Bir süredir Güneş fırtınalarını inceleyen Amerikan Uzay ve Havacılık Üssü (NASA), tüm dünyayı karanlığa gömebilecek fırtınalarla ilgili dikkat çeken bir tespitte bulundu.
NASA'ya göre öldürücü Güneş fırtınaları elektriği saatlerce devre dışı bırakabilir ve hazırlanmak için yalnızca 30 dakika olabilir.
Bunun yanı sıra insanlar hayatta kalma kiti oluşturma ve dijital belgelerin basılı bir kopyasını almak için de hazırlık yapmalılar.
NASA Güneş'in zirvesine yakın olduğuna inanıyor. Bu da Güneş'in neredeyse en aktif olduğu döneme denk geliyor. NASA'ya göre Güneş patlamaları artarak devam edecek ve Dünya teknoloji alanında ciddi problemler yaşayacak.
Son aylarda pek çok Güneş patlaması Dünya'yı vurdu. Bu nedenden dolayı da Dünya'nın jeomanyetik bir fırtına darbesiyle karşı karşıya kalacağı düşünülüyor.
Ancak 3 Kasım'daki Güneş fırtınasında ilginç bir olay yaşanmıştı. Gökyüzünde şaşırtıcı derecede nadir olan pembe ışıkların oluşmasına neden olmuştu. Söz konusu pembe ışıklar Grönland çevresinde görülmüştü.
Bilim insanları ise yaşanan bu patlamalardan dolayı Carrington olayını hatırladı.
1859 yılında yaşanan bu patlama şimdiye kadar kaydedilen en büyük Güneş fırtınası olarak biliniyor.
Muazzam boyuttaki Güneş fırtınası Paris'ten Boston'a kadar elektrik kesintisine neden olmuştu.
Korona kütle delikleri, Güneş'in atmosferinden fırlatılan yüklü parçacık patlamaları anlamına geliyor. Bu parçacıklar, Dünya'nın manyetik alanı ile etkileşime girdiği zaman nefes kesici görüntüler oluşturuyor.
Uzmanlar, bozulmalar nedeniyle dünyanın karanlığa gömülebileceğine dikkat çekti. Ayrıca bu manyetik bozulmalar çok kararsız bir durumda; bu nedenle problemler günler hatta haftalarca sürebilir.