17 Kasım 2024
weather
12°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Faydalı Bilgiler Ölen Kişiye Hangi Dualar Okunur?

Ölen Kişiye Hangi Dualar Okunur?

Maalesef ki dünyada her gün yüzlerce insan hayatını pek çok sebepten ötürü kaybetmektedir. Bu sebepler ne olursa olsun ölen kişinin yakınları, sevenleri ve ailesi ölen kişiye dua etmek ister. Dua etmek hem dinimiz açısından hem de ölenin arkasında kalan sevenlerinin ruhsal olarak rahatlamasına yardımcı olan ruhsal bir rahatlama aracı olabilir. Peki ölmüşlerimize nasıl dua gönderebiliriz?

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ölen Kişiye Hangi Dualar Okunur?
KAYNAK: Haber Merkezi

Sevdiklerimiz bu dünyadan çekip gittiğinde, ömürleri tükendiğinde ve yüce Rabbimiz çeşitli sebepleri bahane ederek onları yanına aldığında bizlere dua etmek düşer. Ölen kişiye dua etmek hem bizlerin acısını bir nebze dindirir, hem de bu dünyanın geçici olduğunu, Allah’ın bizler için ebedi dünyada bir yer hazırladığını hatırlamamıza yardımcı olur. Ölen kişiye okunacak dualar ise pek çok kişiye göre değişiklik gösterebilir.

Ölen kişiye dua etmenin belirli bir sırası ya da zamanı yoktur. Ölen kişilerin ardından, eşleri, sevdikleri ya da Müslüman kardeşleri diledikleri zaman, diledikleri yerde dua edebilir ve ölen kişiyi yad edebilirler. Öte yandan bazı dualar da özellikle ölmüş birinin arkasından okumak için daha anlamlı olabilir. Bu duaları aşağıdaki şekilde sıralamak mümkündür.

-       Fatiha Suresi

-       Yasin Suresi

-       İhlas Suresi

-       Bakara Suresi

-       Ra'd Suresi

-       Kur’an- Kerim’in Hatmi

Kaybettiğimiz sevdiklerimiz ardından bu sureleri okumak ruhumuzu aydınlatabilir. Ölen kişiye dua etmek ile ilgili Yasin suresi için Peygamber Efendimiz (SAV) “Yasin, Kur’ân’ın kalbidir. Onu bir kimse okur ve Allah’tan âhiret saadeti dilerse, Allah onu mağfiret buyurur. Yâsin’i ölülerinizin üzerine okuyunuz.” (Müsned, V/26) şeklinde buyurduğu söylenmektedir.

Ölen Kişiye Hangi Dualar Okunur

Ölen kişiye dua okurken özellikle Allah rızası için okunmasına dikkat edilmelidir. Zaman zaman ölen kişilerin ailesi çeşitli sebeplerden para karşılığında Kur'an I Kerim tilaveti yaptırmaktadır. Bu doğru kabul edilen bir eylem değildir.  

Ölen Kişi İçin Okunacak Dualar ve Anlamları

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) şöyle söylemiştir: “Sizden biri vefât ettiğinde onu fazla bekletmeyin! Onu serî bir şekilde kabrine götürün! Kabrinin baş ucunda Fâtiha Sûresi ve ayak ucunda da Bakara Sûresi’nin sonu (Âmene’r-Resûlü) okunsun!” (Taberânî, Mu’cemu’l-Kebîr, XII, 340; Heysemî, Mecmau’z-Zevâid, III, 44; Deylemî, Müsned, I, 284)

Ölen kişiye dua okumak geriden kalanları rahatlatır. Özellikle cenazeden hemen sonra yapılan okumayı takiben genel olarak 7 gece cenaze evinde ölü kişi adına Allah rızası için dua okunur, yemek dağıtılır ve fakirler doyurulur. Peki hangi dualar ölülerin ruhuna okunur?

Ölülere okumak için pek çok dua alimler tarafından uygun görülmüştür. Bu dualar anlamlarına göre farklılaşmıştır. Duaların mealleri yani anlamları da bu duaları genel olarak ölen kişiye dua etmek isteyenler için önemli kılmaktadır. Tüm okunan dualar ölünün ruhuna adanır. Duaları okumak için ölünün mezar başı tercih edilebilir. Ancak herhangi bir mekandan ya da yerden de ölüye dua okumak mümkündür. Bunun dinimizce herhangi bir kısıtlaması ya da sınırlaması yoktur. Ölen kişiye okunacak dualar ve anlamları nelerdir?

Ölen kişiye dua okurken en çok tercih edilen duaların başında Fatiha suresi gelmektedir. Fatiha suresinin anlamı aşağıdaki gibidir:

Bismillahirrahmânirrahîm. Hamd, Âlemlerin Rabbi, Rahmân, Rahîm, hesap ve ceza gününün (ahiret gününün) maliki Allah'a mahsustur. (Allahım!) Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz. Bizi doğru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet; gazaba uğrayanlarınkine ve sapıklarınkine değil.

Ölen kişiye dua okurken en çok tercih edilen dualardan bir diğeri Hz. Peygamberimizin buyurduğu üzere Bakara suresinin sonu olan Âmene’r-Resûlü’dür. Onun da anlamı aşağıdaki gibidir.

" Peygamber, Rabbinden kendisine indirilene iman etti, mü'minler de (iman ettiler). Her biri; Allah'a, meleklerine, kitaplarına ve peygamberlerine iman ettiler ve şöyle dediler: "Onun peygamberlerinden hiçbirini (diğerinden) ayırt etmeyiz." Şöyle de dediler: "İşittik ve itaat ettik. Ey Rabbimiz! Senden bağışlama dileriz. Sonunda dönüş yalnız sanadır."

Allah bir kimseyi ancak gücünün yettiği şeyle yükümlü kılar. Onun kazandığı iyilik kendi yararına, kötülük de kendi zararınadır. (Şöyle diyerek dua ediniz): "Ey Rabbimiz! Unutur, ya da yanılırsak bizi sorumlu tutma! Ey Rabbimiz! Bize, bizden öncekilere yüklediğin gibi ağır yük yükleme. Ey Rabbimiz! Bize gücümüzün yetmediği şeyleri yükleme! Bizi affet, bizi bağışla, bize acı! Sen bizim Mevlâmızsın. Kâfirler topluluğuna karşı bize yardım et."

Ne Zaman Dua Edilir?

Diyanete göre ölmüş bir Müslüman belli usullere göre yıkanmalı, kefenlenmeli ve cenaze namazı kılınarak defnedilmelidir. Bu dinimizce farzdır. Ancak bunun dışında Ölen kişiye dua niyetine yapılan yedinci, kırkıncı ve elli ikinci gün merasimlerinin ve ya duasılarının dinimizce şekle bağlanmış bir görevi yoktur. Ölen kişinin ardından her vakit her yerde Allah rızası için dua edilebilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Gazze'de can kaybı 33 bin 843'e çıktı

Gazze'de can kaybı 33 bin 843'e çıktı