Öğleden sonra birden gelen yorgunluğa karşı bir kalıp çikolata içtiğinizde, anlık enerji akışınızın yerini hızla bir yorgunluk dalgasına bıraktığınızı fark ettiğiniz oldu mu?
Dr. Mahrukh Khwaja, bunun nedeninin vücudunuzun yemekten sonra çok hızlı bir şekilde çok fazla glikoz alması durumunda kan şekerinde ani bir yükseliş yaşaması olduğunu söylüyor.
Şekerin hücumu, hücrelerinizdeki mitokondrinin strese girmesine ve kapanmasına neden olur. Dr. Khwaja şunları söyledi: "Bu, iltihaplanmaya yol açar ve yeterli miktarda enerji üretme yeteneklerini etkiler."
"Glikoz artışları bizi birkaç saatte bir bitkin ve aç hissetmemize neden oluyor ve moral bozukluğuna, hormonal dengesizliklere, beyin bulanıklığına neden olabiliyor ve glikasyon olarak bilinen bir süreç aracılığıyla yaşlanma sürecini hızlandırabiliyor."
Uzman, daha da kötüsü, sürekli glikoz artışlarının zamanla tip 2 diyabet gibi durumlara yol açabileceği konusunda uyardı.
Bazı gıdalar bu zararlı sürecin asıl tetikleyicisi olsa da, akıllı beslenme seçimleri kan şekeri seviyenizi kontrol altında tutabilir.
Buna karşı uzman, ani artışların önlenmesine yardımcı olabilecek üç basit beslenme değişikliği önerdi.
KAHVALTIYI TATLI DEĞİL TUZLU YAPIN
Dr. Khwaja, sabah ilk iş olarak meyve suları, smoothieler veya kahvaltı gevrekleri tüketmenin mitokondrinize zarar verebileceğini, kan şekerinizi yükseltebileceğini ve vücudunuza daha az enerji verebileceğini açıkladı.
Bu nedenle yumurta, çavdar ekmeği ile peynir veya kuruyemişli yoğurt gibi seçeneklere geçilmesini önerdi.
"Nasıl hissettiğinize, isteklerinizin ne kadar güçlü olduğuna ve ne kadar enerji hissettiğinize dikkat edin" diye ekledi.
YEMEKLERİNİZE SEBZE İLE BAŞLAYIN
Sebzeler lifle doludur ve her şeyden önce bu karbonhidratı tüketmek kan şekeriniz üzerinde "güçlü" bir etkiye sahiptir.
Dr. Khwaja şunları ekledi: "Lif üst bağırsağımıza diğer gıdalardan önce ulaştığında, bağırsağımızın duvarlarına doğru yayılarak koruyucu bir ağ oluşturur.
"Bu ağ, yemeğimizin geri kalanında glikoz moleküllerinin emilimini azaltır ve dolayısıyla yemeğimizdeki glikoz artışını azaltır."
YEMEKLERİNİZİ ÖNCEDEN HAZIRLAYIN
Yiyeceklerinizi önceden hazırlamak, ne yediğinizin kontrolünü geri almanıza ve lif açısından zengin daha fazla yiyecek eklemenize yardımcı olabilir.
Uzman şunları söyledi: "Hazır çiğ sebze poşetleri yapın ve bunları buzdolabında saklayın veya buharda pişirilmiş dondurulmuş sebze poşetlerini öğle veya akşam yemeğine hızlı bir şekilde eklemek için kullanın.
" Lif içeriğini etkilediği için sebzeleri püre haline getirmekten kaçının."