12 Eylül 2024
weather
25°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Galeriler Gündem İşte dünyanın en eski 10 ülkesi! Tarih boyunca ayakta kaldılar...

İşte dünyanın en eski 10 ülkesi! Tarih boyunca ayakta kaldılar...

Tarih boyunca, çeşitli medeniyetlerin yükselip düştüğü, devletlerin kurulup çöktüğü birçok dönem yaşanmıştır. Bazı ülkeler, binlerce yıl boyunca varlıklarını sürdürmeyi başarmış ve bugünkü modern dünyada bile ayakta kalmışlardır. İşte, dünyanın en eski 10 ülkesi...

10.SAN MARİNO

İtalyan yarımadasındaki bu küçük ulus, dünyanın en eski cumhuriyeti olarak Guinness Dünya Rekorunu elinde tutuyor. Toplamda yalnızca 24 mil karelik (62,2 kilometrekarelik) bir alana sahip olan San Marino, dünyanın en küçük ülkelerinden biri olmasına rağmen yüzyıllardır bağımsızlığını korumayı başarmıştır. 

9. JAPONYA
San Marino gibi Japonya'nın da yarı efsanevi bir kuruluş tarihi var. Güneş tanrıçası Amaterasu'nun soyundan gelen efsanevi İmparator Jimmu'nun, M.Ö. 660 yılında Japonya'nın imparatorluk hanedanını kurduğuna inanılıyor. Japonya'yı dünyadaki en eski sürekli kalıtsal monarşi haline getiriyor.

8. MEKSİKA
Günümüz Meksika'sının tarihi, Olmec uygarlığının kuruluşuyla M.Ö. 1200'e kadar uzanmaktadır. Olmecler, Meksika Körfezi ve güney Meksika boyunca yaşadılar ve Olmec hükümdarlarını temsil ettiğine inanılan devasa bazalt kafalarıyla ünlüler.

7. YUNANİSTAN
Günümüz Yunanistan'ındaki ilk hükümet aslında antik Yunan'dan öncedir. MÖ 1600 civarında başlayan Miken Uygarlığı, dünyanın en eski sürekli yerleşim yerlerinden bazıları olan Thebes ve Atina da dahil olmak üzere birçok krallıktan oluşuyordu .

6. ÇİN
Çin'deki hükümetin tarihi, ilk efsanevi olmayan Çin hanedanı olan Shang hanedanının kuruluşuyla birlikte en az MÖ 1600'e kadar uzanır. (Daha önceki Xia hanedanlığının varlığını destekleyecek kanıtların daha sonra ortaya çıkması mümkündür.)

5. IRAK
Mezopotamya (bugünkü Irak) genellikle " medeniyetin beşiği " olarak anılır. Bir tahmin, Sargon'un yönetiminin başlangıcı olan MÖ 2334'tür. Sargon, bölgedeki şehir devletlerini Akad imparatorluğu altında birleştirdi ve ilk Sami hanedanını kurdu. 

4. ERMENİSTAN
Ermeni tarihçi Movses Khorenatsi'nin "Ermenilerin Tarihi" adlı eseri yaratılıştan MS 428'e kadar olan dönemi kapsamaktadır. Khorenatsi'nin anlatımında Ermenistan'ın kuruluşunun MÖ 2492'de gerçekleştiği belirtiliyor, ancak yakın zamana kadar bu erken tarihi destekleyecek hiçbir kanıt yoktu.

3. HİNDİSTAN
2023 yılında Birleşmiş Milletler , günümüz Hindistan'ını dünyanın en kalabalık ülkesi ilan etti. Aynı zamanda dünyanın en eski ülkelerinden biridir.

MÖ 2500'den MÖ 1500 civarında yerini Vedik uygarlığa bırakana kadar Hint yarımadasında gelişen İndus Vadisi uygarlığı, dünyanın üç büyük ilk uygarlığı arasında en yaygın olanıydı. 

2. İRAN
Antik Elam krallığı, günümüz İran'ında MÖ 2600 civarında kuruldu. Başkenti, şu anda UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Susa'ydı.

Arkeolojik kanıtlar, MÖ 5. binyıldan MS 13. yüzyıla kadar Susa'daki kentsel yaşamı gösteriyor. 

1. MISIR
Kuruluşunu M.Ö. 3150 olarak kabul edersek Mısır dünyanın en eski ülkesidir. Bu tarih, Mısır'ın ilk hanedanının ilk kralı Narmer'in saltanatının tahmini başlangıcı ve hanedan öncesi veya eski Mısır olarak kabul edilen dönemin sonudur.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkiye'de en çok bu şifre kullanılıyormuş! Şifreniz buysa tüm bilgileriniz bir saniyede ellerinde...

Türkiye'de en çok bu şifre kullanılıyormuş! Şifreniz buysa tüm bilgileriniz bir saniyede ellerinde...