20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Faydalı Bilgiler Spor Ayakkabı Yıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Spor Ayakkabı Yıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Spor ayakkabı yıkarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Spor Ayakkabı nasıl yıkanmalıdır? Ayakkabı yıkamak, bakımını yapmak ve düzenli olarak temizlemek ayak sağlığı açısından oldukça önemlidir.

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Spor Ayakkabı Yıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
KAYNAK: Haber Merkezi

Her ne kadar bazı ayakkabılar yıkanabilir olsa da kimi ayakkabılar yıkanma konusunda daha hassas olabilirler. Özellikle ayakkabıları makinede değil de elde yıkamak hassas ayakkabılar açısından oldukça önemlidir.

Ayakkabılar birkaç türe göre ayrılırlar, bu tür ayrımı genellikle spor, kösele ve benzeri yapıda gibi gözükse de tür ayrımı ayakkabıların dikişli, yapıştırılma modelledi olması ile dikkat çeker. Her ayakkabının yıkanamamasındaki en büyük etken de ayakkabı türünün buna uygun olmaması olabilir.

Bez spor ayakkabılar başta olmak üzere pek çok ayakkabıya yıkama öncesinde dikkat edilmesi gerekmektedir. Bazı ayakkabılar düz bir şekilde yıkanabilirken kimisi sadece silinmelidir. Özellikle yağmurlu bir günden sonra ayakkabıların kurudukça ortaya çıkarttığı kötü koku yıkama konusunda kafa karıştırıcı olabilir.

Spor Ayak

Spor Ayakkabı Yıkarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Spor ayakkabısını temizleme yöntemleri nelerdir ve spor ayakkabı yıkarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Yazımızın başında da dediğimiz gibi. Ayakkabıları yıkamadan önce dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor, bunlar sırası ile;

·         Ayakkabının dikişli mi yapışkanlı mı olduğunu tespit edin: dikişli ayakkabılar çamaşır makinelerinde yıkanabilirken yapıştırılan ayakkabılar elde yıkanmalıdır. (ayakkabı sağlığı için makinede yıkama önerilmemektedir)

·         İç tabanlarını sökün: ayakkabıların iç tabanı yapıştırma olabilir bunu göz önünde bulundurarak yırtmadan sökün ve iç tabansız olmasını sağlayın,

·         Bağcıklarını tamamen çıkartın: makinede yıkama yaparken tambura dolanmaması için veya elde yıkama yaparken zorluk çıkmaması açısından oldukça önemli,

·         Ayakkabı tabanında kalan kalın çamur tabakalarını temizleyin,

·         Hafif bir deterjan kullanın,

·         Kurutma aşamasına özen gösterin.

Dikkat edilmesi gerekenleri anladıktan sonra yapılacaklar oldukça basit, ayakkabılarınızı yıpratmadan elde hafif güç uygulayarak temizlemeye başlayın.

Çamaşır makinesinde yıkama yapmak istiyorsanız ayakkabınızın buna uygun olduğundan emin olmakla birlikte bu yöntemin çamaşır makinenizin ömrünü kısaltacağını unutmamalısınız.

Ayakkabınızın türüne göre yumuşatıcı, deterjan gibi uygulamalarda bulunabilirsiniz. İnatçı lekeler için sert ancak ayakkabınıza zarar vermeyecek fırçalardan yararlanabilirsiniz. Yan beyazlıklar için sirkeli su, soda gibi doğal çözümlerden yardım alabilirsiniz.

Spor Ayakkabı Deterjanla Yıkanır Mı?

Spor ayakkabı yıkarken dikkat edilmesi gerekenler arasında deterjanın sertliği de bulunmaktadır. Spor ayakkabı dışında da bir ayakkabı yıkarken deterjandan yardım almak oldukça normal ve yapılması olası bir durumdur. Ancak, kimyasal oranı yüksek ve aşındırıcı özelliğe sahip olan deterjanlar ayakkabılarınıza zarar verebilir.

Bu nedenle, yıkama sırasında doğal çözümler sunan deterjan türlerinden yararlanmak en iyi sonucu sağlayacaktır. Tüm bunların yanı sıra deterjanı kullanırken sıcak su yerine ılık ve hatta kimi zaman normal ısı derecesinde su kullanılması önerilmektedir.

Sıcak su, ayakkabınızın yapısını doğrudan etkilemesinin yanı sıra kimi noktalarda aşınmaya ve açılmaya neden olacaktır.

Spor Ayakkabı En İyi Neyle Temizlenir?

Spor ayakkabısını temizleme yöntemleri arasında yumuşak fırçalar, doğal deterjanlar ve çitileme yöntemleri bulunmakta.

En iyi neyle temizlenir sorusu için yazımızın önceki başlıklarında da belirttiğimiz gibi yumuşak uçlu veya hafif sert uçlu, ayakkabınıza zarar vermeyecek türden fırçalar kullanmak; fırçalardan yararlanmak en iyi temizleme seçeneğini sunacaktır.

Ayakkabının yanındaki beyaz bölümler için sirkeli su veya seyreltilmiş sirkeli su kullanılabilir. Söz konusu bölgeyi doğrudan sirke içine batırmadan, ayakkabınızda kullandığınız fırçalara dökerek uygulayabilirsiniz.

Kimi ayakkabılarda sararan yan kısımlar için diş macunu uygulanabilir, uygulama sonrasında bir süre beklettiğiniz diş macununu ılık su ile birlikte fırçalayarak temizleyebilirsiniz. Söz konusu yöntem Spor ayakkabı en iyi neyle temizlenir sorusuna cevap sağlayacaktır.

Spor Ayakkabı Yıkandıktan Sonra Nasıl Kurutulur?

Spor ayakkabı yıkarken dikkat edilmesi gerekenler dışında spor ayakkabı yıkandıktan sonra nasıl kurutulur konusunda da önem gösterilmelidir.

Her ne kadar ayakkabıları yıkadıktan sonra doğrudan güneşe bırakmak veya saç kurutama makinesi gibi kurutucular kullanmak doğru gözükse de bu, ayakkabılarınızın ömrünün azalmasına ve çatlamasına neden olacaktır.

Yıkadığınız ayakkabıları kurutmak için gölge bir nokta bulmalısınız, bunlar dışında kurutma aşamalarını bu şekilde ilerletmeniz gerekmektedir;

·         Ayakkabılarınızın içine havlu ve benzeri bezler koyun,

·         Doğrudan güneşe maruz kalmayacağı hafif serin ve gölge bir noktaya ayakkabılarınızı bırakın,

·         Ayakkabılarınızın suyu çıkması için üzerine baskı uygulamaktan kaçının,

·         Tam kuruması için gerekirse iki güne kadar bekleyin,

·         Bağcıklarını kurutmak için düz şekilde asılmalarını sağlayın,

·         Ayakkabı içini yıkamanız durumunda ayakkabınızın yanına bırakın.

Kuruma işlemleri tamamlandıktan sonra ayakkabılarınızın temiz kokması için içerisine bebek pudrası veya vanilin serpiştirebilirsiniz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Küresel petrol arzı nisanda günlük 200 bin varil düştü

Küresel petrol arzı nisanda günlük 200 bin varil düştü