19 Ocak 2025
weather
5°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Ahlat nerede? Ahlat'ın önemi nedir? Ahlat nereye bağlı, nerenin ilçesi?

Ahlat nerede? Ahlat'ın önemi nedir? Ahlat nereye bağlı, nerenin ilçesi?

Van Gölü'nün kuzeybatısında yer alan Ahlat ilçesinin nerede oldu merak konusu oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ahlat'ta Malazgirt Zaferi'nin yıl dönümü kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Peki, Ahlat nerede, önemi nedir? Ahlat nereye bağlı, nerenin ilçesi?

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ahlat nerede? Ahlat'ın önemi nedir? Ahlat nereye bağlı, nerenin ilçesi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ahlat'ta Malazgirt Zaferi'nin yıl dönümü kapsamında Ahlat'ı ziyaret etti. 22.000 nüfuslu bir ilçe olan Ahlat Bitlis iline bağlı bir ilçedir.  Ahlat, Selçuklu döneminden kalan mezar taşları Türk tarihi açısından önemli bir değere sahiptir.

AHLAT NEREDE?

Ahlat, Bitlis üzerinden Van'a doğru giderken Bitlis ile Van Gölü kıyısında, Nemrut ve Süphan dağları arasında özel bir ilçedir.


Ahlat, Van Gölü’nün kuzeybatısında 22.000 nüfuslu Bitlis iline bağlı bir ilçe. Kuzeyinde Muş iline bağlı Bulanık ve Malazgirt ilçeleri, batısında Muş ili, güneyinde Van Gölü, güneybatısında Tatvan ve Bitlis, doğusunda ise yine Van Gölü ve Adilcevaz ilçesiyle sınırlıdır.

1044 km²' lik kırsal bir alana yayılmış olan ilçenin yüzey şekilleri, gerek biçim, gerekse meydana geliş şekilleri bakımından farklılıklar gösterir. Yeryüzünün sayılı volkanlarından olan Nemrut, Ahlat’ın batısında; Süphan ise doğusunda yer almaktadır.

İlçe Van Gölü'nün kuzey kıyısında yer almış olmakla beraber iklimi kara iklimi özelliği taşır. Yörede kış oldukça erken başlar ve uzun sürer.Havanın ısınmaya başlaması ancak nisan ayının ortalarında olur. Yörenin yaz mevsiminin ağustos ayının sonuna kadar sürmekte olması yanında kısmen bazı yıllar eylül ayını da kapsar. Yıllık ortalama yağış miktarı 1000-1500 mm.dir.

Gerek Van Gölü'nün kıyısında olmasının gerekse yıllık yağışın bolluğu sebebiyle Ahlat bölgenin genel bitki örtüsü olan bozkır bitki örtüsünün dışında daha yeşil ve gür bir bitki örtüsüne sahiptir.

AHLAT’IN KÜLTÜR ÖNEMİ

Ahlat şehri, tarihi mezarlıklarıyla ön plana çıkan bir ilçedir. Selçuklu döneminden kalan mezar taşları Türk tarihi açısından önemli bir değere sahiptir.


Bunların yanı sıra yine Selçuklular dönemine ait, lahit mezar özelliği taşıyan kümbet mezarlar bulunmaktadır ki bu mezarlar yörede sıkça kullanılan Ahlat’a özgü taşlarla yapılmıştır. İlçede taş işlemeciliğinin ön planda olduğunun bir göstergesi olan bu kümbetlerde, dönemin saygın kişilerinin mezarları bulunmaktadır.

Halkın uğraş alanlarından biri olan bastonculuk geleneği günümüzde de önemli bir kültür-sanat faaliyeti olarak yer almaktadır. Özel teknikler kullanılarak yapılan bu bastonların her biri, büyük emekler ve özveriler neticesinde oluşturulmaktadır. Ağaca ilginç ve bir o kadar da yaratıcı figürler aktararak bu konudaki ustalıklarını gösteren ilçe halkı, bu yeteneğini önemli bir kültür turizmi aracı olarak kullanmakta ve başarılı olmaktadır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Cumhurbaşkanı Erdoğan seslendi: Tüm dünyaya haykırıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan seslendi: Tüm dünyaya haykırıyoruz