Doğada yaşayan bazı canlılar oldukça ilginç ve dikkat çekici olabilir. Bu noktada kulağakaçan böceği de, bu canlılardan biridir. Bilimsel literatürde Dermaptera olarak adlandırılan bu böcek türleri ince yapıları ve küçük boyutlarıyla ön plana çıkar. Hızlı hareket edebilen bu böceklerin arka kısımlarında bulunan kıskaçlı yapıları oldukça dikkat çekici hale gelmelerine neden olmaktadır.
Kulağakaçan böceklerinin halk arasında bu ismi almalarının kökeni ortaçağa kadar dayanır. Bu böceklerin ince ve küçük olmalarından ötürü insanların kulaklarına girebildiklerine, kulak boşluğundan beyne kadar ilerleyerek beyne zarar verdiklerine inanılmaktaydı. Ancak bu bilgi tamamen bir şehir efsanesinden ibarettir.
Kulağakaçan böcekleri bilinçli olarak insan kulaklarını hedef almaz ve kulaktan girmek için bir çaba sarf etmezler. Bunun aksine bu böcekler genellikle nemli, güvenli, sessiz ve karanlık yerlerde yaşayama eğilim gösterirler. Ancak oldukça düşük ihtimalle de olsa, nadiren insanların kulaklarından girdikleri görülmüştür. Lakin bu durum kulağakaçanların eğilimlerinden çok, ufak boyutlarda olan her böcek için geçerlidir.
Kulağakaçan Böcekleri Zararlı Mıdır?
Bu böcekler doğada ve şehirde karşımıza en çok çıkan böcek türleri arasında bulunurken insan sağlığına herhangi bir zararı yoktur. Saldırgan olmayan kulağakaçan böcekleri vücutlarında herhangi bir zehir bulundurmazlar. Bunun yanında bu böceklerin ısırma ya da sokma gibi alışkanlıkları da bulunmamaktadır.
İnsan vücuduyla temas ettiğinde herhangi bir sıkıntı oluşturmayan bu böceklerin arka taraflarında bulunan kıskaçlar, kendilerine yapılan bir saldırı sırasında korunma amaçlı kullanılır. Bu noktada insanlara verebileceği en büyük zarar, ciltte hafif kızarıklık ve kaşınma hissi oluşturmasıdır.
Bunun yanında kulağakaçan böcekleri doğa için de bir denge unsurudur. Beslenme çeşitleri içinde ölü böcek, bitki parçaları ve birçok zararlı böcek türü bulunan kulağakaçanlar, doğa ve tarım alanları için oldukça faydalıdır. Ancak doğada bulunan her canlı gibi kulağakaçan böceklerinin de popülasyonunun artması, çevre ve tarım alanlarına zarar verebilmektedir.
Kulağakaçan Böceği Nerelerde Yaşar?
Kulağakaçan böceğinin yaşadığı alanlar genellikle güvenli, karanlık, korunaklı ve nemli alanlardır. Bu noktada şunu da belirtmek gerekir ki kulağakaçan böcekleri genellikle gündüzleri güvenli alanlarından çıkmaz ancak geceleri aktif olarak hareket ederler.
Kulağakaçan böceklerinin yaşadığı alanlar oldukça farklı olabilir. Hem doğal ortamlarında hem de şehir hayatında görülebilen bu böcekler, farklı yaşam alanlarına uyum sağlayabilirler. İşte, kulağakaçan böceklerinin yaşadığı ortamlara örnekler:
- Doğal Yaşam Alanları: Kulağakaçan böcekleri her haşere gibi toprak altında, bitkilerde, çürümüş ve ölmüş ağaçlarda, tarım alanlarında yaşayabilirler. Bu yaşam alanları, kulağakaçan böceklerinin besin bulmaları açısından da oldukça geniş imkanlar sunmaktadır.
- Şehir Hayatı: Kulağakaçan böcekleri özellikle nemli ve temizlenmeyen ortamlarda da sıkça görülebilmektedir. Bu noktada evler, depolar, ahırlar, hatta ve hatta uzun süre temizlenmeyen koli ve eşyalarda dahi görülebilmektedir.
Kulağakaçan Böceği Evden Nasıl Yok Edilir?
Nem ve karanlığı oldukça seven bu böcekler evlerde özellikle kuytu köşe yerlerde ve temizlenmeyen alanlarda görülebilmektedir. Bu noktada evdeki kulağakaçan böceğini yok etme yolları şöyledir:
- Saklanma ve Yuva Alanlarını Yok Edin: Kulağakaçan böceklerinin evlerde barınamaması için saklanma alanlarını ortadan kaldırmak gerekir. Bu noktada kulağakaçan böceklerini takip ederek veya direkt olarak karanlık bölgeleri kontrol ederek yuvaları bulabilirsiniz.
- Nemli Alanları Temizleyin: Kulağakaçan böcekleri nemi sevdiği için nemli alanları nemden arındırın ve düzenli olarak temizleyin.
- Kimyasal Kullanımı: Haşerelerle mücadelede böcek ilaçları oldukça iyi sonuçlar verebilmektedir. Bu noktada kulağakaçan böcekleri özellikle evlerde sıkça görülüyorsa, kimyasal ilaç kullanımı iyi bir seçenek olacaktır.
- Tuzak Kurma: Kulağakaçan böceklerini yakalamak için nemli kağıtlar yardımıyla tuzak kurabilirsiniz. Bu tuzaklara toplana kulağakaçan böceklerini kolayca dışarı atarak evden uzaklaştırabilirsiniz.