Konya Büyükşehir Belediyesinin çok sayıdaki akıllı şehir uygulamalarından bazı örnekler:
METİS – MERKEZİ TRAFİK İŞLETİM SİSTEMİ: METİS, sayısal harita tabanlı, uluslararası haberleşme standartlarına uygun bir şekilde kavşaklarla canlı bağlantı kurabilen ve 7/24 iletişim halinde olan, kavşak kontrolünü uzaktan yapabilme becerisine sahip, güncel ve geçmiş trafik verilerine göre istatistiksel analizler yapabilen, ülkemizin en fonksiyonel Trafik Kontrol Merkezi Sistemidir.
TEMASSIZ BANKACILIK KARTLARI İLE TOPLU ULAŞIM: Konya’da, tramvay ve otobüslerde her türlü temassız bankacılık kartları kullanılabilmektedir. Konya, her türlü bankacılık kartlarını toplu ulaşımın tüm vasıtalarında kullandıran dünyada ilk şehirdir. Bu sistemde kullanılan kartların hangi bankadan alındığı fark etmemektedir. Kartın temassız özelliğinin olması yeterlidir.
KONYA BİSİKLETLİ ULAŞIM ANA PLANI: Konya Ulaşım Ana Planı’nda belirlenen “Motorsuz Ulaşımın Teşviki”, “Otomobil Bağımlığının Azaltılması”, “Trafik Talep Yönetimi” stratejileri doğrultusunda bisikletli ulaşıma yönelik bisikletli ulaşım şebekesinin şehir merkezinde kesintisiz bir ağ oluşturması amacıyla Konya Bisikletli Ulaşım Ana Planı hazırlanmıştır.
KONYA MOBİL UYGULAMASI: Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete sunulan Konya Mobil Uygulaması; Belediyem, Şehir Rehberim ve Ulaşım olmak üzere üç ana bölümden oluşmaktadır. Uygulama üzerinden; proje, etkinlik ve hizmetlere ait bilgi ve tanıtımlar, şehir kameraları, online işlemler ile borç sorgulama ve ödeme işlemleri, Açık Kapı başvuruları, Konya’daki gezilecek yerler, restoranlar, oteller, hastaneler, nöbetçi eczaneler, resmi kurumlar gibi pek çok bilgi ve fonksiyona erişilebilmektedir.
E-DEVLET KAPISINDA YER ALAN İLK BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ: e-Devlet kapısı tüm kamu kurumlarının sunmuş olduğu hizmetleri bir araya toplayan portaldır.
Konya, vatandaşlarına vermiş olduğu hizmetleri e-Devlet kapısında sunan ilk Büyükşehir Belediyesidir.
MOBİL MESNEVİ UYGULAMASI: Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanıma sunulan uygulamada Hazreti Mevlana’nın Mesnevi’si, 13 farklı dilde okunabilmekte, Mevlana Müzesi’ne ait fotoğraf albümü incelenebilmekte ve Mevlana’dan sözler paylaşılabilmektedir.
KENT BİLGİ SİSTEMİ: 2006 yılında aktif olarak hizmet vermeye başlayan Konya Kent Bilgi Sistemi, kenti yönetimsel açıdan ilgilendiren birçok konuda vatandaşlarımıza ve yöneticilerimize hizmet vermektedir. Vatandaşlar, kurumlardaki kullanıcılar ve yöneticiler mekânsal anlamda kente ait nüfus, mülkiyet, yapı, sosyoekonomik durum, adres ve benzeri birçok bilgiye güncel harita altlığı ile dijital ortamda 7 gün 24 saat ulaşabilmektedir.
KOSKİ SCADA: 1 adet baraj ve 257 adet derin kuyudan sağlanan ve 5.400 km uzunluğunda bir şebeke ile çeşmelerimize ulaşan içme suyunun takip ve kontrolü merkezi Scada sistemi ile yapılmaktadır. Sistem kapsamında, derin su kuyuları, su depoları, pompa terfi istasyonları gibi yüzlerce şebeke unsurları merkezden takip edilebilmekte ve bunlara uzaktan müdahale edilebilmektedir. Sistemle birlikte; istasyonlar arası koordinasyon, kesintisiz su temini, uzaktan müdahale ile zaman ve çeşitli giderlerden tasarruf elde edilmiştir.
SOSYAL KART: İnsan onurunu koruyan, ihtiyaç sahibini rencide etmeyen, kullanımı kolay, ihtiyaç sahiplerine tercih ettikleri gıda, kırtasiye ve temizlik ürünlerini alma imkanı sağlayan, günümüz teknolojisini kullanan modern bir sistemdir. Belediyemiz tarafından 2010 yılında kullanıma sunulan Sosyal Kart, sosyal güvencesi ve geliri olmayan, evde çalışma gücü bulunmayan birinci derece ihtiyaç sahibi olanlara verilmektedir.
KOBİM – KOORDİNASYON BİLGİ MERKEZİ: Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan sistem ile yatırım ve faaliyetlerle ilgili tüm bilgilerin tek merkezde tutulması, böylece planlama ve koordinasyon aşamalarında verim elde edilmesi amaçlanmaktadır. Konya Büyükşehir Belediyesinin tüm birimleri, sistem üzerinden kendi alanlarındaki işlerin kaydını ve takibini yapabilmektedirler.
OTOPARK BUL: Konya Mobil Uygulaması’ndaki “Ulaşım” bölümünde bulunan Otopark Bul özelliği ile en yakın otoparklar, otoparkların çalışma saatleri ve park yeri olup olmadığı bilgisine hızlı bir şekilde ulaşılabilmektedir. Herhangi bir otopark seçildiğinde sesli ve haritalı yönlendirme fonksiyonu da kullanılabilmektedir.
GÖNÜLLÜ HAYVAN DOSTLARI PROJESİ VE E-PATİ UYGULAMASI: Konya Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de ilk olan “Gönüllü Hayvan Dostları Projesi” ile Geçici Hayvan Bakımevi’nde rehabilite edilen köpekleri Konya ili kırsalındaki mahallelerde belirlenen gönüllülere sahiplendiriyor. Gönüllülerin desteklendiği proje kapsamında sahipsiz köpekler bir yuvaya kavuşurken, hayvanların sağlık durumları ve gelişimleri “e-Pati” programı ile sürekli takip ediliyor.
Mobil cihaz uyumlu olan e-Pati Uygulaması ile ekipler, köpeğin aşılarını, sağlık durumlarını, gıda desteklemelerini, yaşam koşullarını sürekli olarak takip etmektedirler.
BİSİKLET YOLLARI VE AKILLI BİSİKLET SİSTEMİ
Türkiye’nin bisikletli ulaşımdaki gelişmeler açısından başı çeken marka şehri olma yolunda ilerleyen Konya’da, 550 kilometre tanımlı bisiklet yolu bulunmaktadır. Konya genelinde 80 noktada bulunan bisiklet kiralama istasyonundan kredi kartı ya da Elkart ile bisiklet kiralanabilmektedir. Kiralanan bisiklet aynı istasyona veya farklı bir istasyona teslim edilebilmektedir. Kiralama ve teslim alma işlemleri herhangi bir görevliye ihtiyaç duyulmadan, istenilen gün ve saatte gerçekleştirilebilmektedir. Sistem kapsamında 1000 adet akıllı bisiklet kullanılmaktadır.
MUBİS MUHTARLIK BİLGİ SİSTEMİ
MUBİS (Muhtarlık Bilgi Sistemi) muhtarlarımızın taleplerini iletmesinde kolaylık sağlamak amacıyla hizmete sunulan bir yazılımdır. Bu sistem, Konya’da görev yapan 1200 mahalle muhtarının taleplerini Konya Büyükşehir Belediyesi ve bağlı birimlerine en sağlıklı ve verimli yoldan iletmesine olanak sağlamaktadır.
E-HEMŞEHRİM: e-Hemşehrim platformunda, Konya dışında yaşayan hemşerilerimizin bilgileri toplanarak bir hemşehri veri tabanı oluşturulmaktadır. Buradaki bilgiler kullanılarak hemşehrilerimizle iletişim kurulabilmekte, şehrimizle ilgili projelerde onların da görüşleri alınabilmektedir.
YERDEN ISITMALI KÖPRÜLÜ KAVŞAK VE YAYA ÜST GEÇİTLERİ: Vatandaşlarımızın olumsuz kış şartlarından etkilenmemesi için köprülü kavşaklar ve yaya üst geçitlerinde yerden ısıtmalı sistem bulunmaktadır. Bu sistemde sıcaklık ve nem sensörlerinden gelen veriler değerlendirilerek buzlanma riski tespit edilmektedir. Böyle bir durumda zemin ısıtma sistemi devreye alınarak buzlanmanın önüne geçilmektedir.
AKILLI KAVŞAKLAR
Konya il merkezinde 86 kavşakta hayata geçirilen Akıllı Trafik Yönetim Sistemi, araç yoğunluğu ve ortalama araç hızı gibi verileri kullanarak trafik ışıklarının yönetilmesini sağlamaktadır. Akıllı Trafik Yönetim Sistemi sayesinde kameralar aracılığıyla kavşak kollarındaki araçlar anlık olarak sayılmakta ve bu sayımlar doğrultusunda kavşaktaki yeşil ışık süreleri belirlenen sınırlar dâhilinde otomatik olarak ayarlanmaktadır. Sistem, araç yoğunluğunun yüksek olduğu yönlere daha uzun süre yeşil ışık yakılmasını sağlarken, yoğunluğun düşük olduğu yönlerde yeşil ışık sürelerini minimize etmektedir.
ELEKTRİKLİ OTOBÜSLER: Konya Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’deki ilk yerli üretim olan (E-Bus) elektrikli otobüsleri filosuna eklemiştir. Modern ve çevreci toplu taşımacılık sistemleri için yatırım yapan Konya Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de elektrikli otobüs alımı yapan ilk yerel yönetim olmuştur.