14 Eylül 2024
weather
27°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Faydalı Bilgiler Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Şahıs şirketi kuruluşu, yeni ticarete başlayacak kişilerin ya da başlamayı düşünen kişilerin araştırdığı sorular arasında yer almaktadır. Kurulumu açısından oldukça basit görülen ve sınırsız yetkilerle donatıldığı için genellikle tercih edilen şahıs şirketleri belirli sermayeye gerek duymamaktadır.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?
KAYNAK: Haber Merkezi

Bu durumda yeni ticarete atılacak ve fazla bütçesi olmayan kişilerin tercih ettiği bir işe başlama yöntemi olarak bilinmektedir. Yapacağınız işe göre de şahıs ya da limitet şirketi tercihinin son derece önemli olduğunu unutmamanız gerekmektedir. Eğer şahıs şirketi kurarak ticarete atılmak istiyor ve şahıs şirketi hakkında araştırmalar yapıyorsanız yazımızın devamında tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Şahıs Şirketi Kurmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Öncelikle şahıs şirketi kurmak istiyorsanız mali müşaviriniz ya da e-vergi dairesi üzerinden işe başlama evraklarınızı tamamlamanız ve başvuru işlemlerinizi gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Günümüzde artık vergi dairesine gitmeden de internet üzerinden şahıs şirketlerinin başvurularını kolaylıkla halledebilme şansınız bulunmaktadır. 

Eğer bir mali müşaviriniz varsa da o tüm işlemleri sizin adınıza gerçekleştirecektir. Şahıs şirketi için gerekli belgeler tamamlanarak vergi dairesine başvuru yapılması gerekmektedir. Şahıs şirketi kuruluşu için talep edilen belgeler ise şunlardır:

 Nüfus cüzdanı fotokopisi

• 2 adet vesikalık fotoğraf

• İş yeri adresinin kira kontratı ya da tapu fotokopisi

 İkametgâh belgesi

 İmza sirküleri

 İmza tescil beyannamesi 

Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti Ne Kadardır?

Şahıs şirketi kurma maliyeti de merak edilen soruların başında gelmektedir. Her yıl noter ücretleri değişkenlik gösterdiğinden dolayı net bir rakam belirtmek oldukça zordur. Ancak şahıs şirketi kuruluşunda herhangi bir sermaye sunmak gerekmediğinden dolayı limitet şirketlerine nazaran oldukça ekonomik fiyatlar eşliğinde gerçekleştirilmektedir. 

Şahıs şirketi kuruluşu için imza beyannamesi noter onayı, muhasebe vekâleti için noter onayı ve serbest muhasebeci mali müşavir iş yeri açılışı ücreti olarak ödeme yapılmaktadır. Bunun dışında resmi kurumlara ekstra bir ücret ödeme ya da gelir beyan etmek zorunda olmadığınız için ekonomik fiyatlar eşliğinde şirket kurulumu tamamlanmaktadır. 

Şahıs Şirketi Kurmanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Şahıs şirketi kuruluşu gerçekleştirecek kişiler avantajları ve dezavantajları da merak etmektedir. Şahıs şirketleri ve diğer şirket türleri arasında ciddi farklar olduğundan dolayı sizlere hem avantajlarını hem de dezavantajlarını madde madde açıklamak isteriz. 

Avantajları:

 Kurulumu oldukça kolay ve maliyeti uygundur.

 Esneklik ve sınırsız yetki sunar.

 Kişisel kontrol etme olanağınız bulunmaktadır. 

 İşe son verme işlemleriniz kolaylıkla tamamlanmaktadır. 

 Muhasebe giderleri azdır.

 Kar marjınız düşükse %15 vergi diliminden faydalanırsınız.

  Diğer şirket sınıflarına geçiş hakkınız bulunmaktadır. 

Dezavantajları:

 Kademeli vergi sistemine tabi olduğunuzdan dolayı çok kazanırsanız çok vergi ödemeniz olacaktır.

 İtibar yönünden zayıftır.

 Şirket borçları ve giderlerinden tüm mal varlığıyla sorumlu tutulursunuz. 

 Kredi başvuru ve pos başvuru işlemleriniz normalden uzun sürer.

Şahıs Şirketi ile Limited Şirket Arasındaki Farklar Nelerdir?

Öncelikle şahıs şirketleri ile limitet şirket arasındaki en büyük farktan bahsetmek isteriz. Şahıs şirketlerinin herhangi bir tüzel kişiliği bulunmamaktadır. Ancak limitet şirketler tamamen tüzel kişilikler üzerinden kurulmakta ve belirli sermaye ile iş yeri açılışı gerçekleşmektedir. Bunun yanı sıra şahıs şirketlerinin kapanış süresi hemen gerçekleşirken limitet şirketlerinin süreleri bir yılı bulmaktadır. 

Limited şirketleri tüzel bir yapıda olduğundan dolayı borç durumlarında şahsi mal varlıkları sorumlu tutulamazken şahıs firmalarında bu durum geçerli olmamaktadır. Şahıs şirketi kuruluşu basit usullü açılırken limitet şirketlerinin açılış işlemlerinde daha detaylı belgeler yer almakta ve işlem süresi şahıs şirketlerinden daha uzun sürede gerçekleşmektedir. Limited şirketlerin kurumsal bir yapısının olması da pek çok teşvikten yararlanmasına yardımcı olurken şahıs şirketlerinde bu durum geçerli olmamaktadır. 

 

 

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Modern Kız İsimleri

Modern Kız İsimleri