Türkgün Galeriler Dünya 2100'de dünya nasıl olacak? Yapay Zeka geleceği tasarladı

2100'de dünya nasıl olacak? Yapay Zeka geleceği tasarladı

"Snowpiercer" ve "The Day After Tomorrow" gibi sayısız film ve dizi, iklim değişikliğinin dünyayı nasıl yeniden şekillendirebileceğine dair vizyonlar sundu. Ancak bilim insanları gerçekliğin Hollywood stüdyolarının hayal ettiklerinden çok daha şok edici olabileceğini tahmin ediyor. Yapay zeka (AI), bu geleceği gözler önüne seren gelecek projeksiyonları sundu. İşte şehir şehir geleceğimiz...

KAYNAK: Milliyet
2100'de dünya nasıl olacak? Yapay Zeka geleceği tasarladı 1

İngiliz Daily Mail gazetesi Google'ın ImageFX yapay zeka görüntü üreticisini kullanarak en son bilimsel araştırmaları temel alan 2100 yılında dünyanın nasıl olabileceği konusunda bir projeksiyon yarattı.

Seragazı seviyeleri artmaya devam ederken bilim insanları, tüm şehirlerin su altında kalacağını öngörüyor. Bu arada, artan sıcaklıklar ve şidetli sıcak dalgaları dünyanın dört bir yanında milyonlarca insanı öldürebileceği düşünülüyor.

 

1 / 5
2100'de dünya nasıl olacak? Yapay Zeka geleceği tasarladı 2

University College London'dan iklim bilimcisi Profesör Julienne Stroeve "Hepimizi etkileyen en büyük etkiler deniz seviyesindeki yükseliş ve hava durumu aşırılıklarındaki değişikliklerdir. Tüm bunlar, seragazı emisyonlarını azaltmak için hiçbir şey yapmazsak yüzyıl boyunca artmaya devam edecek" dedi.

YÜKSELEN SICAKLIKLAR

Bilim insanları yıllardır insan kaynaklı iklim değişikliğinin dünya genelinde daha sıcak bir iklime yol açtığını artık kanıtlarla biliyor. Bu yıl Copernicus İklim Değişikliği Servisi, 2024'ün kayıtlara geçen en sıcak yıl olduğunu ve ortalama yüzey sıcaklığının 15,1 derece olarak kaydedildiğini onayladı.

Geçen yıl, ortalama sıcaklıkların endüstri öncesi seviyelerin 1,5 santigrat derece üzerine çıktığı ilk yıldı. Gelecekte, bilim insanları sıcaklıkların ortalama olarak daha da yükseleceğini öngörüyor.

 

2 / 5
2100'de dünya nasıl olacak? Yapay Zeka geleceği tasarladı 3

EN KÖTÜ SENARYO NE?

Bilim insanları, en kötü senaryoda küresel sıcaklıkların sanayi öncesi ortalamanın 4,4 santigrat derecenin üzerine çıkabileceğini öngörüyor. Bu, Fransa gibi su kıtlığına eğilimli ülkelerde yaygın kuraklığa yol açabilir.

BM RAPORU NE DİYOR?

Birleşmiş Milletler (BM) geçen yıl yayınladığı bir raporda, kurak alanların yayılmasının dünya çapında milyarlarca insanı tehdit eden bir 'varoluşsal kriz' olduğu konusunda uyardı.

1990'dan bu yana kurak bölgeler Hindistan'dan üçte bir daha büyük bir alana yayıldı ve artık Antarktika hariç Dünya'nın kara alanlarının yüzde 40'ını kaplıyor.

Rapora göre sera gazı emisyonlarını azaltmak için hiçbir şey yapılmazsa, kurak alanlarda yaşayan insan sayısı 2100 yılında 2,3 milyardan 5 milyara iki katından fazla artacak.

Benzer şekilde, 2023 tarihli bir makalede, kuraklık koşullarının anormal derecede hızlı meydana geldiği 'ani kuraklık' riskinin Avrupa'da 2100 yılına kadar yüzde 32'den yüzde 53'e çıkacağı öngörüldü.

 

3 / 5
2100'de dünya nasıl olacak? Yapay Zeka geleceği tasarladı 4

2100 YILINDA YAŞAM NASIL OLACAK?

Sıcaklıklar 4,4 santigrat dereceye kadar daha yüksek olabilir.
Ani sel, sıcak hava dalgası ve tropikal fırtına riski daha fazla.
Deniz seviyeleri 1,9 metre yükselebilir.
2100 yılına kadar aşırı yangın olasılığı %50 daha fazla olabilir.
İklimdeki değişiklikler hava kirliliğini daha büyük bir sorun haline getirecek.
Tahminler, iklim değişikliğinin 2100 yılına kadar küresel olarak 30 milyon insanı öldürebileceğini gösteriyor.

