22 Ocak 2025
weather
7°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Faydalı Bilgiler Oruç Tutmanın Faydaları Nelerdir?

Oruç Tutmanın Faydaları Nelerdir?

Oruç tutmanın faydaları nelerdir? Dini açıdan ve bilimsel açıdan Oruç tutmanın faydaları bilinen bir gerçek. Peki, Oruç tutarken ne oluyor?

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Oruç Tutmanın Faydaları Nelerdir?
KAYNAK: Haber Merkezi

Oruç tutmak geçmişten günümüze her bir yılda bir ay olacak şekilde uygulanan dini bir ibadet. Her ne kadar sadece ibadet olarak karşımıza çıkıyor gibi gözükse de faydaları bilim ve tıp alanında da fark edilmiş durumda.

Uzmanlar tarafından da önerilen aralıklı Oruç sistemi de dini ibadet olan Oruç sistemine benzemekte, belirli dönemlerde sadece günde tek bir öğün ile beslenilmesi uzmanlar tarafından sıkça öneriliyor.

Vücudun temizlenme moduna girmesine imkan veren Oruç, vücudunuzda yer alan zararlı besinlerin atılması ve karaciğer, kalp yağlanması gibi sorunların önüne geçilmesine imkan tanır. Üstelik, günde tek bir öğün ile beslenme sayesinde yağ yakımı işlemleri de gerçekleşebilmekte.

Mide sağlığından ruh sağlığına kadar pek çok konuda fayda sağlayan Oruç, yeme düzenini sağlama ve kilo verme konusunda, sorun yaşayan ve sürece adapte olmayanlar için de doğru yeme düzenini oluşturuyor.

Peki, Oruç tutunca vücutta neler olur? Oruç tutmanın faydaları nelerdir?

Ibadet

Oruç Tutunca Vücutta Neler Değişir?

Oruç tutmak dini açıdan önemli bir ibadetken ruhsal açıdan da sizi hidayete erdirebilecek bir makama sahiptir. Açların halinden anlamak, verilen nimetlerin önemini anlamak kadar önemli pek çok detay bulunuyorken Oruç, fiziksel açıdan da faydalar sağlamakta.

Özellikle iyi anlamda değişimlere neden olması ile birlikte “Aralıklı Oruç” adı ile birlikte dini ibadet Oruçtan farklı olarak bir şeylerin içilebildiği versiyonu da pek çok kişiye sunulmakta. Oruç ile birlikte düzenli bir yeme rutini oluşturulmakta söz konusu rutin doğru bir beslenmeye imkan tanıdığı için kilo kaybı ve sağlıklı yağ depolanmasını da sağlamakta.

Bunlarla birlikte Oruç tutmanın faydaları şu şekilde karşımıza çıkıyor:

·         Kan şekerinin dengelenmesi ve açlık hissinin kontrol altına alınması,

·         Mide ve bağırsak döngülerinin düzenlenmesi,

·         Büyüme hormonunun arttırılması ile birlikte kilo verme ve vücut gelişiminin sağlanması,

·         Kalp sağlığının korunması ve yağlanmanın önüne geçmek,

·         Karaciğer sağlığının korunması ve yağlanmanın önüne geçmek,

·         Zararlı toksinlerden arındırılarak vücudun işleyişinin düzenlenebilmesi,

·         Yağ ve kolesterol oranının yağ hücrelerinde düzenlenebilmesi,

·         Psikolojik olarak rahatlık ve verilen nimetlerin farkına varmak,

·         İrade mekanizmasının geliştirilmesi ile birlikte başarı yönünde artış,

·         Zihin sislenmesinin önüne geçerek daha berrak düşüncelere adım atabilmek,

·         Enflamasyonun azalması ile birlikte iltihap ve enfeksiyonlarda azalma.

Gibi bilinen faydalarının yanı sıra vücutta pek çok alt faydayı da sağlamakta. Sağlık açısından önemli faktör oynaması ile birlikte son zamanlarda kişisel gelişim için de Oruç tutmak çokça tercih edilmekte.

Sağlık Açısından Oruç Ne Anlama Geliyor?

Sağlık açısından Oruç ne anlama geliyor? Oruç, vücudun yeniden inşa edilmesine imkan tanımakta. Öyle ki, kimi zaman tutulan Oruçların süresine göre vücut “otofaji” denilen kendi kendini yeme evresine geçiş sağlamakta. Söz konusu durum, vücuttaki hücrelerin kendini yemesine ve yenilenmesine neden olmakta.

Özellikle yaraların iyileşmesinde Oruç tutmanın bilinen bir gerçek olması sağlık açısından Oruç’un ne kadar önemli olduğunu gözler önüne sermekte.

Oruç tutmanın faydaları nelerdir? Konusunda bir önceki başlıkta tüm faydalarını sizler ile listeledik. Ancak, genel bir bakacak olursak Orucun sağlık açısından ne kadar faydalı olduğunu anlayabiliriz.

·         Kan şekerinin düzenlenmesini sağlar: Oruç, düzenli bir kan şekeri elde etmenizi sağlayarak daha stressiz ve daha az yağlanma oranı ile yaşamanıza olanak sağlar.

·         Bağırsak ve Beyin için yapısal düzenleme sağlar: Oruç tutan kimselerde bağırsakların ve beyinlerin düzenlendiğine ve daha sağlıklı çalıştığına dair bulgulara rastlanmakta. Oruç, bağırsakların dinlenmesi ve sindirimini tamamlamasına olanak sağlamak ile birlikte beynin de yararlı besinlerin tamamını almasını sağlamakta.

·         Vücutta temizliği sağlar: Oruç tutmaya sağlık açısından bakıldığında dini açıdan Oruç tutmayanların bile “Aralıklı Oruç” yöntemine yönelmesini sağlayan neden, Vücutta sağladığı temizliktir. Sindirim sisteminin düzenlenmesi ile birlikte daha sağlıklı bir vücut elde edilmesine imkan tanır.

Hamileler Oruç Tutabilir mi?

Hamileler oruç tutabilir mi? Sorusu özellikle Ramazan ayının gelmesi ile birlikte sıkça sorulanlar arasında yer almaya başladı.

Her ne kadar Oruç tutmanın faydaları saymakla bitmeyecek olsa da hamileler ve yeni doğum yapmış kimseler için Oruç tutmak önerilmemekte. İnançları gereği Oruç tutma konusunda ısrarcı olan kişilerin mutlaka bir doktor kontrolünde bunu sağlaması gerekmekte.

Aile hekiminizden alacağınız bilgilendirmeye göre Oruç tutmaktan kaçınabilir veya Oruç tutabilirsiniz. Dini açıdan bilinene göre hamile kimselerin veya çocuklarını emzirmesi gereken kimselerin Oruç tutmaması kabul edilebilir ancak, uygun durumlar sağlandığı zamanlarda tutulamayan Orucun kaza edilmesi de önerilmekte.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Fenerbahçe çeyrek final için sahaya çıkıyor

Fenerbahçe çeyrek final için sahaya çıkıyor