20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem 800 bin çocuğa yetenek taraması yapıldı

800 bin çocuğa yetenek taraması yapıldı

İlkokul 1, 2 ve 3. sınıf öğrencisi 800 bin çocuğa Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetenek taraması yapıldı. 

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
800 bin çocuğa yetenek taraması yapıldı

İlkokul 1, 2 ve 3. sınıf öğrencisi 800 bin çocuğa Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetenek taraması yapıldı. 

Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, 3-14 Aralık 2018'de; zihinsel, resim ve müzik yeteneği bakımından yaşıtlarından ileri düzeyde farklılık gösterdiği düşünülen ilkokul 1, 2 ve 3. sınıftaki öğrencileri, e-okul sistemi üzerinden öğretmenleri tarafından bilim ve sanat merkezlerine (BİLSEM) aday gösterildi.

19 Ocak-14 Nisan tarihleri arasında aday gösterilen yaklaşık 800 bin öğrenci, 2019'da hafta sonları tablet bilgisayar ile grup tarama uygulamasına katıldı.

19 Nisan'da açıklanan grup tarama uygulamalarının sonuçları ile barajın üzerinde puan alan öğrenciler, aday gösterildikleri yetenek alanlarına göre bireysel değerlendirmeye alındı.

Bireysel değerlendirmede; 1. sınıflar için Wechsler Nonverbal Yetenek (WNV) testi, 2. ve 3. sınıflar için Türkiye'nin ilk yerli zeka ölçeği olan Anadolu-Sak Zeka Ölçeği (ASİS) kullanıldı.

- Bilim ve sanat merkezi sayısı 159'a ulaştı

Görsel sanatlar ve müzik yetenek alanlarında bireysel değerlendirmeye alınmayı hak kazanan öğrencileri değerlendirmek üzere şehirlerde komisyonlar oluşturulacak. Bu komisyonlarda akademisyenler, güzel sanatlar lisesi öğretmenleri ve bilim ve sanat merkezleri öğretmenlerinden oluşturulan uzmanlar görev yapacak.

Görsel sanatlar yetenek alanından 40 bin 539, genel zihinsel yetenek alanından 78 bin 707,  müzik yetenek alanından ise 15 bin 455 olmak üzere toplamda 134 bin 701 öğrenci değerlendirilmeye alındı. 21 Ağustos'ta bu değerlendirmenin sonucu kamuoyuna açıklanacak.

Tanılama sonucunda ortaya çıkması tahmin edilen ihtiyaca göre planlama yapıldı ve bu ay itibarıyla ülke genelinde bilim ve sanat merkezi sayısı 159'a ulaştı.

Konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, sosyal paylaşım sitesinde yaptığı değerlendirmede, dertlerinin adının çocuğun yeteneğini keşfetmek olduğunu söyledi. Çocukların yetenek haritalarını çıkartabilmek için Türkiye'nin ilk yerli zeka ölçeği ASİS'i geliştirdiklerini belirten Bakan Selçuk, 800 bin öğrenciyle ülkemizin en kapsamlı yetenek taramasını gerçekleştirdiklerini, hedef tüm ülke olduğunu ifade etti.

- ASİS nedir?

Anadolu Üniversitesi ve MEB iş birliğinde, Prof. Dr. Uğur Sak ve ekibi tarafından geliştirilen ASİS'in pilot uygulaması 7 alt test, 276 madde, 4-12 yaş aralığında bin 202 çocuk ile gerçekleştirildi.

Standartlaştırma çalışmasının 276 madde, 26 bölgede köy-kent, 4 bin 641 çocuk ve 64 testör ile yapıldığı zeka ölçeği ASİS'in geçerlilik ve güvenilirlik aşaması, bin 500'ün üzerinde çocuk ile denendi.

ASİS, bu bölgelerdeki testörler ile 14 araştırmacı, 5 içerik uzmanı, 190 okul ve 6 bin 400’den fazla çocuk üzerinde 2 yıl devam eden uygulamayla gerçekleştirildi.

Türkiye'nin milli ve ilk yerli Zeka Ölçeği olma özelliğini elinde bulunduran ASİS'i ileriye bir aşamaya taşımak ve dünyada örneği sık görülmeyen dijital örnekler arasında yer almasını sağlamak için tablet uygulaması da geliştirildi.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Yunanistan Başbakanı'ndan küstah sözler

Yunanistan Başbakanı'ndan küstah sözler