Kanseri ilk gün anlamanızı sağlayacak belirtileri Dünya Sağlık Örgütü açıkladı. Bu belirtiler başladığı andan itibaren hemen doktora gidin ve önlem alın.
u003cbu003eKANSER OLUP OLMADIĞINIZIN BELİRTİLERİ NELERDİR?u003c/bu003eKanser en gizli kapalı büyüyen ve çok geç olmadan fark edilemeyen ciddi bir hastalıktır. Her küçük değişikliğe farklı anlamlar yükleyip hastalık hastası olmanın gereği yok ancak bazı değişimler var ki, bunlara karşı dikkatli olmanız gerekiyor.
İşte kanserin belirtileri…
Eğer nefes darlığı veya hırıltınız önceden yokken birden ortaya çıktı ve artık canınızı sıkıyorsa
Geçmeyen öksürüğünüz ve göğüs ağrınız varsa
Devamlı ateşleniyor ve hastalanıyorsanız
Yutkunmakta zorluk yaşıyorsanız
Lenf bezlerinizden herhangi birinde şişlik fark ettiyseniz
Vücudunuz daha kolay morarıyor ve kanamalarınız hızlı bir şekilde durmuyorsa
Kasık ve karın ağrılarınız düzenli hale geldiyse
Şişkinlik yaşıyor ve hızlı kilo alıyorsanız veya ani kilo kaybediyorsanız
Dışkınızda kan görüyorsanız
Mideniz beslenmenize dikkat etmenize rağmen devamlı rahatsızsa
Meme uçlarında iltihaplanma varsa direkt doktorunuza danışın, çünkü bu bir göğüs kanseri belirtisi olabilir.
Adet dönemi normalden uzun ve ağrılı geçmeye başladıysa
Tırnaklarınızda şekil bozuklukları meydana geliyorsa
Yüzünüz kilo almamanıza rağmen daha şiş gözüküyorsa
İyileşmeyen yaralarınız varsa
İştahınız birden kesildiyse ve sürekli tok hissediyorsanız
Bu belirtilerden birkaçını fark ettiyseniz mutlaka doktorunuzdan randevu alın. Doktorunuzun yardımıyla herhangi bir belirti var ise kolayca tedavi edilecektir. Unutmayın, erken teşhis her hastalıkta en önemli adımdır.
u003cbu003eBAŞIN ÖN BÖLGESİNDE BASINÇ HİSSİ:u003c/bu003eGenellikle sinüziti akla getirir. Ancak göz tansiyonu, kafa içinde ön kısımda yer işgal eden lezyon ile bazı migren çeşitlerinde de bu his olabilir. Şakaklarda ağrı ve basınç duygusu: Gerilim tipi baş ağrıları, çene ekleminde kireçlenme, kulak önündeki tükürük bezinin hastalıkları, şakak bölgesindeki damarın mikropsuz iltihaplanması.
u003cbu003eAĞRI VE BASINÇ:u003c/bu003eTansiyon yüksekliği, boyun omurlarında kireçlenme, sinir basıları, kas spazmları gibi patolojileri düşündürür. Başta basınç hissiyle beraber görmede bulanıklık: Göz tansiyonu, gözün arka tabakalarında kanama, yırtılma olması.
u003cbu003eGÖRME BULANIKLIĞI:u003c/bu003eKatarakt, gözün optik sisteminde bozukluk, şeker ve tansiyon hastalığına bağlı göz damarlarında hasarlanma, göz sinirinin hastalıkları, gözün saydam tabakasının hastalıkları, kafa içinde görme merkezinin hastalığı.
u003cbu003eBAŞ DÖNMESİ:u003c/bu003eTansiyon yükselmesi ve düşmesi, iç kulaktaki denge organının hastalıkları, sıvı noksanlığı, kansızlık, tuz dengesi bozukluğu, vitamin noksanlığı, kafa içinde basınç artışı, görme bozuklukları, beyin sapı hastalıkları.
