Bundan tam 7 yıl önce Moğolistan sınırlarında bulunan antik bir kadın mumyası popüler sosyal medya uygulaması olan Reddit'te yeniden gündeme geldi. İddialara göre 1100 yıllık antik mumya günümüzde çok sık kullanılan bir spor markasının ayakkabı modelini giyiyordu. Sosyal medyada zamanda yolculuk teorisinin doğru olup olmadığı tartışmalarına yol açan mumya için antik tarihçiler ve zamanda yolculuk komplo teorisyenleri, mumyanın marka spor ayakkabıları giymiş halde bulunmasının ardından şaşkınlık içinde yorum yaparken olayın ardındaki gerçek ise bambaşka çıktı.
Moğolistan'ın Altay Dağları'ndaki bir mağarada 2016 yılında Türk kökenli olduğu düşünülen bir kadın mumyası bulundu. Mağara, deniz seviyesinden yaklaşık 2 bin 800 metre yükseklikteydi ve kalıntılar, demir bir çaydanlık, kil vazo ve kase ile birlikte çok iyi korunmuştu. Deniz seviyesinden 2 bin 803 metre yüksekte bulunan mezar hakkında konuşan Khovd Müze Müdürü B. Sukhbaatar, şu açıklamayı yaptı:
"Bu kadar yüksekte olması ve soğuk iklim, mezarın korunmasına yardımcı oldu. Mezarın derinliği ise üç metreydi. Buluntular, bize bu insanların çok iyi birer zanaatkar olduğunu gösteriyor. Görünen o ki kadın soylu birisi değildi. Bunun sıradan bir insan olduğu düşünülürse, zanaat becerileri oldukça iyi gelişmiş."
Mumyanın üzerinde ünlü bir spor markasının ayakkabılarına benzeyen çizgili ayakkabıları tüm dünyanın dikkatini çekti. Bu gizemli antik mumya, zamanda yolculuk yapıp mağarada ölüme mi gitmişti yoksa modaya yön veren bir modacı mıydı?
GÜNÜMÜZ SPOR AYAKKABILARINA BENZİYOR
Mumyayı inceleyen bilim insanları kadının başına aldığı şiddetli bir darbeden dolayı hayatını kaybettiğini tespit etmişti. Yapılan testler sonucu 30-40 yaşlarında ölen bu Orta Asyalı kadın 1100 yıllık bir geçmişe sahipti. Sıra dışı bir şekilde günümüzün spor ayakkabılarına benzeyen bağcıklı pabuçları da zaman yolcuğu hakkında şüphe uyandırınca dikkatlice temizlenmişti.
Sosyal medyada yayınlanan bir fotoğrafla bir anda tekrardan fenomen haline gelen mumyanın ayakkabısı, ünlü bir markanın üç çizgili bilindik modellerine bir hayli benziyordu. Konuyla ilgili Moğolistan Kültürel Mirası Merkezi Direktörü Galbadrakh Enkhbat, "Açıkçası beklemediğimiz kadar modern görünümlü bu ayakkabılar, etnologlar (kavim bilimciler) için oldukça ilginç bir çalışma nesnesi. Soğuk bir iklimde bunları giyebilirdim. Yüksek kaliteli dikişleri, parlak kırmızı ve siyah çizgileri, uzunlukları ile hayli şıklar" değerlendirmesinde bulundu.
YÜKSEK KALİTELİ DİKİŞ, PARLAK VE KIRMIZI ÇİZGİLER
Sosyal medya kullanıcıları ise mumyanın ayakkabılarıyla ilgili, "Kahrolası zaman yolcuları! Burada felaketleri filan önlüyor olabilirlerdi ancak firavunlara nasıl marka giyineceklerini öğretiyorlar" yorumunda bulundu. Bir diğer kullanıcı ise, "Zaman yolculuğu onaylandı" dedi. Bir moda uzmanı ise mumyanın ayakkabılarıyla ilgili şöyle bir yorumda bulundu:
"Genel olarak oldukça garip ama şık görünüyorlar. Eğer şu an olsalardı soğuk havada giymek için bir dakika bile düşünmezdim. Bu yüksek kaliteli dikişler, parlak kırmızı ve siyah çizgiler, uzunluk... Şimdi olsaydı, onları hemen satın alırdım."
AYAKKABISINI KENDİ YAPAN TÜRK TERZİ
Zamanda yolculuk tartışmaları devam ederken, ayakkabıların arkasındaki gerçek ise bambaşkaydı. Çünkü her halinden modayı bilen bu 1100 yıllık mumya cesedinin 900 yıllarında ayakkabıları kendisi yapan bir Türk terziye ait olduğu ortaya çıktı. Hiç kimse gerçeğin ne olduğundan tam olarak emin olamasa da, ayakkabıları satın almak için zamanda yolculuk yaparak bir mağazaya gidip sonra zamanda geri dönüp bir mağarada ölmek yerine, ayakkabıları kendisinin yarattığı düşünülüyordu.
Diğer yandan mumyanın söz konusu yıllarda Göktürklerin egemenlik alanında yer alan ve Türklerin yoğunlukla yaşadığı bir bölgede bulunduğunu belirten uzmanlar, kalıntıların Orta Asya’daki Türklerin yaşantılarına ışık tutacağını söyledi. Üstelik mumyanın bulunduğu mezar ilk eksiksiz Türk mezarıydı.
Mezarda keçeye sarılmış mumyanın yanı sıra kurban edilmiş bir at, eyer, dizgin, kilden bir kap, ahşap kase, bir demir kazan, dört farklı ipek ceket, işlemeleli yastıklar, bir koyun kafası, içine bir koyunun sırtı konulmuş keçeden bir seyahat çantası, keçi kemikleri ve çanağı taşımak için kullanılan bir çanta da bulundu.
Kaynak: Milliyet