Türkgün Faydalı Bilgiler Okuma Hızını Artırma Yolları

Okuma Hızını Artırma Yolları

Okuma hızını artırma yolları kişiler çok daha hızlı bir şekilde okuma alışkanlığı kazanabilirler. Hızlı okuma kişilerin hem gelişimlerinin artmasına yardımcı olur hem de okunan cümlelerin daha hızlı bir şekilde anlaşılmasını sağlar.

KAYNAK: Haber Merkezi

Hızlı okuma bireylerin geliştirilebilir yeteneklerinden biridir. Doğru egzersizler sayesinde çok daha hızlı bir şekilde okumak mümkün olur. 

Daha Hızlı Kitap Okumak İçin En Etkili Yöntemler

Hızlı kitap okumak için yöntemler sayesinde kendinizi okuma konusunda oldukça iyi bir şekilde geliştirebilirsiniz. Hızlı okuma, gözlerle metinlerin hızlı bir şekilde takip edilmesi ve aynı zamanda okunan yazının anlaşılmasıdır. Kitap ve dergileri çok daha hızlı bir şekilde okumak için öncelikle gözlerin geliştirilmesi gerekir. Okuma esnasında dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak durmak da bir diğer önemli konudur. 

İç monolog okuma hızını yavaşlatan etmenlerden biridir. Metinleri daha hızlı bir şekilde okumak isteyen kişilerin cümleleri kafasından yüksek sesle söyleme alışkanlıklarından uzaklaşmaları gerekir. Böylece okuduğunuzu daha hızlı bir şekilde anlamanız mümkün olur. 

Okuma esnasında birden fazla kelimenin beraber okunması alışkanlığı okuma hızının artırılmasına yardımcı olur. Kelimelerin öbeklere ayrılarak okunması halinde cümlelerin yavaş bir şekilde okunması yerine tüm sayfaları hızlı bir şekilde okuyabilirsiniz.

Hızlı okumak istiyorsanız aynı bölümleri tekrar tekrar okumaktan kaçınmanız gerekir. Aynı yerlerin tekrardan okunması zihnin odaklamasının daha da yavaşlamasına neden olur. Bu durum da okuma hızınızı düşürecektir. Yeni metinlerin okunması zihnin çok daha güçlü bir şekilde çalışmasını sağlar. Bu sayede okuyacağınız metinlerde çok daha hızlı olursunuz.

Okuma alışkanlığınız yoksa ya da görme ile ilgili sıkıntı yaşıyorsanız kılavuz olarak parmak veya kalem kullanabilirsiniz. Bunun dışında her satırın altına dizin kartı koyarak da okumanızı çok daha kolay bir hale getirmeniz mümkün olur. Bu sayede satırları çok daha hızlı ve doğru bir şekilde okuyabilirsiniz.

Okuduğunuz metinlerdeki bilgileri çok daha hızlı şekilde kavramak adına göz gezdirerek okuma tekniğini deneyebilirsiniz. Bu teknikte detaylı okumaya gerek olmadan metin üzerinde göz gezdirerek metni daha hızlı bir şekilde anlayabilirsiniz. 

Okuma esnasında kelimelere veya cümlelere odaklanmak yerine metnin tamamına hâkim olmak son derece önemlidir. Okuma sırasında 5N1K tekniği ile okuyarak ilgi ve odağınızı daha net bir hale getirmiş olursunuz. 

1 Dakikada Kaç Kelime Okumak Normaldir?

Bilimsel çalışmalara bakıldığında Türkiye’de ortalama okuma hızının 160 ile 220 kelime arasında olduğu kabul edilir. Okuyucular yavaş, orta, hızlı ve çok hızlı olmak üzere 4 kategori üzerinden değerlendirilir. 

  • Dakikada 80-160 kelime arasında okuyanlar yavaş kategorisindedir.
  • 160-220 kelime arasında okuyanlar orta
  • 220-320 arasında okuyanlar hızlı
  • 320 kelimenin üzerinde okuyanlar ise çok hızlı kategorisinde yer alır.

Okuma hızları kişilerin eğitim seviyelerine ve okuma alışkanlıklarına bağlı olarak değişiklik gösterir. Okula yeni başlayan bir çocuk dakikada ortalama 60 kelime okuyabilirken ortaokulda okuyan bir çocuk dakikada ortalama 120 kelime okuyabilir.  Okuma hızını arttırma yolları araştırması yapan kişiler, sadece hızlı okumak değil, okuduklarını anlamaları için de kendilerine en doğru tekniği seçmeliler.

Sütun tarama, el hızı, fotografik okuma gibi daha birçok teknik, herkes için en ideal yöntemlere sahip olmayabilir. O yüzden, kendi okuma hızınızı arttırmak istiyorsanız, öncelikle var olan potansiyelinizi ardından hedefinizi belirlemenizi öneririz. Tabii, sonrasında bu konuda uzman destek veya eğitim veren kişi veya kurumlarca, bilimsel metotlarla uygulanan ders veya pratikleri de unutmamak lazım.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Dünya ECOWAS harekete geçti! Terör tehdidine karşı bölgesel güç kuruluyor

ECOWAS harekete geçti! Terör tehdidine karşı bölgesel güç kuruluyor

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), bölgedeki terör saldırılarına karşı planlanan Bölgesel Terörle Mücadele Gücü’nün kurulması için çalışmaları hızlandırıyor. Mali, Nijer ve Burkina Faso'nun topluluktan ayrılması ise güvenlik işbirliğini zorluyor.

KAYNAK: AA

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), bölge genelinde artan terör saldırılarına karşı uzun süredir planlanan "Bölgesel Terörle Mücadele Gücü"nün kurulması için çalışmaların hız kazandığını bildirdi.

ECOWAS Komisyonu Başkanı Omar Alieu Touray, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, ECOWAS'a üye ülkelerin askeri katkı sağlamaya hazır olduğunu belirterek, "Savunma ve maliye bakanlarımızın haziran ortasından önce bir araya gelerek bu gücün finansman kaynaklarını netleştirmesi bekleniyor." dedi.

Touray, bölge genelinde artan terör saldırılarına karşı uzun süredir planlanan "Bölgesel Terörle Mücadele Gücü"nün kurulması için çalışmaların hız kazandığını ifade etti.

ECOWAS'ın dağılmasının güvenlik tehdidiyle mücadeleyi zorlaştırdığına işaret eden Touray, Burkina Faso, Mali ve Nijer topluluktan ayrılsa da bölgesel güvenliğin sağlanması için işbirliği yollarının bulunması gerektiğini kaydetti.

Bölgedeki güvenlik işbirliği, Mali, Nijer ve Burkina Faso'nun ECOWAS'tan ayrılarak "Sahel Devletleri İttifakı (AES)" adını verdikleri yeni bir bölgesel blok kurmasının ardından sekteye uğradı. Bu durum, özellikle sınır ötesi istihbarat ve askeri koordinasyon açısından zorluklar yaratıyor.

Nijer'in mart ayında Çad, Nijerya ve Kamerun ile birlikte yürüttüğü Çad Gölü çevresindeki ortak görev gücünden çekilmesi, sınır devriyeleri ve bilgi paylaşımını da olumsuz etkiledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *