Her karışından tarih fışkıran Türkiye’nin en güzel şehirlerinden Diyarbakır’ın Kocaköy ilçesinde yaşayan Naci Akdemir, antropoloji bölümünde eğitimini tamamladıktan hayatını eğitime adayıp öğretmenlik yapmaya başladı.
Kendini adadığı eğitim hayatı boyunca ilçede yüzlerce öğrenciyi yetiştiren Akdemir, okuduğu bölümden uzaklaşmayıp bilime olan merakını sürdürdü.
u003cbu003e350-500 MİLYON YILLIK FOSİLLERİ EVİNİN BAHÇESİNE TOPLADIu003c/bu003eEvinin etrafındaki kırsalda tarihi taşları ve fosilleri toplamaya başlayan Akdemir, bulduğu 350-500 milyon yıllık fosilleri korumak için evinin bahçesine topladı.
u003cbu003eBAHÇESİ ADETA AÇIK HAVA MÜZESİu003c/bu003eFosillerini evinin bahçesinde toplayan Akdemir, adeta açık hava müzesi oluşturdu.
u003cbu003eBİLİM İNSANLARINA ÇAĞRIDA BULUNDUu003c/bu003eİlçenin daha önce deniz bölgesi olduğundan bu fosillerin olduğunu aktaran Akdemir, bilim insanlarına seslenerek bu fosillerin incelenip bilimsel olarak sonuca bağlanması çağrısında bulundu.
Fosillerin hepsi Kocaköy’ün çeşitli noktalarından toplanmış, bir araya getirilmiş örnekler olduğunu ifade eden Akdemir, fosillerin Kocaköy paleontolojisinin çok zengin bir koleksiyonu olduğunu dile getirdi.
u003cbu003eFOSİLLEŞME 350 MİLYON YIL ÖNCE BAŞLADIu003c/bu003eFosilleşme süreci paleologların ve jeologların dediğine göre 350 milyon yıl önce başlayıp günümüzde halen devam eden bir sürecin içinde oluşmuş olduklarını kaydeden Akdemir, “Bu süreçte Afrika-Arabistan jeolojik plakasıyla Hint plakası Güney yarım küreden gelip Kuzeye doğru hareket etmektedirler. Bunlar Avrasya’yı Kuzeye doğru itmektedirler. Avrasya buna direnir ve kıvrımlar meydana gelir ki, Alp-Himalaya dağ sistemi de bu şekilde oluşmuştur” dedi.
u003cbu003e“BU FOSİLLEŞMELER 860 METRE YÜKSEKLİKTE KALMIŞLAR”u003c/bu003eu0026nbsp;“O zamanlar şimdiki Atlas Okyanusunu Hint Okyanusuna bağlayan Tetis isimli bir deniz vardı ki, şimdiki Akdeniz bu denizin kalıntısıdır” diyen Akdemir, “Süreç hala devam etmektedir ve Afrika-Arabistan plakası yılda 15 milimetre gibi jeolojik manada yüksek sayılacak bir hızla geliyor. Tetis isimli denizin dibinde meydana gelen bu fosilleşmenin numuneleri şu anda bulunduğumuz nokta itibariyle denizden 860 metre yüksekte olan bir rakımda kalmışlardır” ifadelerinde bulundu.