23 Kasım 2024
weather
16°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Faydalı Bilgiler Kazaların büyük nedenin kaynağı 'uykusuz yorgun araç kullanımı'

Kazaların büyük nedenin kaynağı 'uykusuz yorgun araç kullanımı'

Trafik Hizmetleri Başkanlığı’ndan aldığımız bilgilere göre de “uykusuz yorgun araç kullanımı” konusunda sizlere bu derlememizde uykusuzluk belirtileri, araç kullanırken neler yapmalıyız gibi mühim konulara değineceğiz. Bu bilgileri bizimle paylaşan Trafik Hizmetleri Başkanlığı’na teşekkür ederiz.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kazaların büyük nedenin kaynağı 'uykusuz yorgun araç kullanımı'

Uykusuz Yorgun Araç Kullanımı-1

Uykusuz ve yorgun araç kullanımının doğurduğu maalesef trafik kazalarıdır. İstatistiklere bakıldığında da açıkça görülen trafik kazalarının çoğunun sebebinde ‘aşırı yorgunluk’ yattığı görülmektedir.

En başta hemen söylemeliyiz ki uzun yolda yorgunluk ve uyku belirtileri hisseden sürücü mutlaka ama mutlaka mola vermeli ve dinlenmelidir. Bunun yegâne çözüm yolu budur.

Unutulmaması gereken bu molanın aracın dışında verilmesidir yani muhakkak açık hava olmalıdır. Eğer bu yeterli olmazsa uykunun açılması için egzersiz yapabilirsiniz, en iyi ihtimal dinlenerek uyku ihtiyacının gidermektir.

Direksiyon başında uykusuzluk ve yorgunluk belirtileri

Direksiyon başındayken yorgunluk ve uykusuzluğun kolay işaretleri vardır. Bunlar,

*Gözlerin karıncalanması

*Ensede gerginlik

*Sırt ağrıları

*Esneme

*Başı dik tutmakta güçlük çekilmesi

*Gözleri belirli bir noktaya odaklamada güçlük çekilmesi

*Trafik işaretlerinin atlanması veya hatırlanmaması

 ...şeklindedir.

 

Uzun yolda araç kullandığımızda uykumuzu açmak için neler yapabiliriz?

Trafik kazalarının çoğu aşırı yorgunluk ve uykusuzluktan kaynaklanır.

Uzun yolda yorgunluk ve uyku belirtileri hisseden sürücü kesinlikle mola vermelidir. Unutulmamalı ki bu mola kesinlikle aracın dışında yani açık havada olması gereklidir. Hava almak yeterli olmazsa uykunuzun açılması için egzersizler yapabilir ya da yüzünüzü soğuk su ile yıkayabilirsiniz.

Eğer dinlendiğiniz halde yola çıktığınızda yeniden uykunuz gelirse makul bir yerde park edip bir süre uyumak gerekir.

Unutmayalım ki, sürücünün uykulu olarak yola çıkması kendi can güvenliği ve trafikteki diğer araçların can güvenliği için de büyük risktir.

Çoğu kişi alkollü araç kullanmanın ne kadar da tehlikeli olduğunun bilincinde ve farkındayken dahi, yorgun ve uykusuz araç kullanmanın da en az alkollü araç kullanmak kadar tehlikeli olduğu ve en önemli kaza nedenlerinden biri olduğu gerçeğini yeteri kadar bilmemekte veya göz ardı etmektedir.Halbuki, uykusuzluk, tıpkı alkol ve uyuşturucunun etkisi altındaymış gibi araç sürüş performansını olumsuz etkilemekte ve ciddi trafik kazalarına neden olup kazalar meydana getirmektedir.

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Karayolları Trafik Güvenliği Dairesi (NHTSA) verilerine göre yorgun ve uykusuz araç kullanmaya bağlı her yıl aşağı yukarı 100.000 kaza (bütün kazaların % 1.5'i) ve yılda aşağı yukarı 1500 ölüm (bütün ölümlü kazaların % 4'ü) meydana gelmektedir. Ülkemizdeki yapılan bir araştırmada, kendileriyle mülakat yapılan ağır vasıta sürücüleri en önemli kaza nedenleri olarak, alkollü iken araç kullanmak (%23.5), hatalı sollama yapmak (%22), yorgun ve uykusuz araç kullanmak (% 17.1), yeterli sürücülük tecrübesi olmamak (%16.2) ve trafiğin akışına göre hızı ayarlayamamak gibi sürücü hatalarını belirtmişlerdir. (Sönmez, 1999) 

Uykusuz Yorgun Araç Kullanımı-2 'de "SÜRÜCÜ YORGUNLUĞUNU ETKİLEYEN FAKTÖRLER"

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Peyami Safa vefatının 58. yılında anılıyor

Peyami Safa vefatının 58. yılında anılıyor