Marmara Denizi’nde, 2021’de yaşanan müsilaj sorununun benzeri, Marmaraereğlisi ve Gebze açıklarında yeniden ortaya çıktı. Uzmanlar, denizdeki çöküşün hızlandığı konusunda uyarıda bulunuyor.
10 METRE KALINLIĞINDA TABAKA
Tekirdağ Marmaraereğlisi açıklarında, İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi’nin araştırma gemisiyle yapılan çalışmalar sonucunda, 22 metre derinlikte yaklaşık 10 metre kalınlığında müsilaj tabakası tespit edildi. Denizdeki kamera görüntüleri, müsilajın yeniden ciddi boyutlara ulaştığını ortaya koyuyor.
GEBZE AÇIKLARINDA DA GÖRÜLDÜ
Gebze Eskihisar bölgesinde, denizin 10-15 metre derinliklerinde de müsilaj tabakaları bulundu. Araştırma grubunun dalgıç kameralarıyla kaydettiği görüntüler, tehlikenin Marmara genelinde yayıldığına işaret ediyor.
UZMANLARIN ENDİŞESİ BÜYÜK
İÜ Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, deniz ekosisteminin çöküşe gittiğini belirtti. Okyar, "Üzerimize düşen görevi yapmazsak Marmara Denizi, ne yazık ki çok hızlı bir şekilde bir çöküşe doğru gidiyor. Marmara Denizi'nin çöküşe gitmesi, böyle muazzam bir ekosisteminin yıkılması, çevresel pek çok ekosisteme de zarar verecektir" dedi.
Müsilajın içerdikleri bakterilerin de insan sağlığını tehdit ettiğine dikkat çeken Okyar, 2021 yılında alınan tedbirlerin acilen uygulanması gerektiğini vurguladı.
TEDBİR ÇAĞRISI
Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül, Marmara Denizi’nin tamamını kapsayacak tedbirlerin süratle alınması gerektiğini ifade etti. Ergül, “Müsilajın varlığı devam ediyor. bütün Marmara Denizi’ni kapsayacak şekilde tedbirlerin alınması, sürdürülmesi gerekir." dedi.