Türkgün Galeriler Gündem Kaplumbağa yuvalama alanı 25 sahilde gece yasağı

Kaplumbağa yuvalama alanı 25 sahilde gece yasağı

Nesli tehlike altındaki deniz kaplumbağalarının korunması, yavruların güvenle denize ulaşabilmeleri amacıyla Akdeniz ve Ege kıyılarındaki 25 kumsala, günbatımından gün doğumuna giriş yasağı uygulanıyor.

MUHABİR: Çiğdem Özkan
Kaplumbağa yuvalama alanı 25 sahilde gece yasağı 1
Muğla, Antalya, Mersin, Adana ve Hatay`daki 25 kumsalda yavru deniz kaplumbağaların yuvadan çıkış sürecinin başlamasıyla önlemler artırıldı.
1 / 6
Kaplumbağa yuvalama alanı 25 sahilde gece yasağı 2
Dünya Doğayı Koruma Birliği`nin (IUCN) nesli kritik tehlike altındaki türler arasında gösterdiği 7 tür deniz kaplumbağasından yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia mydas) ve iribaş deniz kaplumbağasının (Caretta caretta) büyük bölümü Türkiye`de olmak üzere, Akdeniz Havzası`nda yuvalıyor.
2 / 6
Kaplumbağa yuvalama alanı 25 sahilde gece yasağı 3
Muğla`dan Hatay`a kadarki sahil şeridinde Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü`nce (DKMP) belirlenen 25 kumsalda deniz kaplumbağalarının korunması için uygulama başlatıldı.
3 / 6
Kaplumbağa yuvalama alanı 25 sahilde gece yasağı 4
Yuvalardan yavru çıkışlarının başlamasıyla birlikte ilgili valilikler tarafından bölgelerdeki jandarma, emniyet gibi kolluk birimleri ve ilgili makamlara genelgeler gönderilerek, geceleri sahile insan ve araç girişi yasağından ışık yasağına kurallar yeniden hatırlatıldı.
4 / 6
Kaplumbağa yuvalama alanı 25 sahilde gece yasağı 5
Genelgeye göre 25 kumsalda 20.30`dan sabah 05.30`a kadar denize girme, çadır kurma, ateş yakma, hem insan hem araç girişi yasaklandı. Yasak getirilen deniz kaplumbağası yuvalama kumsalları şöyle: Ekincik, Dalyan, Dalaman, Fethiye (Muğla), Patara, Kale, Kumluca, Çıralı, Tekirova, Belek, Kızılot, Demirtaş, Gazipaşa (Antalya), Anamur, Göksu Deltası, Alata, Kazanlı (Mersin), Akyatan, Yumurtalık, Akkum alt kumsalı, Sugözü alt kumsalı, Botaş alt kumsalı, Hollanda alt kumsalı (Adana) ve Samandağ, Samandağ Kale alt kumsalı (Hatay). Yasaklar 30 Eylül`e kadar devam edecek.
5 / 6
Kaplumbağa yuvalama alanı 25 sahilde gece yasağı 6
Kaynak: DHA
6 / 6
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Ekonomi Altının gramı 4 bin 129 liradan işlem görüyor

Altının gramı 4 bin 129 liradan işlem görüyor

Altının gramı, güne düşüşle başlamasının ardından 4 bin 129 liradan işlem görüyor.

KAYNAK: AA

Dün, ons fiyatındaki düşüşe paralel değer kaybeden altının gram fiyatı, günü yüzde 1,9 azalışla 4 bin 180 liradan tamamladı.

Altının gram fiyatı, yeni güne de düşüşle başlamasının ardından saat 09.50 itibarıyla yüzde 1,2 azalışla 4 bin 129 lira seviyesinde bulunuyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 6 bin 870 liradan, Cumhuriyet altını 27 bin 370 liradan satılıyor.

Altının ons fiyatı, şu sıralarda önceki kapanışına göre yüzde 1,2 değer kaybıyla 3 bin 324 dolar seviyesinden işlem görüyor.

ABD'nin ticaret müzakerelerine ilişkin olumlu gelişmeler ve ABD Merkez Bankasının (Fed) para politikası kararı varlık fiyatları üzerinde etkili olurken, ABD'nin tarife adımları dünya ekonomileri için en önemli belirsizlik kaynaklarından olmayı sürdürüyor.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından Fed, politika faizini beklentilere paralel olarak yüzde 4,25-4,50 aralığında sabit bıraktı. Bankadan yapılan açıklamada, ekonomik görünüme ilişkin belirsizliklerin arttığı vurgulanarak, daha yüksek işsizlik ve enflasyon risklerinin güç kazandığı ifade edildi.

Fed Başkanı Jerome Powell da faiz kararının ardından düzenlediği basın toplantısında, büyük tarife artışlarının sürdürülmesi halinde enflasyon ve işsizliğin artabileceği, ekonomik büyümenin yavaşlayabileceği uyarısında bulundu.

Öte yandan, tarifelere ilişkin gelişmeler yatırımcıların odağında kalmayı sürdürürken, ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, müzakerelerin cumartesi günü İsviçre'de başlayacağını açıkladı.

Dün tarifelere ilişkin açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Donald Trump, Çin’e uygulanan tarifeleri müzakereler başlamadan düşürmek istemediğini belirterek, bugün büyük ve saygın bir ülkeyle ticaret anlaşması imzalayacaklarını belirtti. Amerikan basını ise bu ülkenin İngiltere olabileceğini öne sürdü.

Jeopolitik tarafta ise Rusya-Ukrayna çatışmaları sürerken, Pakistan-Hindistan geriliminin kısmen yatışması ve sıcak çatışmaların yaşanmaması piyasalar üzerinde sınırlı bir etki yarattı.

Analistler, Fed Başkanı Powell'ın şahin tutumu ile müzakerelere yönelik olumlu haber akışının altın fiyatlarına negatif yansıdığını söyledi.

Bugün yurt içinde haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise İngiltere'de BoE'nin faiz kararının yanı sıra ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve toptan eşya stoklarının takip edileceğini ifade eden analistler, teknik açıdan altının ons fiyatında 3 bin 380 dolar seviyesinin destek, 3 bin 320 dolar seviyesinin direnç konumunda olduğunu kaydetti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *