16 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Galeriler Gündem Vücuttaki tüm mikrobunu kırıyor! Her bir hücrenizi yenileyen şifa kaynağı: Her gün 2 tane...

Vücuttaki tüm mikrobunu kırıyor! Her bir hücrenizi yenileyen şifa kaynağı: Her gün 2 tane...

Kalp ve bağırsak sağlığından beyni korumaya kadar tepeden tırnağa iyileştirici etkisi bulunan bir besini kolaylıkla hayatınıza dahil edebilirsiniz. En iyi besin değerlerine sahip olan bu gıda, hem kolay tüketimi hem de faydalarıyla vücudunuzu dönüştürebilir, sahip olduğunuz en sağlıklı alışkanlığa dönüşebilir. İşte adeta şifa kaynağı olan o besin…

Ceviz, her araştırmada yeni bir faydasını ortaya koyan adeta şifadeposu bir besin. Birbirinden farklı formlarıyla tüketilen bu kuruyemiş, ister sade isterseniz salatalarınıza ve yoğurtlara karıştırarak yiyebileceğiniz sağlık dolu bir seçeneğe dönüşüyor. Her gün yediğinizde ise; birbirinden farklı faydasını sunuyor.
Ceviz, antioksidan içeriği sayesinde kalp sağlığı konusunda faydalı etkilere sahip. Ancak yeni yapılan araştırmalar bu cevizi yemenin hem yetişkinler hem de çocuklar arasındaki besin açığını kapatmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Diğer araştırmalar bağırsak sağlığı, hafıza, ruh hali, kan şekeri, üreme sağlığı yararları ve daha fazlası için faydalarını desteklemektedir.
KALP SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİR Düşük sodyum, doymuş yağ ve trans yağın yanı sıra; A ve C vitaminlerinin, demir, kalsiyum, protein ve lif oranının yüksek olması, bedeninizi büyük oranda yenileyebilir. Kalp-sağlıklı gıdalar kolesterol oranlarını olumlu yönde etkileyebilir; bu da genellikle LDL (düşük yoğunluklu lipoprotein) kolesterolü gibi "kötü kolesterolü" azaltmaya yardımcı oldukları anlamına gelir. Onlarca yıl süren araştırmalar cevizin kalp sağlığına faydalarını göstermekle kalmıyor, aynı zamanda daha yeni araştırmalar da bu bulguları yansıtıyor.
Circulation'da yayınlanan 2021 tarihli bir araştırma, iki yıl boyunca günde yaklaşık iki porsiyon ceviz tüketen yaşlı yetişkinlerin LDL kolesterol seviyelerini düşürdüğünü ortaya çıkardı. Yüksek LDL kolesterol seviyeleri, kan damarlarınızda zamanla felç veya kalp krizi riskini artırabilecek plak birikmesi olan ateroskleroza yol açabilir.
BAĞIRSAK SAĞLIĞI İÇİN FAYDALI ETKİLERE SAHİP Antioxidants dergisinde 2023 yılında yayınlanan bir incelemede cevizlerin, gastrointestinal sisteminizdeki faydalı mikroplar için bir "besin" kaynağı olarak hizmet ederek bir prebiyotik görevi görme potansiyeline sahip olduğu paylaşıldı.
Bu alanda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulurken, bulgular sağlıklı bir beslenmenin parçası olarak ceviz tüketmenin inflamasyonu azaltmaya ve bağırsak sağlığını desteklemeye yardımcı olabileceğini düşündürüyor. Ceviz polifenolleri, biyoaktif, antiinflamatuar bileşikler oluşturmak için bağırsak mikrobiyotası tarafından metabolize edilir. Düzenli olarak ceviz tüketmek, sindirim sağlığınız için bu faydalardan yararlanmanıza yardımcı olabilir.
BİLİŞSEL SAĞLIĞI İYİLEŞTİREBİLİR Düzenli olarak omega-3 yağ asidi almanızı sağlayan ceviz, oksidatif stresle mücadele edebilen bir etki sunar. Ayrıca bilişsel gerilemenin ilerlemesini geciktirebilen veya azaltabilen antioksidan ve antiinflamatuar etkilere sahiptir.
2020 yılında Nutrients dergisinde yayınlanan bir çalışmada bildirilen hem hayvan hem de insan araştırmaları, ceviz tüketmenin hafıza ve beyin fonksiyonları üzerinde olumlu etkileri olduğunu gösteriyor. Cevizden her gün bir veya iki porsiyon tüketmek, serbest radikallerin hücrelere vereceği hasarı engelleyebilir ve zamanla oluşabilecek Alzheimer, demans gibi rahatsızlıklara karşı koruyucu olabilir.
STRES VE RUH SAĞLIĞI ÜZERİNDE OLUMLU DEĞİŞİMLER SUNABİLİR Cevizde bulunan melatonin, E vitamini, folat ve polifenoller aynı zamanda sinir sistemini koruyabilecek bileşikler açısından zengindir. Nutrients dergisinde 2022 yılında yayınlanan bir araştırma, 16 hafta boyunca günde yaklaşık iki porsiyon ceviz yemenin, kişinin bildirdiği stres ve depresyon düzeylerini iyileştirdiğini, daha uzun bir uyku süresine yardımcı olduğunu ve genel zihinsel sağlığı iyileştirdiğini ortaya çıkardı. Ayrıca, sonuçları ceviz tüketmenin mikrobiyomda da iyileşmelere yol açtığını buldu.
KAN ŞEKERİNİ YÖNETMENİZİ KOLAYLAŞTIRABİLİR Cevizde bulunan protein, lif ve sağlıklı yağların kombinasyonu, kan şekeri seviyelerinde de dengeleyici bir etkiye sahiptir. Tip 2 diyabetin yönetilmesi, söz konusu olduğunda ise; bu durum oldukça önemlidir. Nutrients dergisinde yayınlanan 2023 tarihli bir inceleme, ceviz de dahil olmak üzere daha yüksek toplam kuruyemiş alımının, tip 2 diyabet riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu gösterdi. Kişinin kalp hastalığı ve diğer rahatsızlıklara yakalanma riskinin diyabetle birlikte arttığını unutmamak da önemlidir. Ceviz yemek, kalp sağlığını iyileştirmeye de yardımcı olabilecek omega-3 yağının yöntemlerinden biri.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Voleybolda 50 yıl önce de Dünya Şampiyonu olduğumuz ortaya çıktı

Voleybolda 50 yıl önce de Dünya Şampiyonu olduğumuz ortaya çıktı