05 Ekim 2024
weather
24°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Faydalı Bilgiler Ödül Maması Nasıl Doğru Şekilde Kullanılır?

Ödül Maması Nasıl Doğru Şekilde Kullanılır?

Hayvanlarda şartlı reflekslerle ödül maması kullanımı doğru davranışları pekiştirir. Eğitimde sıkça tercih edilen bu yöntem, hayvanlarla sağlıklı ilişkiler kurmayı destekler. Ödül maması verme sıklığı eğitim sürecine bağlı olup doğru kullanıldığında etkili sonuçlar sağlar. Bu uygulama, evcil hayvanların eğitimini kolaylaştırır.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ödül Maması Nasıl Doğru Şekilde Kullanılır?
KAYNAK: Haber Merkezi

Evde beslediğimiz hayvanlarda pek çok insan gibi şartlı refleks sonucunda birtakım hareketlerde bulunabilir. Özellikle hayvanların başarılı ve iyi yönlü hareketlerini pekiştirmek için ödül maması kullanımı uygun bir yöntemdir. Örneğin kedi ve köpeklerinize tuvalet eğitimi verirken onları ödüllendirme doğru yere yapmalarını sağlamanıza yardımcı olur. Bu sayede hem hayvanlar hem de insanların bir arada daha sağlıklı ilişkiler kurulması ve yaşaması söz konusu olur. 

Ödül Maması Hangi Durumlarda Kullanılmalıdır?

Genellikle ödül mamaları kedi ve köpekler için farklı besin içeriklerine sahiptir. Hayvanların bu besinleri özellikle tercih etmesi ve sevmesinin en önemli sebebi lezzetlerinin iyi olmasıdır. Oldukça yüksek protein ve karbonhidrat içeren bu ödül maması kullanımı da her zaman mümkün değildir. Özellikle ödül maması kullanımı için kedi ve köpeklerinize eğitim vermeniz ve istediğiniz hareketleri yaptıklarında onları teşvik etmeniz gereklidir. Ödül maması kullanımı için öncelikle hayvanlarınızın doğru hareketi yaptığından emin olmanız gerekir. Köpeğinize otur komutu verdiğinizde buna uyuyorsa ödül maması kullanımı doğru olacaktır. Bu sayede iyi yöndeki alışkanlıkları pekişir ve her otur dediğinizde sizi dinler. Hayır komutu için de ödül maması kullanımı uygundur. Sokakta yürürken yabancı bir cismi ağzına almasını istemiyorsanız hayır komutunu öğretebilirsiniz. Bunun için birkaç egzersiz ve ödül maması kullanımı iş görür. Buna bağlı olarak kedi ve köpeklerinizin eğitimlerini pekiştirebilir ve evcil hayvanlarınızı kolay bir şekilde eğitebilirsiniz. Cins köpeklerde ve sokak hayvanlarında da bu tarz eğitimler mümkündür.  Özellikle besin değeri acısından sağlıklı ve faydalı olurlar.

Ödül Mamasını Hangi Sıklıkta ve Miktarda Vermelisiniz?

Ödül maması verme sıklığı genel olarak eğitim sıklığı ile ilişkilidir. Günde 5ten fazla ödül maması öğrenmeyi tersi yönde pekiştirebilir. Bu nedenle doğru davranışlar dışında verilmemesi önerilir. Eğer eğitime açık bir hayvanınız varsa günde 3 kez bu ödül mamalarını kullanabilirsiniz. Ödül maması verme sıklığı kendi tercihinize ve evcil hayvanlarınızın doğru davranış gösterip komutları göstermesi ile ilişkilidir. Bu sayede basitçe eğitimlerini verebilir ve evcil dostlarınızı eğitebilirsiniz.

Bazı hayvan eğitim kurumlarında veya bizzat güvenlik, arama kurtarma gibi amaçlarla devlet veya özel kurumlarda eğitim gören hayvanların, çok erken yaşlarda başlayan eğitimlerinde doğru olanı yani isteneni yapması için, koşullandırma ve ödüllendirme pratikleri uygulanır.  Ödül mamasıyla eğitim, alanında uzman kişilerce uygulandığı takdirde, eğitimde başarı için olmazsa olmazlardan biri.

Hayvanların eğitilmesi ve beraber yaşamanın kolaylaşması için bu adımların uygulanması gerekir. Özellikle dişi ve erkek hayvanlarda bu önemli bir fark teşkil etmez. Üstelik sevdikleri içeriklerle üretilen yaş veya kuru mamalar ile bunlar dilediğiniz gibi kullanıma hazır bulunur. Ödül maması verme sıklığı bireylerin eğitim tercihine göre çok olmamalı ve hareketleri pekiştirmek adına kademeli gitmelidir. Siz de evcil pet hayvanlarınızı basit bir şekilde halledebilirsiniz. Ödül maması kullanımı eğitmenler tarafından da desteklenmektedir. Özellikle yavru hayvanların ilk eğitimi almaları esnasında oldukça önemli bir yere sahiptir. Yavru kediler de yetişkin olduklarında dahi bu şekilde eğitilebilir

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Doğum Fotoğrafçılığı Nedir?

Doğum Fotoğrafçılığı Nedir?