Türkgün Galeriler Gündem Türk tarihine damga vuran isimlerin, ölmeden önceki son sözleri

Türk tarihine damga vuran isimlerin, ölmeden önceki son sözleri

Türk tarihine damga vuran isimlerin, ölmeden önceki son sözleri 1
Allahumme Er-Refik el-Ala | (Allah'ım Yüce Dosta!) - Hz. Muhammed
1 / 19
Türk tarihine damga vuran isimlerin, ölmeden önceki son sözleri 2
Aşık Veysel Şatıroğlu | 21 Mart 1973 günü akciğer kanseri nedeniyle Şarkışla'da 78 yaşında hayatını kaybetmiştir. Rivayete göre ölmeden önce son sözleri, bir şiirininde adı olan 'dostlar beni hatırlasın' olmuştur.
2 / 19
Türk tarihine damga vuran isimlerin, ölmeden önceki son sözleri 3
Barbaros Hayreddin Paşa | Osmanlı Devleti'nde Kaptan-ı Derya'lık yapan Hayreddin Paşa, 5 temmuz 1546 tarihinde vefat etti. Son sözlerinde vasiyetini dile getirmiş, 'Öldüğüm zaman beni, deniz sesi işitecek bir yere defnedin.' demiştir.
3 / 19
Türk tarihine damga vuran isimlerin, ölmeden önceki son sözleri 4
Fatih Sultan Mehmed | 3 Mayıs 1481'de Gebze yakınlarındaki hünkar çayırında 49 yaşındayken aniden vefat etti. Gut hastalığından öldüğü sanılmakla birlikte, zehirlendiği şüphesi bugün bile tartışılmaktadır. Son sözleri ise bu şüpheyi iyice artırmaktadır. Ölmeden hemen önce kendisine bakan hekimlere dönmüş ve 'Hekimler bana niçin kıydınız?' demiştir.
4 / 19
Türk tarihine damga vuran isimlerin, ölmeden önceki son sözleri 5
Kanuni Sultan Süleyman | Zigetvar kuşatması sırasında, 7 Eylül 1566 gecesi kaynaklara göre gut, dijanteri veya anjin sebebiyle 71 yaşındayken vefat etti. Vefat etmeden önce odada bulunanlara, 'Ben ölünce bir elimi tabutun dışına atın. İnsanlar görsünler ki padişah olan Süleyman bu Dünyadan eli boş gitmiştir.' demiş ve vefat etmiştir.
5 / 19
Türk tarihine damga vuran isimlerin, ölmeden önceki son sözleri 6
II.Mahmud | Osmanlı Devleti'nde yaptığı yeniliklerle tanınan II.Mahmud, 53 yaşındayken Vereme yakalandı ve kısa süre sonra 1 Temmuz 1839 tarihinde sabaha karşı vefat etti. Son sözleri olarak yine suikast şüphesi uyandıracak, 'Ah kahpe İngiliz, en nihayet eserimi tamamlayamadan benimde canıma kıydın.' demiştir.
6 / 19
Türk tarihine damga vuran isimlerin, ölmeden önceki son sözleri 7
Mevlana Celaleddin-i Rumi | 17 Aralık 1273'te Konya'da 66 yaşındayken vefat etti. Son nefesinde yanında bulunanlara dönüp 'Rabbimiz beni kendi hazretine davet ediyor. Artık gitme zamanıdır. Ya azrail, çabuk ol. beni Rabbime çabuk kavuştur.' demiştir.
7 / 19
Türk tarihine damga vuran isimlerin, ölmeden önceki son sözleri 8
Mimar Sinan | Yaptığı camilerin yanında pek çok su yolu yaparak İstanbul'a su getiren Mimar Sinan, evine gelen suyun Devlet tarafından kesilmesi üzerine 99 yaşında susuz evde vefat eder. Küçük bir sitem olarakta vefat etmeden hemen önce 'Biz hizmetimizi Allah için yaptık ve mükafatını da ahirette bekliyoruz.' demiştir.
8 / 19
Türk tarihine damga vuran isimlerin, ölmeden önceki son sözleri 9
Necip Fazıl Kısakürek | Ünlü şair 25 Mayıs 1983 tarihinde İstanbul'daki evinde 78 yaşındayken vefat etti. Ateşinin iyice arttığı saatlerde pencereye doğru bakmış ve 'Demek böyle ölünürmüş!' demiştir.
9 / 19
Türk tarihine damga vuran isimlerin, ölmeden önceki son sözleri 10
Yavuz Sultan Selim | 22 Eylül 1520 yılında Çorlu'da 49 yaşındayken sırtında çıkan bir çıban nedeniyle vefat etmiştir. İyice ağırlaştığı son dakikalarında 'Artık Allah ile olma zamanıdır.' diyen yardımcısı ve dostu Hasan Can'a son bir güçle dönüp, 'Bre Hasan Can! Sen bizi bunca zamandır kiminle bilirdin!' demiş ve vefat etmiştir.
10 / 19
Türk tarihine damga vuran isimlerin, ölmeden önceki son sözleri 11
Şeyh Edebali | Asıl ölüm, ilimden payını almayanlaradır. Faydalı ile faydasızı bilenler bilgi sâhipleridir.
11 / 19
Türk tarihine damga vuran isimlerin, ölmeden önceki son sözleri 12
Fatin Rüştü Zorlu | Allah memleketi korusun, millete zeval vermesin, haydi Allah'a ısmarladık.
12 / 19
Türk tarihine damga vuran isimlerin, ölmeden önceki son sözleri 13
Namık Kemal | Biraz dinleneyim.
13 / 19
Türk tarihine damga vuran isimlerin, ölmeden önceki son sözleri 14
Muhammed İkbal | Haşa ben ölümden korkmuyorum. Çünkü ben Müslümanım. Her Müslümana yakışan da ölümü tebessümle karşılamaktır. Hakikaten ölüm ebediyet âlemine açılan ilk perdedir.
14 / 19
Türk tarihine damga vuran isimlerin, ölmeden önceki son sözleri 15
Yahya Kemal Beyatlı | Buna bir çare yokmu ya Rabbil alemin?
15 / 19
Türk tarihine damga vuran isimlerin, ölmeden önceki son sözleri 16
Cemal Nadir | Ah iyi olsam, terliklerimi giysem, şu odada dolaşsam, şu köşeye geçsem, resimlerimi yapsam.
16 / 19
Türk tarihine damga vuran isimlerin, ölmeden önceki son sözleri 17
Adnan Menderes | İdam sehpasına çıktığında son sözleri, 'Hiç küskün değilim hiçbir kırgınlığım yok.' olmuştur.
17 / 19
Türk tarihine damga vuran isimlerin, ölmeden önceki son sözleri 18
Başbuğ Alparslan Türkeş | 4 Nisan 1997'de geçirdiği kalp krizi sonucu Ankara'da yaşama veda etti. Odada bulunan birine fenalaşmadan hemen önce 'Evladım şu camı açar mısın biraz, çok sıcak oldu.' demiş ve ardından vefat etmiştir.
18 / 19
Türk tarihine damga vuran isimlerin, ölmeden önceki son sözleri 19
Necmettin Erbakan | 27 Şubat 2011 yılında solunum ve çoklu organ yetmezliği sebebiyle 84 yaşındayken Ankara'da vefat etti. Son anlarında başında 'Yasin' okuyan Lütfü Doğan'a dönmüş, 'Hakk'a yürüyoruz Hoca!' demiş ve son nefesini vermiştir.
19 / 19
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Gündem Zaman geçiyor, acı dinmiyor! İki anne, Ata Emre'nin mezarında buluştu, sözleri yürekleri dağladı

Zaman geçiyor, acı dinmiyor! İki anne, Ata Emre'nin mezarında buluştu, sözleri yürekleri dağladı

Balıkesir’de geçtiğimiz yıl 17 yaşındaki E.Ö. tarafından 25 bıçak darbesiyle hayatı elinden alınan 19 yaşındaki kurye Ata Emre Akman, ölümünün 1’inci yılında ailesi ve sevenleri tarafından mezarı başında düzenlenen anlamlı bir törenle anıldı.

KAYNAK: DHA

Balıkesir’de geçen yıl motosikletli kurye olarak çalışırken 17 yaşındaki E.Ö. tarafından 25 bıçak darbesiyle hayatını kaybeden Ata Emre Akman (19), ölümünün 1’inci yılında ailesini ‘Ata’nın Bahçesi’ olarak adlandırdığı mezarı başında düzenlenen törenle anıldı. Anma törene Mattia Ahmet Minguzzi’nin annesi Yasemin Minguzzi de katıldı.

Balıkesir’in Karesi ilçesinde geçen yıl 11 Mayıs’ta meydana gelen olayda, kurye olarak çalışan Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölümü öğrencisi Ata Emre Akman, sipariş dönüşü önünü kesen E.Ö., tarafından vücudunun 25 yerinden bıçaklanarak öldürüldü. Yurt genelinde gündem olan Akman’ın ölümünün 1’inci yıldönümünde memleketi Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı kırsal Muradiyesarnıç Mahallesinde tören düzenlendi. Törene Ata Emre Akman’ın ailesinin yanı sıra 2023’te bir zincir markette çalışırken öldürülen Aydın Karay’ın annesi Fatma Karay ve İstanbul Kadıköy’de öldürülen Mattia Ahmet Minguzzi’nin annesi Yasemin Minguzzi ile sevenleri de katıldı.

Köy meydanında başlayan anma programı, Ata Emre’nin annesi Zuhal Akman’ın ‘Ata’nın Bahçesi’ olarak adlandırdığı mezarı başında devam etti. Buradaki törende konuşma yapan Ata Emre’nin babası Erol Akman, infaz yasasının mutlaka değiştirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, bu tür olaylara karışanların hak ettikleri cezaları almasının önemine vurgu yaptı. Oğlunun bu köyde geçirdiği çocukluk yıllarından bahseden Erol Akman, çocukların suça yönlendirilmesini önleyecek daha güçlü toplumsal ve hukuki önlemler alınması gerektiğini belirtti.

BU ÜLKENİN DÜZLÜĞE ÇIKTIĞINI GÖRMEDEN ÖLMEK YOK’

Erol Akman’ın ardından konuşan eşi Zuhal Akman, yaşadıkları zorlu süreci ve verdikleri adalet mücadelesini anlattı. Akman, oğlunun hayatındaki yerini ve ona duyduğu özlemi dile getirerek, “Her canlı ve mahlukat, bir marifet ve yarar eşliğinde yaratılmıştır. Hepimizin bu hayata bir yetkinliği var. Biz ölüme karşı değiliz fakat ölüm şekline, gidişine karşıyız. Biliyorsunuz, Ata dedesinin yanında. Dedesi 89 yaşında, Ata 19 yaş 3 ay 11 günlük gitti. Arada 70 yıl. Bu 70 yılın hesabını kimlerden nasıl soracağımızı bilemiyoruz da, mücadele ediyoruz bu anlamda. Ölmeyi çok diledik ama ölmeyi istemekle insan ölmüyor. Kısa şekli var evet. Ama görmeden ölmeyeceğim, görmeden gitmek yok. Bu ülke düzlüğe çıkacak. Bu ülke yine eskisi gibi çocukları sadece köylerde değil sokaklarda şehirlerde sokaklarda top oynayacaklar, saklambaç oynayacak. Bir pedofili gelip de onları kaçıracak korkusu olmadan. Bu ülke bunu hak ediyor” diye konuştu.

‘AHMET, ATA’YLA BERABER CENNETTE AĞABEY-KARDEŞ OLDULAR’

Programda konuşan Yasemin Minguzzi de “Biliyorsunuz 24 Ocak’ta 14 yaşında Ahmet’imi kaybettim bende. Söyleyecek bir şey yok aslında. Acı devam ediyor ama hep mücadele de devam ediyor. Etmek zorunda zaten. Tek bir şey söyleyeceğim. Ben şu açıdan huzurluyum, eminim. Ahmet, Ata’yla beraber cennette ağabey kardeş oldu onlar” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Ata Emre Akman’ın kabrine giden kalabalığın okuduğu duaların ardından etkinlik sona erdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *