24 Aralık 2024
weather
8°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Faydalı Bilgiler Yavaşlayan Bilgisayarı Hızlandırma Yolları

Yavaşlayan Bilgisayarı Hızlandırma Yolları

En güçlü sistemlere sahip de olsanız bilgisayarlarınız kimi zaman yavaşlama sorunları ile karşı karşıya kalabilir. Söz konusu yavaşlama sorunu pek çok nedene bağlı olsa da her sistemin başına elbet gelecek bir sorundur.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Yavaşlayan Bilgisayarı Hızlandırma Yolları
KAYNAK: Haber Merkezi

Yavaşlayan bilgisayarı hızlandırma yolları sayesinde sisteminizin düşen performansını yerine getirebilirsiniz söz konusu yöntemler kimi zaman eski sistemlerinizin de canlanmasını sağlamaktadır.

Bilgisayar Yavaşladığında Öncelikle Neler Yapmak Gerekir?

Bilgisayar yavaşlama sorunu ile karşılaştığınızda yapmanız gereken ilk şey onu temizlemek olabilir. Sisteminizin doğru soğutulmaması, tozlar birikmiş olması yavaşlamasına ve sorunlar yaşamanıza neden olabilir.

Temizleme işleminden sonra sisteminizi kullanarak performans düşüşüne neden olabilen durumları gözlemlemeli ve tespit etmelisiniz. Tespit ettiğiniz durumlara göre farklı çözümler de arayabilirsiniz ancak;

Dakikalar içinde bilgisayarı hızlandırmak için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir:

Gereksiz Dosya ve Programları Temizleme

Disk temizleme ve kullanmadığınız programları temizlemek bilgisayarınıza ekstra yer açmakla birlikte diskinizin daha rahat çalışmasını ve bilgilere daha hızlı erişmesini sağlayacaktır.

Disk Temizlemek:

Bilgisayarınızda “Disk temizleme” aramasını gerçekleştirin, karşınıza çıkacak pencereden silmek istediğiniz tüm dosyaları seçin (Gereksiz programlar, kalıntılar vb.)

Sistem dosyalarını temizle” seçeneğine tıklayın ve birkaç dakika bekleyin. İşlem sonrasında bilgisayarınızda kullanılmayan ve gereksiz depolama alanı kullanan dosyalar temizlenecektir.

Gereksiz Programları Kaldırma:

Denetim masası, program kaldır seçeneği ile programlarınızı kaldırabileceğiniz arayüzü çalıştırın. Kimi işletim sisteminde bu işlem farklı gerçekleşmektedir. Açılan pencereden kullanmadığınız, sisteme ait olmadığından emin olduğunuz programları tek tek kaldırın. 

Yazılım ve Sürücü Güncelleme

İşletim sisteminizin güncel olması kimi zaman performans düşüklüklerine neden olsa da kimi zaman sağlanan optimizasyon güncellemeleri ile daha hızlı olmasını sağlayabilmektedir. Bu nedenle, yazılım ve sürücülerinizi sürekli olarak güncel tutmalısınız.

MacOS ve Windows işletim sistemlerinde güvenlik ve sistem güncellemelerini sürekli denetlemeli, sisteminizin güncel olmasını sağlamalısınız.

Windows veya MacOS sisteminizde “Güncelleme” veya “Güncelleme ve güvenlik” aramalarını gerçekleştirin. Karşınıza çıkan ekrandan güncellemeleri kontrol edin ve yükleyin.

Söz konusu yöntem Windows 10 ve üzeri sistem kullanıyorsanız otomatik olarak sürücülerin de güncellemesini sağlayacaktır. Ancak, ekran kartı gibi sürücü güncellemelerini ekran kartı uygulamanızın içerisinden “güncellemeler” bölümünden manuel olarak gerçekleştirmeniz gerekmektedir. 

RAM Ekleme

Bilgisayarın aşırı yavaşlaması durumunda RAM yetersizliği göz önünde bulundurulabilir. Özellikle eski model bilgisayarlarınızı tekrar hayata döndürmek istiyorsanız SSD ve RAM konusunda güncellemelere gitmeniz gerekecektir.

Laptop veya Masaüstü bilgisayar fark etmeksizin kullandığınız sistemin ana kartı modeline uygun ve hali hazırda kullandığınız RAM’a uygun ekleme sağlayabilirsiniz.

16Gb RAM takacak olduğunuzu var sayacak olursak bunu tek bir slotta 16GB olarak değil 8+8Gb olarak 16Gb formatında takmanız sisteminizin daha hızlı çalışmasına yol açacaktır.

Açılışta Başlatılan Programları Devre Dışı Bırakma

Bilgisayarınız kolay ve hızlı kullanım imkanı sunabilmek için bazı programların başlangıçta çalışmasına izin vermektedir. Özellikle bu programları düzenleyerek çalışma alanlarınızı sisteminizi aktif ettikten hemen sonra hazır hâle getirebilirsiniz.

Her ne kadar bu durum sizi daha hızlı hale getirse de sisteminizin yavaş açılmasına neden olabilmektedir. Bu durumda yapılması gereken açılıştaki programların kapatılması olacaktır.

Dakikalar içinde bilgisayarı hızlandırma işlemleri bu adımları izleyin;

  • CTRL + ALT + Delete kombinasyonları ile görev yöneticisini çalıştırın,
  • Sol alt kısımda yer alan “Diğer ayrıntılar” seçeneğine tıklayın ve görev yöneticinizi genişletin,
  • Üst kısımda yer alan menülerden “Başlangıç” seçeneğine ulaşın,
  • “Durum” bölümünde “Etkinleştirildi” yazan ve işinize yaramayan, başlangıçta çalışan programlara sağ tıklayın, çıkan seçeneklerden “Devre dışı bırak” seçeneğini seçin.

Söz konusu işlemleri sisteminiz için önem taşımayan programlarda gerçekleştirin. İşlemlerden sonra sisteminiz ilk açılışta ve kullanımda hızlanmış olacaktır.

Özel Efektleri Devre Dışı Bırakma

Hangi işletim sistemini kullanıyor olursanız olun görsel efektlerin kapatılması sisteminizin daha hızlı çalışmasına neden olacaktır. Bu işlem için izlenmesi gereken adımlar ise oldukça basittir:

  • Denetim masasına girin,
  • Sistem ve güvenlik bölümüne tıklayın, açılan pencereden “Sistem” seçeneğine tıklayın,
  • Açılan ekranda sağ menüde yer alan “Gelişmiş sistem ayarları” seçeneğine tıklayın,
  • Üst kategoriden “Gelişmiş” seçeneğine gelin ve “Performans” bölümü altından “Ayarlar” butonuna tıklayın,
  • Çıkan seçeneklerden “En iyi performans için ayarla” seçeneğini seçin ve “Uygula” butonuna tıklayın.

Bir süre bekledikten sonra sisteminizi yeniden başlatın ve performans artışı ile kullanmaya devam edin.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Oyuncu Kulaklığı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Oyuncu Kulaklığı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler