22 Aralık 2024
weather
6°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Faydalı Bilgiler Türkiye'de Mermer Çıkarılan Şehirler Hangileridir?

Türkiye'de Mermer Çıkarılan Şehirler Hangileridir?

Türkiye’de mermer çıkarılan şehirler coğrafi bilgiler açısından oldukça merak edilmektedir. Dünyada yüksek basınç ve sıcaklıkla başkalaşmış kalkerlerden mermer elde edilmektedir.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Türkiye'de Mermer Çıkarılan Şehirler Hangileridir?
KAYNAK: Haber Merkezi

Türkiye’de dünya da mermer rezervine en çok sahip olan ülkeler arasında yer almaktadır. 2000 yıllık mermer geçmişi bulunan ülkemizde 80’den fazla değişik yapıda mermer ve 120’den fazla renk ve desende mermer bulunmaktadır. 

Bu da dünyada mermer madenleri açısından oldukça üst sıralarda yer aldığımızı göstermektedir. Mermer ihracatında dünyada 7.sırada yer alan Türkiye dünya rezervinin %33’ünü oluşturmaktadır. Siz de ülkemizde mermer madenlerinin hangi şehirlerde olduğunu ve nasıl çıkarıldığını merak ediyorsanız yazımızın tamamına göz atarak sorularınıza cevap bulabilirsiniz. 

Türkiye’de Mermer Madenleri Nerede? 

Mermer madenleri ülkemizde pek çok şehirde bulunmaktadır. Ancak bazı şehirler mermer madenleri ile özdeşleşmiş konumda yer almaktadır. Ülkemiz doğal mermer yatakları yönünden oldukça zengin bir konuma sahiptir. Özellikle batı Anadolu, iç Anadolu ve doğu Anadolu bölgeleri mermer rezervleri açısından oldukça zengindir. 

Türkiye’de mermer çıkarılan şehirler ise şunlardır:

  • Balıkesir
  • Afyon
  • Bilecik
  • Denizli
  • Muğla
  • Yozgat
  • Gebze
  • Niğde
  • Kütahya
  • Konya
  • Tokat
  • Çanakkale
  • Elazığ 

Bunların dışında ülkemizde mermer maden ocağına sahip şehirler olsa da ülkenin en çok mermer yatağına sahip olan bölgeleri yukarıda adı geçen şehirlerdir. Aynı zamanda renk ve desen çeşitliliği bu şehirlerde yer aldığı gibi dünyada eşi benzeri olmayan mermerler de bu şehirlerden çıkmaktadır. 

Mermer Nasıl Çıkarılır? 

Türkiye’de mermer çıkarılan şehirler kadar merak edilen bir diğer soru ise mermerlerin nasıl çıkarıldığıdır. Öncelikle maden ocağında kazı işlemlerinin yapılacağı alan belirlenerek gerekli izinler alınmakta ve güvenlik çemberleri oluşturulmakta bölge mermer çıkarılma işlemine hazırlanmaktadır. Mermer çıkarma işleminin oldukça çok fazla yöntemi bulunmaktadır. Hem ilkel hem de mekaniksel yöntemler kullanılmaktadır. Kazı ve delme işlemiyle özel makineler ve el aletleriyle yerlerinden çıkarılmaktadır. 

Bunun yanı sıra patlatma yöntemiyle de mermerler yerlerinden çıkarılmaktadır. Ancak bu yöntemle mermerlerin hasar görme oranı yükseldiğinden dolayı günümüzde fazla tercih edilmemektedir. Artık daha çok tel kesme işlemi ile mermerler çıkarılmaktadır. Çıkarılan mermerler belirli boyutlarda kesilerek cilalanma işlemi gerçekleşmekte ve satış için hazırlanmaktadır. 

Türkiye'nin Mermer Rezervi Ne Kadardır?

Türkiye’nin mermer rezervi ise çıkarılan şehirler kadar merak edilmektedir. Dünyanın %33 rezervine sahip olan Türkiye Osmanlı döneminde de oldukça çok mermer ihracatı yapmıştır. Ülkemizin pek çok noktasında çeşitli mermerlerin renk ve desende varlığı dünyada bu konuda bir numara haline gelmemize destek olmuş ve mermerleri kıymetlenmiştir. 

Türkiye’nin dünyadaki rezervlerin yaklaşık 15 milyar ton metreküpüne sahip olduğu tahmin edilmektedir. Özellikle Türkiye’de mermer çıkarılan şehirlerarasında batı Anadolu bölgesinde, Afyon ve Konya havzasında yer alan mermer desenlerinin dünyada eşi benzerinin olmaması bu bölgelerden çıkan mermerlere ilginin artmasına neden olmaktadır. 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Karia Suresi Faziletleri Nelerdir?

Karia Suresi Faziletleri Nelerdir?