18 Ocak 2025
weather
4°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem AGİT-PA Terörle Mücadele Özel Komisyonu Başkanı Kamil Aydın: Parlamenterler terörizmle mücadelede kritik bir rol oynuyor

AGİT-PA Terörle Mücadele Özel Komisyonu Başkanı Kamil Aydın: Parlamenterler terörizmle mücadelede kritik bir rol oynuyor

AGİT-PA Terörle Mücadele Özel Komisyonu Başkanı Kamil Aydın, BM Güvenlik Konseyi Kararları uyarınca terörle mücadelede bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanılması” başlıklı oturuma katıldı. Başkan Aydın, uluslararası işbirliğinin terör karşısındaki önemi konusunda görüşlerini ifade etti.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
AGİT-PA Terörle Mücadele Özel Komisyonu Başkanı Kamil Aydın: Parlamenterler terörizmle mücadelede kritik bir rol oynuyor
MUHABİR: Burhan Tural

MHP MYK Üyesi ve AGİT-PA Terörle Mücadele Özel Komisyonu Başkanı Kamil Aydın, bugün Riyad'da düzenlenen terörle mücadele etkinliğine, TBMM’deki bütçe görüşmelerinden dolayı çevrim içi katılım sağladı. Kamil Aydın, açılış oturumunda Türkiye adına bilgi, tecrübe ve düşüncelerini paylaştı.

Parlamenterlerin terörizmle mücadelede kritik rolü

AGİT PA ve BM Terörle Mücadele Ofisi tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinlik, İnternet Yönetim Forumu (IGF) kapsamında düzenlendi ve BM Güvenlik Konseyi'nin 1373 sayılı Kararı uyarınca terörle mücadelede bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımına ilişkin parlamento yaklaşımlarına odaklandı. Etkinlikte, terörle mücadeleye ilişkin küresel yasal çerçeve ve ulusal parlamentoların uluslararası taahhütlerinin etkili olduğu politikalara, mevzuata ve denetim mekanizmalarına dönüştürmedeki kritik rolü ele alındı.

Sanal olarak katılan Başkan Aydın, terörizme karşı mücadelede parlamenterlerin rolüne daha fazla odaklanılmasını memnuniyetle karşıladı. Kamil Aydın, "Parlamenterler; terörizmi, şiddet içeren aşırılığı ve terörizme yol açan radikalleşmeyi önlemede ve bunlarla mücadelede kritik bir rol oynuyorlar," dedi. 

Başkan Aydın, "Biz kolaylaştırıcılar olarak hareket ediyoruz, ulusal mevzuatı şekillendiriyoruz ve terörle mücadele organlarının yetkisini belirliyoruz. Kontrolörler olarak hizmet veriyoruz, tüm terörle mücadele önlemlerinin temel özgürlüklere saygı göstermesini sağlıyoruz ve her düzeyde farklı görüşleri bir araya getiriyoruz, yapıcı fikir alışverişlerini kolaylaştırıyoruz ve vatandaşların devlet işlerine katılımını sağlıyoruz." şeklinde konuştu.

CCT Başkanı ayrıca yapay zeka ile terörle mücadele arasındaki çok yönlü ilişkinin bir süredir AGİT Parlamenterler Meclisi'nin gündeminde yer aldığını belirterek, özellikle geçen yaz Bükreş'te düzenlenen yıllık oturumda Yapay Zeka ve Terörle Mücadele Hakkında Kararın kabul edilmesine işaret etti.

Aydın, "Bu karar, teröristler ve şiddet yanlısı aşırılıkçılar tarafından yapay zekanın kötüye kullanılmasının uluslararası güvenliğe yönelik önemli bir tehdit oluşturduğunu kabul etmekte ve aynı zamanda terörizme karşı mücadelede yapay zekanın etik bir şekilde uygulanmasında yatan fırsatı da kabul etmektedir" dedi.

Loperfido: Yapay zeka teknolojileri sorumlu bir şekilde geliştirilmeli

Kişisel olarak katkıda bulunan Başkan Yardımcısı Loperfido, eğitim ve dijital okuryazarlığın merkezi bir rol oynadığı yapay zeka teknolojilerinin hem fırsatlarını hem de risklerini ele alan kapsamlı politikalara ihtiyaç olduğunu vurguladı. Kararın yasal çerçeveleri ve kamu-özel ortaklıklarını, etik standartları ve insan denetimini güçlendirmeye odaklandığını vurguladı.

Loperfido, "Dijital okuryazarlık girişimleri ve kamuoyu farkındalık kampanyaları, toplumların yanlış bilgileri ve manipülasyonu tanımasına ve direnmesine yardımcı olmak için temel araçlardır," dedi. 

Emanuele Loperfido, "Eğitime yatırım yaparak, sadece gençlerimizi bilgiyle eleştirel bir şekilde etkileşime girmeye güçlendirmekle kalmıyoruz, aynı zamanda radikalizasyona ve aşırı ideolojilere karşı kolektif dayanıklılığımızı da güçlendiriyoruz. Bu, AGİT PA'daki çalışmalarımızın temel odak noktası olmaya devam ediyor."

Tüm sektörlere yapay zekanın teknolojilerinin sorumlu bir şekilde geliştirilmesi ve dağıtılması için bir çağrıda bulunarak sonlandırdı. Loperfido, "İleriye dönük ve esnek düzenleyici çerçevelerle yapay zekanın potansiyeli, güvenliği artırmak, insan haklarını korumak ve demokratik değerleri teşvik etmek için kullanılabilir" dedi.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Türkiye, Türkiye'den daha büyüktür"

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Türkiye, Türkiye'den daha büyüktür"