Baharın yüzünü içten içe gösterdiği zamanlarda kimi yerlerde ateş yakılarak kutlanan, kimi yerlerde de dilek dilenen Hıdırellez şenlikleri bu yıl koronavirüs (Kovid-19) salgını gölgesinde kalıyor. Etkinlikler sosyal mesafe kapsamında iptal edilmiş durumda. Hızır aleyhisselamla İlyas’ın yeryüzünde bir araya geldikleri gün olarak bilinen Hıdırellez’de dilek dileme ile ilgili bilgiler haberimizde…
HIDIRELLEZ NEDİR?
Hıdırellez Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan biri olarak bilinir. Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde bir araya geldikleri gün olduğu bilinerek her yıl belli bir dönem içerisinde kutlanır. Hıdırellez 2020 yılı içerisinde 5 Mayıs Salı akşamı başlayıp, 6 mayıs Çarşamba ikindi ezanında son bulacak.
HIDIRELLEZ DİLEK DİLEME NASIL YAPILIR?
Hıdrellez gecesi de Hızır’ın uğradığı ve dokunduğu yerlere feyiz ve bereket vereceği inancı vardır. Bundan dolayı birçok uygulama yapılır. Bazı vatandaşlar, Hıdırellez gecesi gül ağacının altına istediklerinin küçük bir modelini yapar ve Hz. Hızır aleyhisselamın kendilerine yardım edeceği inancını taşır.
Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakanlar, bunların bereketleneceğine inanır. Ev, bahçe, araba, dünyalık mal isteyenler, Hıdırellez gecesi gül ağacının altına istediklerinin modelini yapar ve dileklerini kırmızı bir kurdeleye bağlayıp gül ağacına asar. Bir sene boyunca dileklerini yerine gelmesini beklerler. Bazı insanlar da ateş yakarak dilek diler. Ardından yaktıkları ateşin üstünden atlar. Hıdrellezde baht açma törenleri de yaygındır. Bu törene İstanbul ve yakın çevrelerde ‘baht açma’, Yörük ve Türkmenlerde ‘mantıfar', Denizli ve bölgelerinde ise ‘bahtiyar’, Edirne’de ‘niyet çıkarma’, Erzurum’da ‘mani çekme’, Balıkesir bölgesinde ‘dağara yüzük atma’ ismi verilir.
NASIL KUTLANIR?
Hıdrellez kutlamaları çoğunlukla yeşillik, ağaçlık bölgelerde, su kenarlarında, bir türbe veya yatırın yanında yapılır. Bu gibi yerlere bu sebeple Hıdırlık da denilir. Hıdrellez zamanı baharın taze bitkilerini ve taze kuzu eti veya kuzu ciğeri yeme adeti bulunur. Baharın ilk kuzusu yenildiği anda sağlık ve şifa bulunacağı inancı vardır. Bugünde kırlardan çiçek ya da ot toplayıp onların kaynatılmasının ardından suyu içilirse bütün hastalıklara iyi geleceğine, bu su ile 40 gün yıkanılırsa gençleşip güzelleşileceğine inanılır. Hıdrellez gecesi de Hz. Hızır aleyhisselamın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere bereket ve feyiz vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılıyor.