Yüksek kolesterol genellikle belirti vermez, bu nedenle düzenli sağlık kontrolü ve doktor önerilerine uyum önemlidir. Sağlıklı yaşam tarzı seçimleri, ilaç tedavisi ve düzenli takip ile kolesterol seviyelerinin kontrol altında tutulması, kalp sağlığını korumak için önemli bir adımdır.
Kötü beslenme seçimleri genellikle yüksek seviyelerde "kötü" kolesterolün tetikleyicisidir ve bu da kalp hastalığı ve felç riskinizi artırabilir.
Bu nedenle, bu riskin en aza indirilmesi için nelerden kaçınılması veya sınırlandırılması gerektiğinin bilincinde olmak önemlidir.
Dr. Sunni Patel, kardiyovasküler sisteminiz için risk oluşturabilecek dört besin grubunu anlattı ve çeşitli uyarılarda bulundu.
DOYMUŞ YAĞLAR
Doymuş yağ oranı yüksek gıdalar "kötü" kolesterol seviyelerinin en büyük etkenlerinden biridir.
Bu nedenle doktor, doymuş yağ alımınızı toplam günlük kalorinizin yüzde yedisinden daha azıyla sınırlamanızı öneriyor.
Dr. Sunni Patel şöyle diyor: "Yağsız etleri tercih edin, az yağlı veya yağsız süt ürünlerini tercih edin ve zeytinyağı gibi daha sağlıklı yemeklik yağlar kullanın."
TRANS YAĞLAR
Trans yağlar, bazı işlenmiş ve kızartılmış gıdalarda kullanılan kısmen hidrojenlenmiş yağlarda sıklıkla bulunan yapay yağları ifade eder.
Bu yiyecekler "kötü" kolesterol düzeylerini yükseltebilir ve kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olan "iyi" kolesterol düzeylerini azaltabilir.
Dr. Patel, "Trans yağların kalp sağlığına zararlı olduğu düşünülüyor ve kolesterolü yüksek olan bireylerin bu tür yiyeceklerin tüketiminden kaçınması veya en aza indirmesi gerekiyor."
"Gıda etiketlerini dikkatlice okuyun ve kısmen hidrojene yağ içermeyen ürünleri seçmeye özen gösterin."
"Bütün, işlenmemiş yiyecekleri tercih edin ve mümkünse kendiniz pişirin"
DİYET KOLESTEROLÜ
Doktor, besinlerde saklı olan kolesterolün, kan kolesterol düzeyleri üzerinde doymuş ve trans yağlara göre daha az etkiye sahip olduğunu ancak bazı kişilerin buna daha duyarlı olduğunu söyledi.
Şöyle dedi: "Amerikan Kalp Derneği, diyetteki kolesterolün günde 300 miligramın altına sınırlandırılmasını öneriyor."
"Ancak, diyetteki kolesterole verilen bireysel tepkiler farklılık gösterebilir ve bazı kişilerin daha dikkatli olması gerekebilir."
Dr.Patel bunun yerine, beslenmenize yağsız etler, kümes hayvanları, balık ve bitki bazlı proteinler gibi çeşitli protein kaynaklarını dahil etmenizi öneriyor.
İŞLENMİŞ VE KIZARTILMIŞ YAĞLAR
Doymuş ve trans yağlarla paketlenmiş ve dondurulmuş yemekler de dahil olmak üzere işlenmiş gıdalar, daha yüksek kolesterol düzeylerine sahip olmanıza yol açabilir.
Doktor şunları ekledi: "İşlenmiş ve kızartılmış yiyecekler, özellikle de yüksek miktarda trans yağ ve doymuş yağ içerenler, kolesterolü yüksek olan kişiler tarafından sınırlandırılmalıdır."
"Bunlar yerine, işlenmemiş yiyecekleri seçin, daha sağlıklı pişirme yöntemleri kullanarak pişirin ve meyvelere, sebzelere, tam tahıllara ve yağsız proteinlere öncelik verin."
KOLESTEROLÜ DÜŞÜREN BESİNLER
Farklı gıdalar kolesterolü çeşitli şekillerde düşürür. Bazıları, sindirim sistemindeki kolesterolü ve öncüllerini bağlayan ve onları dolaşıma girmeden önce vücuttan dışarı sürükleyen çözünebilir lif sağlar.
Bazıları size doğrudan LDL'yi (kötü kolesterolü) düşüren çoklu doymamış yağlar almanızı sağlarken bazıları vücudun kolesterol emmesini engelleyen bitki sterolleri ve stanolleri içerir.
YULAF
Kolesterolünüzü düşürmenin kolay bir ilk adımı, kahvaltıda bir kase yulaf ezmesi yemektir. Bu öğün size 1 ila 2 gram çözünür lif sağlar. Yarım gram daha için bir muz veya biraz çilek ekleyebilirsiniz. Mevcut beslenme kılavuzları günde 20 ila 35 gram lif almayı ve bunun en az 5 ila 10 gramının çözünür liflerden gelmesini önermektedir.
TAM TAHILLAR
Yulaf ve yulaf kepeği gibi arpa ve diğer tam tahıllar da, özellikle içerdikleri çözünebilir lifler sayesinde kalp hastalığı riskinin azaltılmasına yardımcı olabilir.
FASULYE
Fasulye özellikle çözünür lif bakımından zengindir. Ayrıca vücudun sindirmesi biraz zaman alır, bu da yemekten sonra daha uzun süre tok hissetmeniz anlamına gelir. Fasulyenin kilo vermeye çalışan insanlar için yararlı bir yiyecek olmasının bir nedeni de budur.
PATLICAN VE BAMYA
Bu iki düşük kalorili sebze iyi bir çözünür lif kaynağıdır.
KURUYEMİŞ
Çok sayıda araştırma badem, ceviz, yer fıstığı ve diğer kuruyemişleri yemenin kalbe iyi geldiğini gösteriyor. Günde 1 porsiyon fındık yemek, LDL'yi %5 civarında azaltabilir. Kuruyemişlerde kalbi başka şekillerde koruyan ek besinler bulunur.
Kaynak Sabah