u003cbu003eBURUN KANAMASI :u003c/bu003ePıhtılaşma sistemi hastalıkları, kandaki pulcukların sayısının ve fonksiyonunun az olması, tansiyon yüksekliği, kan sulandırıcı ilaçların yan etkisi, burun içinde kılcal damar yumağının olması, ileri dönem karaciğer-böbrek hastalığı, burun içinde enfeksiyon.
u003cbu003eBURUN TIKANIKLIĞI:u003c/bu003eGribal enfeksiyonlar, burun alerjisi, burunda deviasyon, polip. Baş dönmesiyle beraber görülen burun kanaması: İlk akla gelmesi gereken tansiyon yüksekliğidir.
u003cbu003eANİ İŞİTME KAYBI :u003c/bu003eKulak zarında travma ya da enfeksiyona bağlı delinme olması, işitme sinirine toksik etkisi olan ilaçlar, yüksek desibelde sese maruz kalma, multipl skleroz (MS) denilen hastalığın işitme sinirine zarar vermesi, işitme sinirinin tümör ya da başka nedenlere bağlı basıya maruz kalması.
u003cbu003eKULAK ÇINLAMASI:u003c/bu003eİç kulakta bulunan kemikçiklerin kireçlenmesi, kalbin hızlı veya düzensiz çalışması, tansiyon yüksekliği, menier hastalığı. Bazen araştırmalara rağmen sorunun nedeni ortaya konamayabilir.
u003cbu003eAĞIZDA GÖRÜLEN AFT NEYİN HABERCİSİu003c/bu003eAğız içi enfeksiyonlar, dişlerde bakteri plaklarının olması, vitamin noksanlığı, demir noksanlığı, mantar enfeksiyonları, lupus hastalığı gibi bağışıklık sistemi hastalıkları, göz, cilt damar iltihabı da eşlik ediyorsa Behçet hastalığı.
u003cbu003eSES KISIKLIĞI:u003c/bu003eLarenjit denilen boğaz enfeksiyonuna veya alerjiye bağlı ses tellerinde ödem olması, ses tellerinde nodül, ses tellerini yöneten sinirin felci, guatra bağlı olarak ses telleri sinirinin basıya maruz kalması, ses tellerinin aşırı kullanımı, guatr ameliyatlarında ses telleri sinirinin zarar görmesi, fazla sigara içenlerde larenks organının kanseri. Ses kısıklığı birçok kanser türünde ilk belirti olarak kabul ediliyor.
u003cbu003eBADEMCİK AĞRISI HANGİ HASTALIĞI İŞARET EDERu003c/bu003eTonsillit denilen bademcik iltihaplanması. Virüs ya da bakteri enfeksiyonları. Bademciğin lenf sisteminin hastalığına bağlı olarak büyümesi.
u003cbu003eDİŞ ETİ KANAMASIu003c/bu003eAğız hijyeninin kötü olması, diş eti enfeksiyonları, diş taşları, vitamin noksanlıkları, pıhtılaşma sistemi hastalıkları, karaciğer ve böbrek hastalıkları, nadiren kan kanserine bağlı pıhtılaşma sisteminin bozulması.
u003cbu003eBOYUN AĞRISI:u003c/bu003eBoynun ön tarafının ağrılarında lenf bezi hastalıkları, tiroit bezinin mikroplu ya da mikropsuz hastalıkları, boğaz enfeksiyonları, tükürük bezi hastalıkları. Boynun arka kısmının hastalıklarında kireçlenme, tansiyon yüksekliği, boyun fıtığı, gerilim tipi baş ağrıları, kemik erimesi.
u003cbu003eBOYUN TUTULMASI, SAĞ SOLA ÇEVİRMEDE SORUNu003c/bu003eBoynu sağa ve sola doğru çevirirken zorlanma duygusu: Boyun omurlarında kireçlenme, tortikolis denilen boyun kaslarında spazm, boyun kaslarını yöneten sinirlerin hastalıkları, doğuştan ya da sonradan olan boyun kası hastalıkları.
u003cbu003eYUTKUNMA ZORLUĞUu003c/bu003eFarenjit, tonsillit gibi ağız içi enfeksiyonları, dil hareketlerini sağlayan sinirin hastalıkları, ağzın arka kısmında tümör, bademciklerin büyük olması, ur, iç guatr, yemek borusunda cep-di vertikül olması.
u003cbu003eEKLEM AĞRILARIu003c/bu003eEklem ağrıları: Hareket etme ile artan eklem ağrıları genellikle kireçlenme, kıkırdak hasarı, eklem bağlarında hasar gibi mekanik nedenlere bağlıdır. İstirahat eklem ağrıları oluyorsa ve buna şişme, ısı artışı, kızarıklık eşlik ediyorsa mikroplu ya da mikrosuz iltihaba bağlı olan ağrılardır. Mikroplu olana 'septik artrit' denir. Mikropsuz olanlar; romatoid artrit, gut, lupus, Akdeniz ateşi artriti, enfeksiyon sonrasında olan reaktif artrit, sedef hastalığı artriti, iltihaplı bağırsak hastalığı artriti gibi hastalıklara bağlı gelişir.
u003cbu003eKASLARDA ANİ ÇEKİLMEu003c/bu003eBunlar çok küçük kas liflerini içeren hafif seyirmeler tarzında olabildiği gibi kasın tamamını ilgilendiren kasılmalar tarzında da olabilir ve kol ya da bacağın istem dışı hareketine yol açabilir. Beyinden kaynaklanan istem dışı uyarılara bağlı olabileceği gibi eletrolit bozukluklarına, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarında bozulmaya bağlı da olabilir.
u003cbu003eEL VE BACAKLARDA HİSSİZLİK-UYUŞMAu003c/bu003eSinir dokusunu ilgilendiren mekanik ya da metabolik nedenlere bağlı ortaya çıkan bir yakınmadır. Bir kol veya bacakta bu yakınma varsa ve genellikle ağrı, kuvvet azalması gibi yakınmalar eşlik ediyorsa öncelikle sinir dokusunun omurilikten çıktığı yerden itibaren geçtiği yerlerde basıya maruz kalmış olabileceği düşünülür. Ancak kollar ve bacaklarda yaygın olarak varsa akla şeker hastalığı, üre yüksekliği, vitamin noksanlığı, sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum gibi elektrolitlerin eksiklik ya da fazlalığı gelmelidir. Nadiren beyin içinde tümör ya da sinir dokusunu ilgilendiren bağışıklık sistemi hastalıkları olabilir.
u003cbu003eÇOK CİDDİYE ALMANIZ GEREKEN 13 BELİRTİu003c/bu003eu003cbu003eBunlar önemli hastalıkların habercileri...u003c/bu003eİsteğe bağlı olmaksızın ayda 3 kilo ve ya 3 ayda 5 kilo üzerinde olan kilo kaybı veya kilo alımı.Vücuttan atılan katı/sıvı atıklarda (dışkı, idrar, tükürük, balgam, vb) kan görülmesi.İstirahatte ve/veya az bir efor ile oluşan göğüs ağrıları.İstirahatte ve/veya az bir efor ile oluşan nefes darlığı.Şiddet, yerleşim, süre ve eşlik eden başka belirtilerin olması bakımından alışılmışın dışında baş ağrısının olması.
u003cbu003eBUNLARI CİDDİYE ALINu003c/bu003e1 günden uzun süre idrar, 3 günden uzun süre dışkı yapamama.Ellerde ve/veya ayaklarda kuvvet ve duyu kaybı olması.Baş dönmesi. (Tek başına veya çarpıntı, terleme ve bilinç değişikliği ile birlikte)
Karın ağrısı ile birlikte; ateş, bulantı, kusma, iştahsızlık, halsizlik gibi belirtilerden bir veya daha fazlasının olması.Tekrarlayan ateş ve beraberinde bulantı, kusma, karın ağrısı, nefesdarlığı, çarpıntı gibi şikâyetlerin bir veya bir kaçı.Ciltte sararma ya da morarma gibi renk değişiklikleri.Vücudun herhangi bir yerinde gelişen ağrılı ya da ağrısız şişlikler.Dinlenmeyle geçmeyen yorgunluk.Kaynak: Sabah / Roza