4 / 5
2100'de dünya nasıl olacak? Yapay Zeka geleceği tasarladı 5

PARİS İKLİM ANLAŞMASI HEDEFLERİ

Paris İklim Değişikliği Anlaşması'nın emisyonları azaltma konusunda dört ana hedefi var:

1) Küresel ortalama sıcaklıktaki artışı sanayi öncesi seviyelerin 2°C üzerinde tutma yönünde uzun vadeli bir hedef.

2) Artışı 1,5°C ile sınırlamak, çünkü bu, iklim değişikliğinin risklerini ve etkilerini önemli ölçüde azaltabilir.

3) Hükümetler, küresel emisyonların mümkün olan en kısa sürede zirveye ulaşması gerektiği konusunda anlaştılar ve bunun gelişmekte olan ülkeler için daha uzun süreceğini kabul ettiler.

4) Bundan sonraki adım olarak mevcut en iyi bilimsel verilere uygun olarak hızlı azaltmalar yapmak.

5 / 5
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Dünya Rusya: Ukrayna ile yeni tur müzakerelerini en kısa zamanda duyuracağız

Rusya: Ukrayna ile yeni tur müzakerelerini en kısa zamanda duyuracağız

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna ile yeni tur müzakerelerini en kısa zamanda duyuracaklarını belirterek "Müzakereler savaştan daha iyidir. Ancak müzakerelerde başarı elde etmek için temel nedenlerin ortadan kaldırılması gerekiyor." dedi.

KAYNAK: AA

Lavrov, başkent Moskova’da düzenlenen 13. Güvenlik Konularından Sorumlu Yüksek Temsilciler Toplantısı'na katıldı.

Burada konuşma yapan Lavrov, ABD Başkanı Donald Trump'ın inisiyatifiyle, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Suudi Arabistan yönetiminin desteğiyle Ukrayna ile doğrudan müzakereleri yeniden başlattıklarını ve bundan dolayı bu ülkelere minnettar olduklarını dile getirdi.

Lavrov, Rusya ile Ukrayna arasında, Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul'da 16 Mayıs’ta müzakerelerin yapıldığını anımsatarak "İstanbul'da yapılan müzakerelerde, (Ukrayna'da) tüm ayrımcı yasaların kaldırılması konusunda ısrar ettik. En kısa zamanda duyuracağımız yeni tur müzakerelerde de aynı şekilde bu konuda ısrarcı olacağız." ifadelerini kullandı.

Ukrayna krizinin temel nedenlerinin ortadan kaldırılması gerektiğini belirten Lavrov, "Müzakereler savaştan daha iyidir. Ancak müzakerelerde başarı elde etmek için temel nedenlerin ortadan kaldırılması gerekiyor. Temel nedenlerinden biri, Ukrayna'nın NATO'ya çekilmesi. NATO'nun doğuya doğru yayılması, Ukrayna meselesinin ve Avrupa'da güvenlik alanında krizin ortaya çıkmasına neden oldu." diye konuştu.

Sergey Lavrov, Rusya'nın, Ukrayna'nın tarafsız olması ve nükleer silaha sahip olmaması ile ilgili taleplerin karşılanması gerektiğini vurguladı.

NATO'nun Rus sınırları boyunca askeri altyapısını güçlendirmeye çalıştığını söyleyen Lavrov, bunun endişe verici olduğunu söyledi.

Bakan Lavrov, Almanya'nın kendi kendini askerileştirme yolunu izlemesinin de endişe verici olduğunu belirtti.

"Filistin devletinin kurulması gerekiyor"

Filistin meselesine değinen Lavrov, bu konuda İsrail ile Filistin arasında müzakere sürecinin yeniden başlatılması için gerekli koşulların oluşturulmasına yönelik girişimlerin aktifleştirilmesi, Birleşmiş Milletler (BM) kararları doğrultusunda Filistin devletinin kurulması gerektiğinin altını çizdi.

İran nükleer programıyla ilgili soruna değinen Lavrov, ABD ve İran arasında bu konudaki müzakerelerde olumlu sonuçlar elde edileceği ve bu sonuçların taraflar için uygun olacağı umudunu paylaştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *