Türkgün Gündem Araçlara alkol kilidi için önemli adım! Şartlar açıklandı

Araçlara alkol kilidi için önemli adım! Şartlar açıklandı

Araçlarda alkol kilidi ve şerit kontrolü sistemi için teknik şartlar açıklandı, yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlandı.

KAYNAK: AA

Araçlarda alkol kilidi ve şerit kontrolü sistemi için teknik şartlar açıklandı.

Resmi Gazete'de bugün yayınlanan yönetmelikle, araçlarda bu sistemlerin sahip olması gereken nitelikler tanımlandı ve detaylarına da yer verildi.

Uygulama daha önce karara bağlanmış ancak teknik şartlar tanımlanmamıştı.

Şimdi ise teknik tüm şartlar tanımlandı.

ARAÇLARA MONTAJ KONUSUNDA SON ADIM ATILDI

2024 yılında çıkartılan olay veri inceleme kaydedici sistemlere ilişkin yönetmeliğin devamı olan düzenleme ile, bu sistemlerin sahip olması gereken nitelikleri belirlenmiş oldu.

Teknik şartnamelerin belirlenmesinin ardından, bu cihazların araçlara montajı konusunda son adım da atılmış oldu.

SÜRÜCÜNÜN ALKOL ORANI BELİRLENECEK

Sistem, çeşitli cihazlarla sürücünün alkol oranını belirliyor.

Alkol kilidi ile sınırı aşmış sürücülerin araç kullanmaları otomatik olarak engellenecek.

Daha önce çıkartılan yönetmelikte, amaç, "Motorlu araçlarda kullanılan akıllı hız destek sistemi, sürücü dalgınlık ve dikkat uyarı sistemi, olay veri kaydedicisi, alkol kilidi kurulum ön hazırlığı ve gelişmiş sürücü dikkat dağınıklığı uyarı sistemine ilişkin idari şartlar hakkında usul ve esasları belirlemektir." olarak tanımlanmıştı.

Araçlarda, alkol kilidinin hemen yanında, sürücü için acil durum şeritte tutma sistemi de yer alacak.

ALKOL ORANINA GÖRE SÜRÜCÜ UYARILACAK

Alkol kilidi, şöförlerin aracı çalıştırmadan önce nefes kontrolü yapmaları esasına dayanıyor.

Bu test sonrası alkol oranına göre araç sürücüyü uyarıyor ve alkol oranı yüksekte araç çalışmıyor. Birçok farklı modeli bulunan sistemin anahtara üflemeli gibi olanları da var.


ALKOL KİLİDİ NEDİR?

Alkol kilidinin fonksiyonu, aracın alkolün etkisi altında bulunan kişiler tarafından sürülmesini engellemektir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Ekonomi 2024’te rüzgar ve güneşte tarihi kapasite artışı! Bakan Bayraktar duyurdu

2024’te rüzgar ve güneşte tarihi kapasite artışı! Bakan Bayraktar duyurdu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Bununla bir rekor kırıyoruz. Bu yıl inşallah bu rakamın üzerine çıkacak, yeni bir 'rekor kurulu gücü' devreye alacağız." dedi.

KAYNAK: AA

Bayraktar, "2024 Yılı Yenilenebilir Enerji Yatırımları Toplu Açılış Töreni"ndeki konuşmasında, Türkiye Yüzyılı'nda, enerji arz güvenliği sağlanırken dışa bağımlılığı da azaltacak adımlar attıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından iklim değişikliği ile ilgili ortaya konulan Türkiye'nin 2053 net sıfır emisyon hedefine yönelik birçok iddialı projenin hayata geçirildiğini belirten Bayraktar, yenilenebilir enerji alanında önemli adımlar atıldığını bildirdi.

Bayraktar, Türkiye'nin başta güneş ve rüzgar olmak üzere yenilenebilir enerjide büyük bir potansiyele sahip olduğunu anımsatarak, "Rüzgar ve güneş kurulu gücümüzü son 23 yılda sıfırdan 35 bin megavatın üzerine çıkarttık. Rüzgar ve güneş enerjisi üretimimizle ülkemizdeki tüm hanelerin yıllık elektrik ihtiyacını karşılar hale geldik. Yenilenebilir enerji, artık sistemimizin istisnai bir kaynağı değil temel taşlarından biri oldu." diye konuştu.

Bakan Bayraktar, Milli Enerji ve Maden Politikası ile bir taraftan yakıt anlamında dışa bağımlılığın azaltıldığını bir taraftan da bu santrallerin kurulumunda kullanılan ekipmanların Türkiye'de üretilmesinin sağlandığını anlattı.

"Güneş ve rüzgarda hedef 120 bin megavat"

Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) modeliyle güneş ve rüzgarda yatırımcılara kapasite tahsisi ile birlikte yerli ekipman, yerli panel ve türbin kullanma zarureti getirdiklerini anımsatan Bayraktar, "Böylelikle rüzgar santrallerindeki türbinleri, kuleleri, kanatları, güneş santrallerindeki panelleri yerlileştirerek bu alandaki cari açığı da düşürmeye gayret ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanım, geçtiğimiz yıl Bakü'de düzenlenen Birleşmiş Milletler 29. Taraflar Konferansı'nda rüzgar ve güneş kurulu gücümüzü 2035 yılında 120 bin megavata çıkarma hedefimizi tüm dünyaya ilan ettiniz. Bizler de ortaya koyduğunuz bu hedef doğrultusunda çalışmalarımıza hız verdik." değerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, geçen yıl rüzgar ve güneş enerjisinde rekor seviyede kurulu gücün devreye alındığını belirterek, "Açılışını gerçekleştireceğimiz, rüzgar ve güneş santrallerinin, toplam kurulu gücü olan 6 bin 818 megavat ile bir rekor kırıyoruz. Bu yıl inşallah bu rakamın üzerine çıkacak, yeni bir 'rekor kurulu gücü' devreye alacağız. 2035 yılına kadar, her yıl en az 2 bin megavatlık YEKA yarışmalarıyla özellikle sanayicilerimiz, ticarethaneler, turizm tesislerinin kendi ihtiyaçları için kuracağı santrallerle, depolamalı güneş, rüzgar ve çatı GES uygulamaları ve deniz üstü offshore rüzgar projeleri ile 120 bin megavatlık kurulu güç hedefine ulaşacağız." ifadelerini kullandı.

YEKA ile 3 yıl içinde 2 milyar dolarlık yatırım yapılacak

Bayraktar, bu yıl yeniden tasarlanan YEKA modeliyle ocak ve şubat aylarında 11 bölgede toplam 2 bin megavatlık kurulu güce sahip proje için yarışma düzenlediklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bu yarışmalara, yerli yatırımcılarımızın yanı sıra Uzak Doğu'dan, Orta Doğu'dan ve Avrupa'dan şirketler yoğun bir ilgi gösterdi ve bu sayede, büyük bir rekabet içinde geçen yarışmalarda teklifler, taban fiyata indikten sonra, lisans bedeli olarak 2 bin megavat için 220 milyon dolarlık katkı bedeli, kazanan firmalar tarafından peşin olarak ödendi. Bu projeler için önümüzdeki 3 yıl içinde, 2 milyar dolarlık bir yatırım yapılacak. Böylece yaklaşık 2 milyon 300 bin hanenin elektrik ihtiyacını bu santrallerden karşılamış ve yıllık 540 milyon dolarlık doğal gaz ithalatını önlemiş olacağız. Bu yıl bitmeden ekimde güneş, kasımda da rüzgar projelerinden oluşan toplamda 2 bin megavatlık yeni bir YEKA yarışması düzenlemeyi hedefliyoruz."

"Komşularla yeşil enerji koridoru oluşturulacak"

Kıta Avrupası'nda geçen hafta yaşanan ve yaklaşık 60 milyon insanı etkileyen elektrik kesintilerinin dengeli bir üretim portföyünün önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

"Kesintili yenilenebilir enerji kaynaklarını, mutlaka, kömür, doğal gaz, özellikle nükleer ve hidrolikten oluşan, baz yük santralleri ile desteklemeliyiz. Ayrıca komşu ülkelerle iletim bağlantı kapasitesi yüksek, siber saldırılara hazırlıklı, dirençli ve dinamik bir elektrik şebekesi, ekonomimiz ve günlük hayatın olağan akışı için çok kritik bir öneme sahip. Bu doğrultuda ülkemizi doğudan batıya, güneyden kuzeye kuşatacak, bir yeşil enerji koridoru oluşturacak ve böylece elektrik şebekemizi, çok daha güçlü hale getireceğiz."

Bayraktar, gelecek 10 yılda, 28 milyar dolarlık yatırımla, 14 bin 700 kilometre uzunluğunda, 40 gigavat kapasiteli HVDC hat, 15 bin kilometre ilave AC iletim şebekesi inşa edileceği bilgisini paylaştı.

75 bin kilometrelik elektrik otobanının 10 yıl içinde 105 bin kilometreye çıkarılacağına işaret eden Bayraktar, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu sayede ülkemizin dört bir yanında büyük bir inşa ve istihdam hamlesi başlatmış olacağız. Elbette bugüne kadar tahsis ettiğimiz yaklaşık 70 bin megavatlık kapasiteyi hızlı bir şekilde devreye almamız gerekiyor. Yatırımcılarımızın, ağırlıklı öz tüketim amaçlı ve depolamalı projeleri hayata geçirerek kurulu gücümüze katkı sağlaması büyük önem taşıyor. Sayın Cumhurbaşkanım, sizlerin liderliğinde Türkiye Yüzyılı'nı temiz enerjide yatırım yüzyılı yapmakta kararlıyız."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *