22 Ekim 2024
weather
12°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Faydalı Bilgiler Tütsü Nasıl Yakılır? Nasıl Söndürülür?

Tütsü Nasıl Yakılır? Nasıl Söndürülür?

Tütsü nasıl yakılır? En önemlisi Tütsü nasıl söndürülür? Tütsü son dönemlerde popülerlik kazanmış olsa da tarihi oldukça eskilere dayanmaktadır.

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Tütsü Nasıl Yakılır? Nasıl Söndürülür?
KAYNAK: Haber Merkezi

Enerjilerin dengelenmesi, hoş kokular sunmasının yanı sıra geçmişte baharatların yakılarak tütsülenmiş et elde edilmesi de bilinen bir gerçek. Bazen meditasyon, bazen yoga hatta kitap okurken, günlük hobi ve dinlenme faaliyetlerinizi bile yaparken kullanabilirsiniz. Tütsü aslında, ruh ve zihin rahatlamasına yardımcı olduğu kadar damak tadımızı geliştirme veya keşfetmemize de yardımcı olabilir.

Tütsü

Evde doğal olarak yapılabilecek tütsülerin yakılması enerji açısından faydalı olduğu gibi doğal bitkilerin sıkıştırılarak günümüzdeki kolay yakılabilir tütsülere dönüştürülmesi de işe yarayacaktır.

Tütsüler kendi içlerinde birden fazla türe ayrılmaktadır. Başta en bilinenler olmak üzere geneline bakmamız gerekirse;

·         Sandal ağacı tütsüsü,

·         Lavanta tütsüsü,

·         Fırınlanmış tütsüler,

·         Sedef tütsüler,

·         Tibet tütsüleri.

Listesi bizi karşılayacaktır. Tütsüler doğal olarak bitkilerin yapraklarından elde edilebilecekleri gibi hazır olarak satılan çubuk veya şelale tütsü modelleri ile de alınabilmektedir.

Tütsü türlerinin tamamına hâkim olmaktan ziyade Tütsü yakılışı daha önemlidir.

Tütsünün yakılışı doğru olmadığı zaman tütsüde istenilen hoş koku yerine istenmeyen ve oldukça ağır kokular meydana gelecektir. Kaldı ki, söndürme aşaması içinde aynı özverinin gösterilmesi gerekmektedir.

Tütsü Nasıl Yakılır?

Tütsü nasıl yakılır? Doğru tütsü yakılışı nasıl olmalı? Her ne kadar birden çok tütsü modeli ve yakım türü olsa da en işe yarayanı tütsünüzü doğrudan yakmak olacaktır. Peki, nasıl?

Palo santo, çubuk tütsüler, bitki yaprakları ve ağaç kabukları da dahil olmak üzere yakmak için izlenmesi gereken adımlar;

1.       Yakmak istediğiniz tütsüyü hazırlayın,

2.       Nazik bir şekilde tutun ve yanması gereken kısmın üstte kalmasına özen gösterin (Çubuk tütsülerde kaplama olmayan kısım),

3.       Tütsünüzü kibrit veya çakmak ile tutuşturun. Çakmak kullanılabilir ancak enerji inançlarına göre kibrit daha doğru kabul edilmekte,

4.       Tütsünüz tutuştuktan sonra bir süre bekleyin, ortalama 30 40 saniye yanmalarını sağlayın,

5.       Tütsünüzün alevini nefesiniz ile nazikçe söndürün. Bu durum tütsünüzü söndürmeyecektir, korkmanıza gerek yok.

Söz konusu durum ile birlikte tütsünüz artık hafif kokulu bir duman çıkartmaya başlayacaktır. Bununla birlikte ucunun kızarmış olduğu da görülebilir. Söz konusu tepkime gerçekleşmemişse yeniden alevlendirerek işlemleri tekrar edebilirsiniz.

Bir Tütsü Kaç Kere Yakılır?

Doğru yakılan tütsüden ziyade doğru söndürülen tütsü birden fazla kez kullanılabilir. Tütsüler türlerine ve boyutlarına göre farklılıklar gösterebilirler. Birden fazla yakabilmek için göz önünde bulundurulması gerekenler şu şekildedir;

·         Tütsünün yandıktan sonra kalan boyutu,

·         Meditasyon ve arındırma amacına göre nitelendirmek,

·         Yanma süresine göre nitelendirmek,

·         Tercihinize göre nitelendirmek,

·         Tütsünün söndürülmeye mümkün olup olmadığı.

Bir tütsü kaç kere yakılır? Söz konusu durumlar tütsünüzün kaç defa yakılacağını belirlemektedir. Meditasyon ve arındırma amacıyla kullanılan tütsüler genellikle birden fazla kez kullanılmamaktadır.

Enerji inanışlarına göre bu tarz tütsülerin her seans için yeniden, sıfırdan yakılması ve/veya hazırlanması gerekmektedir.

Bazı tütsü modelleri söndürülmeye uygun olsa da kimi tütsü modelleri söndürülmeye uygun değildir. Bu nedenle kullanımdan sonra tekrar kullanım için imkan tanınamayabilir. Bu gibi durumlarda yeni bir modelini kullanmak veya yeniden hazırlamak en doğrusu olacaktır. Birbirinden farklı aromalarda oluşu, bulunduğu ortamın kokusunun da değişimine sebep olur.

Tütsü Söndürme Yöntemi

Tütsü söndürme yöntemi nedir? Tütsü nasıl söndürülür? Özellikle bir tütsünün ortalama 30 ila 40 dakika arsında yandığını var sayarsak kimi zaman bitmeden önce söndürme isteğine kapılabiliriz. Kaldı ki bazı tütsüler bu süreden daha fazla yanabilmekte.

Tütsülerin tekrar kullanılması başlığında da dediğimiz gibi bazı tütsü modelleri tekrar kullanıma müsait değillerdir bu nedenle söndürdükten sonra konik tütsü modellerini kullanamayabilirsiniz.

Çubuk tütsü nasıl söndürülür?

Çubuk tütsünün yanan kısmının hemen altından bir makas ile kesilir. Yanmış olan kısım suya tutularak veya üzerine su dökülerek tamamen söndürülür.

Konik tütsü nasıl söndürülür?

Bu tütsü modelini çubuk tütsülerde olduğu gibi kesmek mümkün değildir. Altından, elinizi yakmadan tutarak bir su altında bekletmek veya üzerine su dökmek yeterli olacaktır. İçten içe yanan bu tütsü modelleri doğru şekilde ve tam olarak söndürülmediğinde tekrar alevlenebilmektedirler.

Doğal yaprak tütsüler nasıl söndürülür?

Doğal tütsüleri söndürebilmek için tütsü kabınızın üzerini kapatmak ve/veya üzerine su dökmek yeterli olacaktır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı'dan "yaş çay alım fiyatı" açıklaması

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı'dan "yaş çay alım fiyatı" açıklaması