Türkgün Gündem 1 Mayıs Çarşamba okullar tatil mi?

1 Mayıs Çarşamba okullar tatil mi?

1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba okullar tatil mi? soruları son günlerin en çok merak edilen konusu haline geldi. Pek çok vatandaş 1 Mayıs tatil mi? öğrenmek için araştırma yapıyor. İşçi Bayramı olarak kutlanan 1 Mayıs, bu yıl çarşamba gününe denk geliyor. Kamuda çalışan işçilerin tatil yapacağı 1 Mayıs Çarşamba okullar tatil mi? İşte, merak edilen o soruların yanıtları...

1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba okullar tatil mi? İşçi Bayramına kısa süre kala, pek çok vatandaş, 1 Mayıs'ın resmi tatil olup olmadığını araştırıyor. Ülkemizde çeşitli etkinliklerle kutlanacak olan 1 Mayıs'ta hangi kurumlar açık olacak, hangi kurumlar tatil yapacak merak ediliyor. Hafta ortasına denk gelen İşçi Bayramı'nda ilkokul, lise ve üniversitelerin tatil olup olmayacağı gündemi meşgul eden bir diğer konu. İşte, 1 Mayıs ile ilgili merak edilenler...

1 Mayıs resmi tatil mi?

22 Nisan 2009 tarihinde TBMM’de kabul edilen yasa ile 1 Mayıs resmi tatil ilan edilmiştir. 

1 Mayıs Çarşamba okullar tatil mi?

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle okullarda eğitime ara veriliyor. Öğrenciler 1 Mayıs Çarşamba günü idari izinli olacaklar. Eğitim 2 Mayıs Perşembe günü devam edecek.

1 Mayıs dünyada nasıl başladı?

İşçi Bayramı’na uzanan sürecin ilk adımının 1856 yılında Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri çalışma saatlerinin azaltılması için başlattığı protestolara kadar dayanıyor. Ancak bu protestolar tarihte, ABD'nin Chicago kentinde işçilerin 1 Mayıs 1886'dan itibaren iş gününün 8 saat olması için başlattığı mücadelenin, 1889'da Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatı’nın Paris Kongresi'nde "işçilerin ortak bayramı" olarak kabul edilmesine kadar uzanıyor.  Amerikalı işçilerin, 8 saatlik iş gününü kabul ettirmek için mücadelesi 1884'te başladı. Chicago'da, Trade-Unions (İşçi Birliği) Kongresi de 1 Mayıs 1886'dan itibaren normal iş gününün 8 saat olarak belirlenmesini kararlaştırdı. 1 Mayıs 1886'da ABD'nin büyük kentlerinde beş binden fazla grev ilan edildi. Polisle grevciler arasında çıkan çatışmalarda bir işçi öldü, çok sayıda işçi yaralandı. 3 gün süren gösteriler sonrasında sendikacılardan dördü idam, dördü ağır hapis cezasına çarptırıldı.  Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatı’nın 1889 Paris Kongresi'nde (II. Enternasyonalin 1. kongresi),işçilerin dayanışmaları amacıyla yılda bir günün ortak bayram ilan edilmesi benimsendi. Amerikalı sendikacıların önerisi üzerine o gün ''1 Mayıs'' olarak belirlendi. 

Türkiye'de 1 Mayıs ne zaman kutlanmaya başladı?

Dünyada 1890’lı yıllara uzanan İşçi Bayramı, tarihi kaynaklara göre, Osmanlı Devleti’nde ilk kez 1911'de kutlandı. Selanik’teki tütün, pamuk ve liman işçileri Türk tarihinde ilk kutlayanlar arasına girdi. İstanbul’da ise ilk kez 1912 yılında kutlandığı bilgisi kaynaklarda yer aldı. Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşları’nın ardından 1 Mayıs uzun bir aradan sonra ilk kez 1921'de kutlandı. Türkiye Sosyalist Fırkasının (TSF) çağrısı üzerine İstanbul işçileri mayısın birinci pazar günü tatil yaptı. TSF merkezindeki bayramlaşmadan sonra partinin Genel Başkanı Hüseyin Hilmi Bey ve üç delege, sadrazamı ziyaret etti.  Ankara'da da Sovyetler Birliği ile dostluk ilişkileri çerçevesinde, 1 Mayıs 1922'de işçi bayramı kutlandı. 1 Mayıs 1923’te de ilk kez “resmi” olarak işçi bayramı kutlamaları yapıldı. Ancak, 1924 yılında “kitlesel” 1 Mayıs kutlamaları yasaklandı. Ardından 1925 yılında çıkarılan “Takrir-i Sükun” yasasıyla kutlamalar 1935 yılına kadar yasaklandı.  Cumhuriyet'in ilanından sonra 27 Mayıs 1935 tarihli "Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkındaki Kanun" ile 1 Mayıs "Bahar Bayramı" olarak kabul edildi. Büyük ölçekli kutlamaların yaşanmadığı Türkiye’de 1 Mayıs yaklaşık 50 yıl aradan sonra tekrar ısındı. İlk açık 1 Mayıs kutlaması, 1975 yılında İstanbul Tepebaşı'nda bir gazinoda yapıldı. 1976 yılında ise Taksim Meydanı’nda Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyon’u (DİSK),geniş kapsamlı bir kutlama tertip etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Dünya Katil İsrail'in vahşeti bitmek bilmiyor! Gazze’de yardım trajedisi

Katil İsrail'in vahşeti bitmek bilmiyor! Gazze’de yardım trajedisi

İsrail, uzun bir süre sonra kısıtlı bir yardım akışına izin verdiği Gazze'de, insani yardım çalışanlarına yönelik bir saldırı düzenleyerek 6 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Haftalar süren zor şartlar altında açlıkla mücadele eden Gazze halkı, 82 gün sonra sadece bir ekmek bulmak için çaba sarf ediyor. Bu gelişmeler, bölgede yaşanan insani krizin boyutlarını bir kez daha gözler önüne seriyor.

İsrail soykırımı bitmiyor…

İsrail 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde hem bombalar hem de açlıkla soykırım yapıyor. İşgali kalıcı hale getirmek için 18 Mayıs'ta kara saldırılarını genişleten İsrail ordusu, son 24 saatte 75 noktaya hava saldırısı düzenledi. Hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 60 artarak 53 bin 822'ye yükseldi. Gazze Şeridi'ndeki Filistin Sivil Savunma Müdürlüğü, İsrail'in Cibaliya beldesinde bir binaya düzenlediği saldırıda 50'den fazla Filistinlinin öldüğü ya da kaybolduğunu duyurdu. Dört katlı binanın enkazı altında 50'den fazla kişi olduğu ve saldırılar ve ekipman eksikliği nedeniyle çalışmalar durduruldu.

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi yaptığı açıklamada, "İşgalci İsrail, aç bırakma ve insani yardımları aksatma planı kapsamında Deyr el-Belah'ta 6 yardım dağıtım görevlisini öldürerek korkunç bir katliam yaptı" dedi. 6 insani yardım koruma ve dağıtmakla sorumlu kişinin cenazesinin hastaneye getirildiği belirtilen açıklamada, hedef alınan bölgede ölen çok sayıda kişinin naaşına İsrail'in bombardımanları sebebiyle ulaşılamadığı aktarıldı.

'KİTLESEL SUSUZLUK' FELAKETİ…

İsrail, Gazze Şeridi'ne un, gıda, ilaç ve tıbbi ekipman taşıyan 107 yardım tırının giriş yaptığını açıkladı. Ancak Birleşmiş Milletler yetkilileri, yardımların dağıtımında ciddi zorluklarla karşılaştıklarını belirtti. Uluslararası Kızılhaç Federasyonu ise "Yardımların Gazze'ye Şeride girdiği haberi iyi bir haber, ancak bu okyanusta bir damladan bile az" dedi. Öte yandan Gazze Belediyesi İsrail'in saldırıları sonucu oluşan durumun yüz binlerce Filistinliyi etkileyecek bir "kitlesel susuzluk", sağlık ve çevre felaketine yol açma tehlikesi taşıdığını ifade etti. Açıklamada, "Kitlesel bir susuzluk döneminin eşiğindeyiz ve durum her an kontrolden çıkabilir. Bu nedenle, tüm uluslararası ve insani aktörlere derhal harekete geçme çağrısı" yapıyoruz denildi.

BİR EKMEK İÇİN ZORLU MÜCADELE

Soykırımcı İsrail'in 2 Mart'tan bu yana sınır kapılarını kapalı tuttuğu Gazze Şeridi'ne önceki gün ulaşan un ile fırınlarda ekmek üretimi yeniden başladı. Çaresiz kalabalıklar, Gazze'nin haftalardır ilk taze pişmiş ekmeği için zorlu bir mücadele veriyor.

BM: BİR HAFTADA 172 BİN KİŞİ YERİNDEN EDİLDİ

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü (IOM), İsrail'in yoğun saldırıları ve ablukası altında bulunan Gazze'de, son bir haftada 172 binden fazla kişinin yerinden edildiğini bildirdi. Açıklamada, son 24 saatte 10 binden, son bir haftada ise 172 binden fazla kişinin yerinden edildiği kaydedilerek, acilen "ilkeli insani erişim" çağrısı yer aldı.

24 LİSEDEN 'GAZZE İÇİN SES VER' ÇAĞRISI

Türkiye'deki 24 liseden 158 öğrencinin katkılarıyla, İsrail'in saldırılarını protesto etmek için "Gazze için ses ver" başlığıyla video hazırlandı. İzmit Necip Fazıl Kısakürek Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin öğrenci birliği tarafından organize edilen çalışmaya, Türkiye'nin 10 şehrinde bulunan 24 imam hatip lisesinin hazırlık sınıfındaki 158 öğrenci katkıda bulundu. Bu kapsamda hazırlanan videoda, 9 ayrı dilde "Gazze için ses ver" çağrısı yapıldı. Gençler, dijital platformlarda da yayımlanan videoda, çağrılarını Türkçe, İngilizce, Arapça, Rusça, Çince, İbranice, Fransızca, Almanca ve Farsça seslendirdi. Öte yandan Dünya genelinde 31 ülkeden aktivistler ve sağlıkçılar, İsrail'in yoğun saldırıları ve ablukası altında bulunan Gazze'de yaşananlara dikkati çekmek için "Küresel Gazze Yürüyüşü" adıyla eylem düzenleyerek 13 Haziran'da Refah Sınır Kapısı'na yürüyecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *