İngilizler, hatta Kraliçe'nin kendisi bile yıllardır o gün için hazırlık yapıyor. İngiltere kraliçesinin cenazesi ve yas süreci titizlikle planlanıyor.
Plan şöyle işleyecek. İngiltere hükümdarının ölümü ilk olarak Başbakan'a bildirilecek. Bunun için özel bir kod kullanılacak. O kodun Londra köprüsü yıkıldı olduğu belirtiliyor. Bu mesajı alan başbakan hemen hazırlıklara başlayacak.
Kraliçe'nin ölümü ilan edilmeden önce sarayın çalışanlarının büyük bölümü izne çıkarılacak. Akşam saatlerinde öldüyse İngiltere halkına kötü haber sabah 8'de duyurulacak. Bu duyuruyu resmi yayın kuruluşu BBC yapacak. Tüm komedi ve eğlence programları kaldırılacak.
BBC spikerleri siyah ceket ve kravatlarını hep hazırda tutuyor ve kraliçenin ölümünü nasıl anons edecekleri konusunda zaman zaman prova yapıyor.
Ölümün ilanın ardından ülkede 12 günlük yas süreci başlayacak. Cenaze günü borsa ve bankalar tatil edilecek. Ülkede yaşam neredeyse durma noktasına gelecek bunun ingiliz ekonomisine milyarlarca sterline mal olması bekleniyor.
Kraliçe'nin naaşı ilk olarak halkın ziyaretine açılacak. Torunları naaşın başında nöbet tutacak.
Cenaze töreninse 12 gün sonra düzenlenmesi planlanıyor. Tüm dünya liderleri Westminster abbey kilisesindeki törene akın edecek. Dünya genelinde de milyonlarca kişi ekran başında olacak.
Törenin ardından kraliçe kendi belirlediği bir yere gömülecek. Seçenekler arasında babasının mezarının bulunduğu sen George Şepali var.
Yas dönemi sona erince muhtemelen bir yıl sonra Prens Charles, Kraliçe'nin yerine resmen tahta çıkacak. Bunun için görkemli bir tören düzenlecek. Prens Charles kral olduğunda farklı bir isim kullanacak.
Ülkede paraların üzerindeki kraliçe resimleri de Prens Charles'inkilerle değiştirilecek. İngiliz marşı da değişecek.
Tanrı kraliçeyi korusun sözünün yerini tanrı kralı korusun alacak. Ülkede kraliçenin simgelerinin yer aldığı polis ve asker kıyafetlerinin yanısıra pasaportlar da yenilenecek.