23 Ocak 2025
weather
7°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Faydalı Bilgiler Laptop Isınma Sorunu Neden Olur?

Laptop Isınma Sorunu Neden Olur?

Laptoplar taşınabilir olmaları ve kolay kullanılabilmeleri açısından masaüstü sistemlere göre daha çok tercih edilmektedir. Kolay taşınır, hafiftirler ve pek çok alanda çalışma imkanları sunarlar.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Laptop Isınma Sorunu Neden Olur?
KAYNAK: Haber Merkezi

Her ne kadar ufak olmalarının iyi yanları olsa da laptop ısınma sorunu gibi çözümü oldukça problemli olan bir durum da mevcuttur. Isınma durumu sadece laptoplarda değil, cep telefonlarında, masa üstü sistemlerde de karşımıza çıkan ve performans düşümlerine neden olan bir durumdur.

Laptopların soğutma sistemlerinin sorunlu oluşunu bir kenara bırakırsak zamanla tozlanarak ısınma sorununun daha da arttığını gözlemlemek mümkün olacaktır.

Laptop'un Sürekli Aşırı Isınmasının Başlıca Nedenleri Nelerdir?

Laptop soğutma yöntemleri nelerdir ve laptop ısınma sorunu konusuna bakmadan önce sürekli ve aşırı ısınmasındaki nedenleri gözlemlemek en doğrusu olacaktır.

Kimi zaman soğutma yöntemleri uygulansa da ısı derecesinde düşüş gözlemlenemeyebiliyor. Laptopunuzun sürekli ısınmasındaki başlıca sebepler:

  • Tozlar ve Kirler
     Laptopunuz zamanla hava kanallarından toz alarak tıkanmalara ve hava akışının durmasına neden olur,
  • Soğutma Sistemlerinin Yetersiz Kalması
     Kimi laptoplar artık fansız soğutma sağlasa da kimi laptoplar içerisindeki fanlar ile yeterli bir soğutma sağlayamayabiliyor. Bu gibi durumlarda dışarıdan soğutma desteği gerekebilmektedir,
  • Ağır Programlar Kullanılması
    Her ne kadar soğutma sistemleri yeterli olsa da kullanılan programların ağıt olması işlemci kullanımını arttırarak ısınma sorununa neden olacaktır,
  • Yanlış Yüzeylerde Kullanmak
    Diz üzerinde kullanırken dahi hava kanallarının kapanması kanepe, yatak gibi kullanım alanlarında ekstra ısınmasına neden olacaktır,
  • Eski ve Arızalanmış Donanım
    Laptop parçalarınız zamanla eskir ve yetersiz gelmeye başlar. Zamanla eskiyen parçalar ısınmalara neden olabilir.

Yazılım Kaynaklı Isınma Sorunları Nasıl Tespit Edilir?

Laptopunuz donanım kaynaklı ısınmaların yanı sıra yazılımsal nedenlerden de ısınabilmektedir. Özellikle boşta kaldığı durumlarda dahi yüksek ısılara ulaşması arka planda CPU gücünü harcayan programların olduğu anlamına gelebilir.

  1. Görev yöneticisini açın, sol alt kısımdan ayrıntılara tıklayın açılan pencerelerden “Performans” sekmesine gelin ve CPU kullanım oranına bakın. Yüksek olması durumunda “İşlemler” sekmesine gelin ve “CPU” bölümüne tıklayarak en çok kullanan programları sıralayın. Söz konusu programı kapatın veya silin.
  2. Bilgisayarınızdan “Güncellemeleri denetle” aramasını sağlayın veya “Update” bölümünü bulun. Güncelleştirmelerinizi denetleyin ve sisteminizi güncel tutun.
  3. Antivirüs yazılımları ile sisteminizi taratın ve sisteminizdeki olası zararlı yazılımları kaldırın.
  4. Ara planda çalışan uygulamaları görev yöneticisinden inceleyin ve kullanmadıklarınızın başlangıçta çalışma özelliğini kapatın veya silin.

Yazılımsal olarak sisteminizin ısınması siz kullanmasanız dahi aktif olarak işlem yapmasından kaynaklıdır. Sisteminizde bulunan zararlı yazılımlar veya arka planda çalışan programların yanı sıra güncellemelerden uzak kalması sisteminizin ısınmasında etkili olacaktır.

Laptop Tozunu Alma Yolları

Laptop ısınma sorunu çözümü için laptop içerisindeki tozu alma yolları tercih edilebilir. arasında bilgisayarcınızdan yardım almak bulunurken dilerseniz kendiniz de çözüm sağlayabilirsiniz ancak söz konusu yöntemleri uygulamak için dikkatli olmalısınız.

  • Basınçlı veya basınçsız hava üfleme cihazları ile sıcak hava olmadan soğuk şekilde ve sisteme zarar vermeyecek uzaklıktan sistemin hava girişlerinden hava üfleyin,
  • Saç kurutma makinenizin soğuk modunu deneyebilirsiniz,
  • Teknik bilginiz varsa laptopun içini açın ve fanları, hava kanallarını detaylı temizleyi
  • Teknik bilginiz yoksa alanında uzman bir bilgisayar tamircisinden yardım alın.

Laptop Soğutma Yöntemleri

Laptop soğutma yöntemleri en doğru şekilde çalışmak için bakımı yapılmış bilgisayarlara ihtiyaç duyar. Her ne kadar bakımı yapılmamış olsa da söz konusu yöntemler ısının düşmesini sağlayabilir;

  • Ekstra soğutucu fan kullanın,
  • Laptopu hava alan bir yere götürün,
  • Laptop yönetim sekmesinden fan hızınızı yükseltin,
  • İşlemci ve ekran kartı üzerindeki termal macunları yeniletin,
  • Tozları alın veya aldırın,
  • Arka plan uygulamalarını kapatın,
  • Yazılım güncellemelerini sağlayın.

Bunların yanı sıra dışarıda çalışma durumlarında doğrudan güneş ışınlarından uzak tutarak ısınmasını ve zarar görmesini önleyin.

Tüm bunlar, bireysel çabalarınızla eğer yeterli olmadıysa ve sorun devam ediyorsa daha farklı bir donanımsal sorun yaşıyor olabilirsiniz. Bu sorun, sonradan daha farklı ve ekonomik açıdan daha büyük diğer sorunları da tetiklemeden önce, hemen uzman bir teknik servisten destek alın!

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Nasıl Moto Kurye Olunur?

Nasıl Moto Kurye Olunur?