Türkgün Galeriler Yaşam Bu soyadları, ailenizin kökeninin yerli Türklere ait olduğunu gösteriyor

Bu soyadları, ailenizin kökeninin yerli Türklere ait olduğunu gösteriyor

1934 yılından beri uygulanan Soyadı Kanunu ile her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, ait olduğu aileye göre bir soyadı almaktadır. Soyadlarının çoğu zaman köylerde yapılan mesleklere dayandığı bilinmekle birlikte, bazı ailelerin soyisimleri kökenleri hakkında önemli ipuçları vermektedir. Türkiye'de yüzyıllardır Anadolu'da yaşayan Türk kökenli ailelerin soyadları, geçmişlerine dair önemli bilgiler içermektedir.

MUHABİR: Beybin Usanmaz
Bu soyadları, ailenizin kökeninin yerli Türklere ait olduğunu gösteriyor 1

Osmanlı İmparatorluğu'nun halefi olan Türkiye Cumhuriyeti, imparatorluk mirası bir halka sahip olması nedeniyle çok sayıda ırkın birbirine karıştığı bir nüfus yapısına sahipti.

 

1 / 8
Bu soyadları, ailenizin kökeninin yerli Türklere ait olduğunu gösteriyor 2

Buna karşın İstanbul'un dışında, Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde yaşayan yerel halklar arasındaki muhafazakarlığın fazla olması, aynı ırktan toplulukların çevreleriyle daha az etkileşime girmesine neden oldu. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasının ardından 2 Temmuz 1934 tarihinde ilan edilen Soyadı Kanunu ile her vatandaşın bir soyisim alması zorunlu tutulurken, verilecek soyadlarının belirlenmesinde ailelerin kendine has özellikleri dikkate alındı.

 

2 / 8
Bu soyadları, ailenizin kökeninin yerli Türklere ait olduğunu gösteriyor 3

İŞTE YÖRÜK TÜRKLERİNE VERİLEN SOYİSİMLERİ

Coğrafya fark etmeksizin birçok vatandaş için soyad belirlemesinde yapılan meslekler ve geçim kaynakları dikkate alındı. Buna karşın Osmanlı İmparatorluğu boyunca feodal bir yapıya sahip olan ve köylü-ağa ikiliğinin sürdüğü şehirlerde ise aileler, çoğunlukla -oğlu ve -oğulları takısı alan soyadlarına sahip oldu. Ancak Yörük Türklerinin yoğunlukta olduğu Akdeniz ve Orta Anadolu bölgelerinde soyadları, ırk özellikleri dikkate alınarak oluşturuldu.
Oğuz boyuna mensup olduğu düşünülen Yörük ailelerine belli başlı soyadları verilirken, bugünlerde Antalya ve civarında yaygın olarak kullanılan bu soyadlarının kökeni, Türkiye'de yaşayan yerel Türk halklarına dayanmakta.

 

3 / 8
Bu soyadları, ailenizin kökeninin yerli Türklere ait olduğunu gösteriyor 4

TÜİK tarafından oluşturulan listede Türk kökenli ailelere en sık verilen soyadları şu şekilde sıralandı:

 

4 / 8
Bu soyadları, ailenizin kökeninin yerli Türklere ait olduğunu gösteriyor 5

- Kayı
- Bayat
- Bayındır
- Çepni
- Salur
 

5 / 8
Bu soyadları, ailenizin kökeninin yerli Türklere ait olduğunu gösteriyor 6

- Eymir
- Avşar
- Kızık
- Yüreğir
- Kınık
 

6 / 8
Bu soyadları, ailenizin kökeninin yerli Türklere ait olduğunu gösteriyor 7

- Beğdili
- Aktar
- Karaevli
- Yazır
- Dodurga
 

7 / 8
Bu soyadları, ailenizin kökeninin yerli Türklere ait olduğunu gösteriyor 8

- Begdili
- Aktaş

8 / 8
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Ekonomi Rize-Artvin Havalimanı'na ikinci "ILS" kurulumu tamamlandı

Rize-Artvin Havalimanı'na ikinci "ILS" kurulumu tamamlandı

Rize-Artvin Havalimanı'nda zorlu hava koşullarında uçaklara iniş kolaylığı sağlayacak ikinci Aletli İniş Sisteminin (ILS) kurulumu tamamlandı.

KAYNAK: AA

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu,, deniz dolgusu üzerine inşa edilen ve hizmete açıldığı 14 Mayıs 2022'den itibaren bölgeye önemli katkı sağlayan Rize-Artvin Havalimanı'nda teknik altyapının daha da güçlendirildiğini belirtti.

Rize-Artvin Havalimanı'nın bulut tavanının alçak, sis ve yoğun yağışın sık görüldüğü bir coğrafyada bulunduğuna işaret eden Uraloğlu, "Zorlu hava koşullarında uçaklara iniş kolaylığı sağlayacak olan ikinci Aletli İniş Sisteminin kurulumunu tamamladık. Uçuş kontrollerini 19 Nisan 2025 tarihinde gerçekleştirdiğimiz sistem, tüm testleri başarıyla geçti. Haziran ayı içinde havacılık bilgi yayınına da (AIP) dahil etmemizin ardından aktif olarak kullanılacak." ifadelerini kullandı.


Sistemin özellikle görüş faktörlerinin kötü olduğu hava koşullarında uçağın alçak bir biçimde piste yaklaşmasını ve piste elektronik cihazlarla emniyetli iniş yapmasını sağladığını vurgulayan Uraloğlu, ILS ile pilota istikamet ve süzülüş hattı bilgisinin verildiğini kaydetti.

Uraloğlu, CAT II aydınlatma sisteminin de kurulum ve testlerinin başarıyla tamamlandığının altını çizerek, "CAT II aydınlatma sistemi halihazırda faal durumda. Bu sistem, özellikle görüşün kısıtlı olduğu hava koşullarında iniş emniyetini artırıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Rize-Artvin Havalimanı'nın Türkiye'nin deniz üzerine inşa edilen ikinci, dünyanın ise beşinci havalimanı olma özelliğini taşıdığını aktaran Uraloğlu, sahip olduğu altyapı, ulaşım kabiliyeti ve mimari kimliği ile bölge halkına, turizme ve ticarete uzun yıllar hizmet edecek önemli bir proje olduğunu belirtti.


Uraloğlu, 2024'te 1 milyon 97 bin 828 kişinin kullandığı Rize-Artvin Havalimanı'nın, açıldığı günden bugüne kadar yaklaşık 3 milyon yolcuya hizmet verildiğini belirtti.

Rize'nin Pazar ilçesinde 100 milyon ton deniz dolgusu üzerine inşa edilen havalimanının 3 bin metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde piste ve 7 uçak kapasiteli aprona sahip olduğunu ifade eden Uraloğlu, havalimanının çay bardağı temalı Hava Trafik Kontrol Kulesi, terminal binasındaki Çay Müzesi ve Karadeniz mimarisiyle sadece bir ulaşım noktası değil, aynı zamanda bölgenin sembol yapılarından biri olduğunu kaydetti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *