Turpgiller familyasının bir üyesi olan karnabahar, besin açısından zengindir. Bir fincan çiğ karnabahar, vitaminler, besinler ve liflerle dolu; hepsi sadece 30 kaloridir. Aynı zamanda yaşlanma karşıtı, anti-inflamatuar ve anti-kanser özellikleri de içerir. İşte karnabaharın tüm faydaları…
Karnabaharın kalorisi çok düşüktür ancak çeşitli vitamin ve mineraller açısından zengindir.
İşte 1 bardak veya 107 gram (g) çiğ karnabaharda bulunan besin maddelerine genel bir bakış:
Kalori: 27
Lif: 2 gr
C Vitamini: Günlük Değerin (GD) %58'i
K Vitamini: Günlük Değerin %14'ü
B6 Vitamini: Günlük Değerin %12'si
Folat: GD'nin %15'i
Pantotenik asit: GD'nin %14'ü
Potasyum: GD'nin %7'si
Manganez: GD'nin %9'u
Kolin: GD'nin %8'i
Magnezyum: GD'nin %4'ü
Fosfor: GD'nin %4'ü
LİF ORANI YÜKSEKTİR
Karnabahar, genel sağlık açısından faydalı olan lif açısından oldukça yüksektir.
1 su bardağı (107 gr) çiğ karnabaharda 2 gr lif bulunur, bu da günlük ihtiyacınızın %7'sini oluşturur.
Lif önemlidir çünkü bağırsaklarınızdaki iltihabı azaltmaya ve sindirim sağlığını geliştirmeye yardımcı olan sağlıklı bakterileri besler.
Yeterli lif tüketmek kabızlık, divertikülit ve inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) gibi sindirim sorunları riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Üstelik çalışmalar, karnabahar gibi lif açısından zengin sebzeler açısından zengin bir beslenmenin kalp hastalığı, kanser ve diyabet gibi çeşitli hastalıkların daha düşük riskiyle bağlantılı olduğunu gösteriyor.
Lif ayrıca tokluğu artırma ve genel kalori alımını azaltma yeteneğinden dolayı obezitenin önlenmesinde de rol oynayabilir.
ZENGİN BİR C VİTAMİNİ KAYNAĞIDIR
Karnabahar, C vitamini açısından zengin bir sebzedir. C vitamini, bağışıklık sistemini destekleyen, cilt sağlığını koruyan, antioksidan özelliklere sahip bir vitaminidir.
Karnabahar, aynı zamanda lif, folat, vitamin K, vitamin B6 ve potasyum gibi diğer önemli besin maddelerini de içerir.
Karnabaharı C vitamini alımını artırmak için diyetinize dahil edebilirsiniz. Karnabaharı buzdolabında taze olarak saklamak ve mümkünse pişirmeden önce tüketmek, C vitamini kaybını en aza indirmeye yardımcı olabilir.
Ayrıca, karnabaharı buharda pişirmek veya hafifçe haşlamak, vitamin ve mineral içeriğini korumak için etkili yöntemlerdir.
İYİ BİR ANTİOKSİDAN KAYNAĞIDIR
Karnabahar, hücrelerinizi zararlı serbest radikallerden ve iltihaplardan koruyan harika bir antioksidan kaynağıdır.
Diğer turpgil sebzelere benzer şekilde karnabahar, kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlattığı gösterilen iki grup antioksidan olan glukozinolatlar ve izotiyosiyanatlar açısından özellikle yüksektir.
Karnabahar, kanser önleyici etkilere sahip olan ve kalp hastalığı da dahil olmak üzere diğer birçok hastalığın riskini azaltabilen karotenoid ve flavonoid antioksidanlar da içerir.
Üstelik karnabahar, antioksidan görevi gören yüksek miktarda C vitamini içerir. C vitamini aynı zamanda bağışıklık sağlığını artırabilecek, kalp hastalığı ve kanser riskini azaltabilecek anti-inflamatuar etkileriyle de bilinir.
KİLO VERMEYE KATKIDA BULUNUR
Karnabaharın kilo kaybına yardımcı olabilecek çeşitli özellikleri vardır. Birincisi, fincan başına yalnızca 27 kalori (107 g) ile kalorisi düşüktür, bu nedenle kalori alımınızı önemli ölçüde artırmadan yiyebilirsiniz
Ayrıca pirinç ve un gibi yüksek kalorili yiyeceklerin yerine düşük kalorili bir alternatif olarak da kullanılabilir. İyi bir lif kaynağı olan karnabahar, sindirimi yavaşlatır ve tokluk hissini artırır. Bu, kilo kontrolünde önemli bir faktör olan gün boyunca yediğiniz kalori miktarını azaltmanıza yardımcı olabilir.
Yüksek su içeriği karnabaharın kilo vermeye yardımcı bir diğer özelliğidir. Aslında ağırlığının %92'si sudan oluşur. Çok fazla su içeren, düşük kalorili gıda tüketmek kilo kaybıyla ilişkilidir.
YÜKSEK KOLİN İÇERİR
Karnabahar, birçok insanın yeterince tüketmediği önemli bir besin olan kolin açısından zengindir. Bir fincan (107 g) karnabahar 44 miligram kolin içerir; bu, kadınlar için yeterli alımın yaklaşık %10'u ve erkekler için %8'idir.
Kolinin vücutta birçok önemli işlevi vardır. Başlangıç olarak hücre zarlarının bütünlüğünü korumada, DNA sentezlemede ve metabolizmayı desteklemede önemli bir rol oynar.
Kolin ayrıca beyin gelişiminde ve sağlıklı bir sinir sistemi için gerekli olan nörotransmiterlerin üretiminde de rol oynar. Dahası kolesterolün karaciğerde birikmesini önlemeye yardımcı olur.
Çalışmalar, kolin eksikliğinin karaciğer hastalığı ve Alzheimer gibi nörolojik rahatsızlık riskini artırabileceğini öne sürüyor.
SÜLFORAFAN BAKIMINDAN ZENGİN
Karnabahar, üzerinde yoğun olarak çalışılan bir antioksidan olan sülforafan içerir.
Birçok test tüpü ve hayvan araştırması, sülforafanın, kanser ve tümör büyümesinde rol oynayan enzimleri inhibe ederek kanser gelişimini baskılamada özellikle yararlı olduğunu bulmuştur.
Araştırmalar, sülforafanın aynı zamanda yüksek tansiyonu düşürmeye ve atardamarları sağlıklı tutmaya da yardımcı olabileceğini gösteriyor; her ikisi de kalp hastalığını önlemede önemli faktörler.
Son olarak hayvan çalışmaları, sülforafanın diyabetin önlenmesinde ve böbrek hastalığı gibi diyabetin neden olduğu komplikasyon riskinin azaltılmasında da rol oynayabileceğini göstermektedir.