Türkgün Faydalı Bilgiler Muhabbet Kuşu Kaç Yıl Yaşar?

Muhabbet Kuşu Kaç Yıl Yaşar?

Muhabbet kuşları kaç yıl yaşar? Ömrünü uzatmak için neler yapılabilir? Muhabbet kuşları nasıl sağlıklı yaşarlar?

KAYNAK: Haber Merkezi

Muhabbet kuşları ülkemizde bakımının kolay olması ve kolay erişilebilir olması nedeniyle en çok tercih edilen evcil hayvanlardan sadece birsi. Bakımlarının kolay olmasının yanı sıra kolay konuşma şansları nedeniyle tercih edilen muhabbet kuşları en yakın dostunuz olabiliyor.

Her ne kadar tüm bakımları yapılsa, sağlık konusundaki tüm engeller aşılsa da bu sevimli canlıların yaşayabileceği belirli bir zaman dilimi bulunmakta. Zaman diliminin dolması ile birlikte onlara üzücü bir şekilde veda etmek kaçınılmaz bir durum.

Ancak, besleme ve bakım konusunda bazı noktaları değiştirerek ömrünü uzatabilmek, daha kaliteli bir hayat sürmesini sağlamak da mümkün durumda.

Muhabbet Kuşu Kaç Yıl Yaşar?

Yaşama ömürleri diğer kuşlara nazaran daha kısa olan bu evcil türler genelde ortalama olarak 5 ila 15 yıla kadar yaşayabilmektedir.

Muhabbet kuşu ömrü pek çok etkene bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bulunduğu konum, beslenme şekli, sağlık durumu, türü, genetik yapısı, kafesinin iç dizaynı da dahil olmak üzere pek çok neden ömürlerini doğrudan etkilemektedir.

Muhabbet kuşlarında, yerli ve yurtdışı (ithal) türler mevcuttur. Örneğin, yerli muhabbet kuşları genelde fiziken daha küçük, ağırlıkları daha az olur. Jumbo denen ve genelde ithal olan muhabbet türü kuşları ise, daha büyük olur. Yavru hallerinde bile neredeyse orta yetişkin gibi bir görünüme ve heybete sahip olabilirler.

Muhabbet kuşları yapıları gereği sosyal canlılardır, kafeslerinde yalnız olmaları onların sıkılarak bunalıma girmesine ve ömürlerinin kısalmasına neden olabilir. Onlarla doğrudan ilgilenemeyeceğiniz bir bakım sürecinde iseniz yanına bir dost daha almak en doğrusu olacaktır.

Muhabbet kuşları ilgiyi ve sevgiyi severler. Sağlıklı beslenme, bakımlarının yanı sıra ilgi ve sevgi görmesi de önemli faktörlerden sadece birisidir.

5 yıldan 15 yıla kadar yaşayabilen bu canlılar kimi zaman sadece 5 ila 10 yıla kadar çıkan sürelerde yaşamına devam edebilir.

Sağlıklı ve doğru şekilde bakılan muhabbet kuşları 15 yıla kadar ve kimi zaman bu zaman dilimini aşan süreler boyunca yaşayabilmektedir.

Muhabbet Kuşu Kaç Yıl

Muhabbet Kuşunun Ömrünü Uzatmak İçin Neler Yapılabilir?

Muhabbet kuşunun ömrünü uzatma yolları genel olarak birkaç başlığa ayrılır. Bu duruma göz atacak olursak karşımıza çıkan liste şu şekilde;

·         Beslenmelerini gözden geçirin: Daha sağlıklı beslenebilmesi için kuşunuzun yapısına uygun yemleri tercih edin. Doğal besleme metotlarını kullanın ve dengeli olmasını sağlayın,

·         Egzersiz yapabilmesi için uygun ortam hazırlayın,

·         Sürekli olarak kafes ve kuş temizliğini gerçekleştirin ve hijyenik bir ortamda kalmasını sağların,

·         Düzenli kontrollerini sağlayın ve hastalık durumlarında kontrollere götürmekten çekinmeyin,

·         Kullanılan ilaçların düzenli olarak kullanılmasını sağlayın,

·         Kimi zaman suyuna temizleyici ilaçlardan katarak daha kaliteli ve taze su içmesini sağlayın.

Her ne kadar yöntemler muhabbet kuşlarınızın daha sağlıklı olmasını sağlayacak olsa da onlar için en doğru yöntemi veterinerleri ile görüşerek belirleyebilirsiniz. Bakım, beslenme, hastalık durumunda uygulanan tedaviler gibi birçok farklı sebepten, muhabbet kuşlarının ömrü değişkenlik gösterebiliyor.

Yaşlı Muhabbet Kuşu Nasıl Anlaşılır?

Muhabbet kuşlarının yaşlarını anlamak bir hayli zordur ancak yaşlı olup olmadıklarını davranışlarını takip ederek anlamak mümkün durumdadır. Bunun için muhabbet kuşunda gözlenmesi gerekenler şu şekildedir;

·         Aktivite sıklığında ve oranında düşüş,

·         Çiftleşmeyi reddetme ve dişisinden uzaklaşma,

·         Ele gelince daha cansız ve hareketsiz durma,

·         Yem yeme, sunulanları görmezden gelerek kendi halinde kalma,

·         Su içme oranlarında düşüş,

·         Sessizleşme,

·         Seslerde titreme.

Gibi sorunlar muhabbet kuşunuzun yaşlandığına ve/veya hali hazırda yaşlı olduğuna işaret edecektir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Gündem BM Daimi Temsilcisi Yıldız’dan deniz hukuku açıklaması

BM Daimi Temsilcisi Yıldız’dan deniz hukuku açıklaması

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Ahmet Yıldız, denizlerin barışçıl kullanımını savunarak deniz güvenliğine yönelik tehditlere dikkat çekti. Karadeniz’in istikrarının küresel gıda güvenliği için kritik olduğunu vurguladı ve hidrokarbon kaynaklarının adil kullanımının önemini belirtti.

Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Ahmet Yıldız, denizlerle çevrili bir ülke olarak Türkiye’nin denizlerde hukukun üstünlüğünü ve seyrüsefer özgürlüğünü savunduğunu, denizlerin ve okyanusların barışçıl kullanımını korumaya öncelik verdiğini belirtti.

Yıldız, BM Güvenlik Konseyi’nde deniz güvenliği üzerine düzenlenen oturumda konuştu.

Türkiye’nin deniz güvenliği ve denizde hukukun üstünlüğünü güçlü şekilde savunduğunu söyleyen Yıldız, "Denizlerle çevrili bir ülke olarak, seyrüsefer özgürlüğünü ve denizlerin ve okyanusların barışçıl kullanımını korumaya öncelik veriyoruz." ifadelerini kullandı.

Yıldız, deniz güvenliğinin küresel ticaret, ekonomik refah ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nin başarılmasıyla bağlantılı olduğuna dikkati çekerek, öte yandan, deniz güvenliğine yönelik tehditlerin çeşitlendiğini ve geliştiğini vurguladı.

Türkiye’nin bu bağlamda, uluslararası topluluk tarafından yürütülen deniz korsanlığı, silahlı soygun ve denizde terörizme karşı ortak operasyonlara aktif olarak katıldığının altını çizen Yıldız, Somali, Aden Körfezi, Arap Denizi, Afrika Boynuzu gibi bölgelerdeki operasyonlarda yer aldıklarını hatırlattı.

Yıldız, terörizm, organize suç, kaçakçılık ve deniz yollarını kullanan insan ticaretiyle kesin bir şekilde mücadele edilmesi gerektiğine işaret ederek, Türkiye'nin bu tehditlere karşı stratejisinin uluslararası işbirliğine dayandığının altını çizdi.

Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki gerginliklerin, Gazze'deki İsrail saldırganlığının bölgesel taşma riski taşıdığı ve deniz seferlerini tehdit ettiği yönünde uzun süredir devam eden uyarıları doğruladığını da vurgulayan Yıldız, bu konuda ABD ile Yemen'deki Husiler arasındaki ateşkesi memnuniyetle karşıladıklarını ve bunun bölgedeki deniz güvenliğini arttırmasını umduklarını kaydetti.

"Karadeniz'in istikrarı, küresel gıda pazarının tırmanmasını önlemek için kritik öneme sahip"

Büyükelçi Yıldız, Karadeniz’in güvenliğinin de Avro-Atlantik bölgesinde her zaman benzersiz bir yere sahip olduğunu dile getirerek, 80 yılı aşkın bir süredir 1936 Montrö Sözleşmesi'nin oluşturduğu hassas denge ve Türkiye'nin hükümlerini titizlikle uygulaması nedeniyle Karadeniz bölgesinin deniz alanında hiçbir zaman askeri çatışma yaşanmadığının altını çizdi.

Son üç yıldır Ukrayna'da devam eden savaşa rağmen, Karadeniz'de stratejik dengenin büyük ölçüde korunduğunu kaydeden Yıldız, "BM ve ülkem tarafından aracılık edilen Karadeniz Tahıl Girişimi, yalnızca küresel bir gıda krizini önlemede kritik bir diplomatik başarı değil, aynı zamanda bölgedeki deniz güvenliğini iyileştirmede de önemliydi." dedi.

Yıldız, "Karadeniz'in istikrarı, küresel gıda pazarının tırmanmasını ve bozulmasını önlemek için kritik öneme sahip olmaya devam ediyor." diye konuştu.

Türkiye’nin BM Deniz Hukuku Sözleşmesi’ne (UNCLOS) taraf olmamakla birlikte, bu sözleşmenin önemini kabul ettiğini belirten Yıldız, Türkiye’nin sözleşmeye taraf olmama kararının, özellikle kapalı ve yarı kapalı denizlerdeki özel koşulları yeterince dikkate almayan hükümlerden kaynaklandığını, bu tutumun Türkiye’nin deniz hukukuna saygı duymadığı anlamına gelmediğini anlattı.

Yıldız, bununla birlikte UNCLOS’un ne evrensel ne de kapsayıcı bir düzenleme olduğunu, dolayısıyla sözleşmeye taraf olmayan bir ülke olarak, UNCLOS’un "deniz güvenliğine ilişkin yegane hukuki çerçeve" olarak tanımlanmasına katılmadıklarını ifade etti.

"Hidrokarbon kaynaklarının kullanımı, tüm ilgili halkların ve tarafların meşru ve doğal haklarını dikkate almalıdır"

Adil deniz sınırlandırmasının uluslararası hukuka uygun olarak sağlanmasının önemine de dikkati çeken Yıldız, hakkaniyet ilkesinin ve uluslararası mahkemelerin içtihadının bu konuda yol gösterici olması gerektiğini vurguladı.

Yıldız, şunları kaydetti:

"Hidrokarbon kaynaklarının kullanımı, tüm ilgili halkların ve tarafların meşru ve doğal haklarını dikkate almalıdır. Bu bağlamda, tek taraflı eylemlerden ve maksimalist yaklaşımlardan kaçınmak, istikrar ve işbirliğini teşvik etmek için çok önemlidir. Bölgemizi, deniz yetki alanlarının uluslararası hukuk temelinde adil ve barışçıl bir şekilde tamamen sınırlandırıldığı ve hidrokarbon kaynaklarının adil bir şekilde paylaşıldığı bir istikrar ve refah alanı olarak görmek istiyoruz."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *