Deprem bilimci Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, bilindiği üzere büyük İstanbul depreminin yakın zamanda olmayacağını söyleyen isimlerden biri olarak dikkat çekiyor.
Şener Üşümezsoy'a göre deprem olsa bile şiddeti 6,5'u geçmeyecek. Son gelişmeler böyleyken dikkat çeken bir gelişme yaşandı.
Deprem bilimci Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Bursa'nın Mudanya ilçesinde meydana gelen 4 büyüklüğündeki depremin Güney Marmara'daki diğer depremler için bir işaretçi olduğunu söyledi.
Üşümezsoy, bir ay önce İmralı'nın batı ucundaki depremin aslında Gemlik Körfezi'nden gelen bir fay hattı ile İmralı güneyinden geçen başka bir fay hattının birleştiği noktada olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Üşümezsoy, bir harita paylaşarak kırmızı, mavi ve beyaz çizgilerle gösterilen fay hatlarını açıkladı. Kırmızı çizgilerin stres yüklü ve aktif fay hatları olduğunu, mavi çizgilerin kırılmış fay hatlarını, beyaz çizgilerin ise ölü fay hatlarını temsil ettiğini belirtti.
Üşümezsoy'a göre, Esenköy-Bozburun fayı ve Gemlik Körfezi'nden geçen fay hattı stresle yüklü ve aktiftir.
Sarıköy fay hattı da Mandıra Körfezi'nden güneye ilerlemektedir. Orhaneli bölgesinde ise aktif bir fay bulunmaktadır.
Üşümezsoy, son açıklamalarında Güney Marmara sınırındaki fay hattının Marmara'da stres taşıyan fay hatlarından biri olduğunu belirterek, "Bence de Marmara bölgesinde en riskli, en fazla stres taşıyan ve en aktif fay hattı bu bölgedir" dedi. Özellikle Kahramanmaraş depremi sonrası halkın depremlerden korktuğunu söyleyen Üşümezsoy, daha önce de bu bölgeye dikkat çektiğini ve toplumun yanıltılmaması gerektiğini vurguladı.
Üşümezsoy, haritasında Çınarcık fayının güneybatıya İmralı'ya ve Bandırma'ya giden fay hattının kırmızı ile gösterildiğini, mavi ile gösterilen fay hattının ise Gemlik Körfezi'nden geçip batıya doğru ilerlediğini belirtti. İmralı çukurunun sınırında yer alan depremin ise yıldızla gösterildiğini ifade etti.