeki Dişi Kedi Nasıl Rahatlatılır?

Kızgınlık dönemine girmiş olan dişi kedileri rahatlatabilmek için pek çok yöntem bulunuyor. Her ne kadar evde yapılabilecek yöntemler bulunuyor olsa da doğrudan bu sorundan kurtulmak ve tekrar yaşanmaması için veteriner çözümleri de uygulanabilir.

Kızgınlık dönemindeki dişi kediyi rahatlatma ile birlikte kızgınlık döneminin ne kadar süreceği de değişiklik gösterebilir. Kedinizin daha rahat ve sorunsuz şekilde bu süreci atlatması hem sizin için hem de onun psikolojik sağlığı için oldukça önemlidir.

·         Kedinizle Zaman Geçirin ve Onunla İlgilenin: Oyunlar oynayın, onu tarayın ve masajlar yaparak rahatlamasını sağlayın. Bu sayede, onun da ilgi alanı size yoğunlaşır ve dönemi daha basit, sorunsuz geçirecektir.

·         Onun İçin Sakin Bir Ortam Hazırlayın: Kedilerinizin kızgınlık dönemini rahat geçirebilmesi, kızgınlıkta rahatlayabilmesi için sakin bir ortama ihtiyacı vardır. Uygun ve sakin ortamı onun için sağlayın. Kendi başlarına geçirecekleri süre, zamanla onlar için sakinleştirici ve daha ehlileşmiş bir ruh hali sağlar.

·         Oyunlar Oynayın ve Spor ile Destekleyin: Kızgınlığa giren dişi kedilerin enerjilerini atabilmesi için onunla yoğun bir oyun oynama sürecine girebilirsiniz. Bu, kızgınlık sürecinin daha kolay atlatılmasını sağlayacaktır. Var olan enerjisini bu şekilde harcaması, fiziken yorularak rahatlamasına da yardımcı olur.

·         Veteriner Çözümlerine Başvurun: Kedilerinizin hormonsal dengeleri kimi zaman yükselebilir bu gibi durumlarda hali hazırda zorlu geçen kızgınlık süreci daha da zorlu bir süreç haline gelebilir. Veterineriniz ile kedinizin hormonsal dengelerini kontrol edin ve kontrol altına alabilecek tedavileri uygulayın.

Dişi Kedi Neden Kızgınlık Dönemine Girer?

Dişi kedi neden kızgınlık dönemine girer ve kızgınlık döneminin süresi ne kadar soruları sıkça sorulan sorulardan sadece birkaç tanesi.

Sadece dişi kediler değil, erkek kediler de aynı şekilde kızgınlık dönemlerine girerler. Söz konusu durum, kedilerin doğal akışında yaşamasından kaynaklanmaktadır.

Hayvanlar aleminin insanlardan farklı olduğunu ve çiftleşme içgüdüsünün sadece belirli dönemlerde, üremek amacıyla tetiklendiği bilinen bir gerçek.

Dişi kedilerin kızgınlık dönemine girmesindeki etkenler de buna benzer şekilde ilerlemekte;

·         İçgüdüsel Olarak Üreme İsteklerinin Kabarması
Hayvanlarda mevsime ve hava koşullarına göre üreme istekleri azalabilir ve artabilir. Özellikle mart ayının gelmesi ile birlikte dişi ve erkek kedilerde içgüdüsel olarak üreme isteği uyandırılabilir.

·         Hormonlarının Yükselmesi ile Kızgınlık Dönemi
Sadece mevsimsel ve dönemsel olarak değil. Dişi kedilerde ve erkek kedilerde kızgınlık dönemine herhangi bir zamanda da giriş sağlanabilir. Bu durum, hormon dengesini etkileyen faktörler ile karşımıza çıkabilir. Kimi zaman kediler, hormon dengelerinin bozulmaları veya yükselmesi ile birlikte kızgınlık dönemine giriş sağlayabilirler. Bu farklı sorunların veya değişimlerinde belirtisi olabilir, o yüzden beklenmeyen şeyler görüldüğünde zaman kaybetmeden bir veterinere danışmak iyi olur.

Kızgınlık Dönemi Kaç Gün Sürer?

Kızgınlık döneminin süresi ne kadar? Kaç gün sürer? Kızgınlık döneminin süresi kediden kediye ve girilen kızgınlığın tipine göre değişiklik gösterebilir.

Mevsime bağlı ve hormona bağlı olan kızgınlık durumlarında genellikle ortalama olarak 7 ila 10 gün kızgınlık süreci yaşanır.

Söz konusu 7 ila 10 günlük kızgınlık süreci kedinizin cinsiyeti, sağlık durumu, hormon dengesi, yaşına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Kimi kedilerde bu süre daha uzun olurken kimi kedilerde bu süre daha kısa olacaktır.

Ancak, ortalama olarak tüm kedilerde süreç 7 ila 10 gün arasında işleyecektir. Bu sürenin sonrasında, normal hayatına ve davranışlarına kaldığı yerden devam etmesi olası. Aksi bir durumda, yine uzman yardımı almak daha mantıklı olacaktır. Veterinerinizi bu konuda bilgilendirerek, destek alabilirsiniz.

İçeriğimiz hoşunuza gittiyse ve kedilere karşı ilginiz varsa kedi piresi insana geçer mi içeriğine göz atabilirsiniz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Ekonomi Türkiye'nin 2053 hedefi: "kendi enerjisini üreten binalar"

Türkiye'nin 2053 hedefi: "kendi enerjisini üreten binalar"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Murat Bayram, Türkiye'nin binalarda kullanılan enerji alanındaki 2053 hedefinin, kendi enerjisini üreten binalara geçiş olduğunu söyledi.

KAYNAK: AA

Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından Balkan Kongre Merkezi'nde "Yeşil Enerji Çalıştayı" düzenlendi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Murat Bayram, çalıştayda yaptığı sunumda, 2011 yılından itibaren binalarda tüketilen enerji miktarını sınırlandırarak, kullanılan yenilenebilir enerji kaynaklarının izlenebildiği "enerji kimlik belgesi" uygulamasının hayata geçtiğini hatırlattı.

Enerji kimlik belgesinin binanın enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma veya soğutma sistemlerinin verimiyle ilgili bilgileri içerdiğini belirten Bayram "Türkiye'de yaklaşık 1,5 milyon binamızın enerji kimlik belgesi var. Bu anlamda elimizde ciddi bir veri tabanımız var. Hedefleri koyarken elimizde çalıştığımız bir veri var. Hedeflerimizi yaptığımız çalışmalara göre koyuyoruz." dedi.

Bayram, enerji alanında sürdürülebilirliğin sağlanması için binaların kendi enerjilerini üretmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

"Binalarımızın yüzde 6,45'i yenilenebilir enerji kullanıyor"

Temel hedefin sıfır enerjili binalar olduğunu anlatan Bayram, şunları kaydetti:

"2000'li yıllara gelindiğinde bir binanın yıllık ortalama elektrik tüketimi ortalama 180 kilovat civarındaydı. Geldiğimiz nokta da 60-80 kilovat civarında. Bugün bizim binalarımızın yüzde 6,45'i yenilenebilir enerji kullanıyor. Bu rakam küçük gibi görünebilir ama çok önemli bir yerden buralara geldik. Artış trendimiz var. Hedefimiz 2053'te bina kendi enerjisini yerinde üretecek. Şebekeden yenilenebilir enerji almasını değil, yerinde yenilenebilir enerji üretmesini istiyoruz."

Bayram, günümüzde toplam inşaat alanı 2 bin metrekarenin üzerinde olan binaların yüzde 10 yenilenebilir enerji kullanım zorunluluğu olduğunu aksi takdirde yapı kullanım izin belgesi alamadığını sözlerine ekledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *