Türkgün Faydalı Bilgiler Ortanca çiçeği bakımı nasıl yapılır?

Ortanca çiçeği bakımı nasıl yapılır?

Şık görünümü ile herkesi kendine hayran bırakan ortanca çiçeği, renklendirme için pencere kenarlarında da yetiştirilebilir. Peki, Ortanca çiçeği bakımı nasıl yapılır?

MUHABİR: Burhan Tural

Ortanca (Hydrangea) çiçeği, büyük ve gösterişli çiçekleriyle bahçeleri ve balkonları süsleyen harika bir bitkidir. Ancak sağlıklı ve bol çiçek açan bir ortanca yetiştirmek için doğru bakım şarttır. İşte ortanca çiçeği bakımı için bilmeniz gerekenler:

1. Işık ve Konum

Yarı gölgeyi sever. Sabah güneşi alan ama öğleden sonra gölgede kalan yerler idealdir.
Doğrudan öğle güneşi yapraklarını yakabilir. Eğer çok sıcak bir bölgede yaşıyorsanız, tam gölgeye yakın bir alan daha iyi olabilir.

2. Toprak ve Saksı Seçimi

Ortancalar asidik toprakları sever. Toprak pH'ı 5.5-6.5 arasında olursa çiçekler daha sağlıklı gelişir.
Torf, bahçe toprağı ve perlit karışımı kullanabilirsiniz.
Saksıda yetiştiriyorsanız iyi drenajlı bir saksı kullanmalısınız.

3. Sulama

Ortancalar nemli toprağı sever, ancak kökleri çürümemesi için aşırı sulamaktan kaçınılmalıdır.
Yazın sıcak günlerde her gün sulayabilirsiniz, ama kışın sulama miktarını azaltmalısınız.
Sabah veya akşam saatlerinde sulamak en iyisidir.

4. Gübreleme

İlkbahar ve yaz aylarında ortancalara asitli gübre (örneğin, çiçekli bitkiler için özel gübre) vermek faydalıdır.
Kül veya kahve telvesi eklemek toprağın asidik kalmasına yardımcı olabilir.
Çiçeklenme döneminde potasyum içeren gübreler kullanılabilir.

5. Budama

Çiçeklenme sonrası solmuş çiçekleri kesmek yeni çiçeklerin çıkmasını teşvik eder.
Budama zamanına dikkat edin! Ortancalar genellikle bir önceki yılın dallarından çiçek açar, bu yüzden yanlış zamanda budamak çiçeklenmeyi engelleyebilir.

6. Çiçek Rengini Değiştirme (Mavi/Pembe Ortanca) 

Ortanca rengini toprak pH’ı belirler.
Mavi çiçekler için: Toprağı daha asidik yapmalısınız. Alüminyum sülfat veya kahve telvesi, çam iğnesi, sirke suyu ekleyebilirsiniz.
Pembe çiçekler için: Toprağı daha alkali hale getirmelisiniz. Kireç taşı veya odun külü ekleyebilirsiniz.

7. Hastalıklar ve Zararlılar

Yapraklarda sararma varsa, fazla sulama veya demir eksikliği olabilir.
Unlu bitler, yaprak bitleri gibi zararlılar görülebilir. Doğal sabunlu su spreyi veya zararlı böceklere karşı özel ilaçlar kullanılabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Gündem Önder Kahveci: "Öncelik memurun alım gücünü yükseltmek olmalıdır"

Önder Kahveci: "Öncelik memurun alım gücünü yükseltmek olmalıdır"

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci Nisan ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Türk Kamu-Sen ve Türk Sağlık-Sen’in Genel Başkanı Önder Kahveci, açıklamalarında enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından “Öncelik memurun alım gücünü yükseltmek olmalıdır” çağrısında bulundu.

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci'nin işte o açıklaması:

ÖNCELİK MEMURUN ALIM GÜCÜNÜ YÜKSELTMEK OLMALIDIR

"Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre nisan ayında enflasyon yüzde 3,0 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyon yüzde 37,86 seviyesinde oldu.

Yılın ilk 4 ayında ise TÜFE toplamda yüzde 13,36'ya ulaştı. Bu süre zarfında memur maaşlarındaki erime de yüzde 7,36 oldu.

2025 yılının tamamı için resmi makamlarca beklenen enflasyonun %24 olduğu ülkemizde dört aylık enflasyon rakamları dikkate alındığında, TÜFE’nin yıl sonunda beklentilerin çok üzerinde gerçekleşeceği görülüyor.

Halihazırda enflasyon hızı, yıl başında memurlara yapılan zammı ikiye katladı. Bütün veriler, memur ve emeklilerimizin geçim acziyetinde olduğunu gösteriyor. Hayat pahalılığının bu şekilde sürmesi durumunda sene sonuna kadar kamu çalışanlarımızın ekonomik olarak ciddi sıkıntı yaşaması büyük bir ihtimaldir.

Son birkaç yıla baktığımızda maaşlardaki erimenin, alım gücündeki düşüşün kronikleştiğini görmekteyiz. Enflasyonu frenlemek için alım gücünü düşürmek ve bu yolla piyasaları soğutmak sosyal devlet ilkesine uygun değildir. Bu yolla yalnızca çalışanlar değil, esnaf ve üretici kesim de büyük yaralar almaktadır.

Halbuki, memur ve emekli başta olmak üzere çalışanların alım gücünün yükseltilmesi, piyasalara güven verilmesi anlamı da taşıyacağından enflasyon üzerinde mutlak olumlu etki yapacaktır. Yükselen enflasyonun acısını emek veren, üreten ve yalnızca emeği ile geçinmeye çalışan kesimden çıkarmak ne derece doğrudur?

Türkiye Kamu-Sen olarak daima ifade ediyor ve enflasyon hedefine bağlı maaş artışlarının ücretliler açısından zarar oluşturduğunu, enflasyon kadar artışa zam denilemeyeceğini, bunun yalnızca bir enflasyon güncellemesi olduğunu belirtiyoruz. Kamu çalışanlarının rahat bir nefes almasının piyasaları da rahatlatacağını bunun için de ek zam ve refah payı verilmesi talebimizi bir kere daha yineliyoruz.

TBMM'nin yasama yılını sonlandırmadan önce çalışmalarında önceliği hayat pahalılığını önlemeye ve alım gücünü artırmaya vermesini bekliyoruz. Sağlıklı ekonomiyi destekleyen en önemli unsur, sağlıklı tüketimdir. Kamu çalışanları artık zorunlu harcamaları için bile tüketim yapacak gücünü kaybetmiştir. Yetkililer bu duruma mutlak surette bir çözüm üretmeli ve taleplerimizi dikkate almalıdır."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *